Info

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor
28.09.2007, 19:31 26

Radu Vasilescu, 42 de ani
Este seful companiei de pensii a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare la nivel mondial, ING. Vasilescu a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, dar a studiat si banci si finante in Turcia in perioada 1993-1994. Are o experienta de 16 ani in domeniul bancar: a lucrat la Eximbank in domeniul asigurarilor de credite de comert exterior si trezorerie, la Banca Turco-Romana - ca dealer in trezorerie, la Citibank a fost senior dealer, sef serviciu marketing trezorerie si director de sucursala, iar la Alpha Bank - director coordonator de sucursale.

George Butunoiu, 45 de ani
Este unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri din piata. Cu o experienta de peste 16 ani in consultanta, Butunoiu a intrat in businessul de recrutare in 1992. In 1996, s-a alaturat companiei de consultanta in resurse umane Ward Howell Euroselect, in functia de manager partener al Ward Howell Romania, afacere pe care o cumpara in 2003. Ulterior a devenit manager partener la firma de executive search Alexander Hughes Romania. Anul trecut a pus bazele propriei sale firme de consultanta in resurse umane, George Butunoiu ltd.

Marius Acatrinei, 30 de ani
Este analist cercetator al Institutului de Prognoza Economica. Este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice (sectia engleza) din cadrul Universitatii Bucuresti si are un master in management financiar bancar si bursier. Inainte de a veni la Institutul de Prognoza Economica, Acatrinei a fost project manager in cadrul Annkam Group. Aici a fost reprezentant al societatii in relatia cu Raiffeisen Capital & Investment, s-a ocupat de realizarea de portofolii de actiuni listate pe RASDAQ si BVB sau de monitorizarea evolutiei diferitelor industrii pentru a identifica eventualele riscuri asupra portofoliilor.

Cristian Boureanu, 35 de ani
Este deputat al Partidului Liberal Democrat din 2006, dupa ce cu un an inainte a fost exclus din Partidul National Liberal, formatiune in care s-a incris in 1995. Este membru al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. A absolvit Academia de Studii Economice, Colegiul National de Aparare si un master in Guvernare si Dezvoltare Institutionala la SNSPA. Este investitor privat in companii diferite (media, constructii si consultanta economica).


Making of: cum au construit expertii pagina 1 a ZF

Febra pensiilor private din ultimele saptamani nu a ocolit nici sedinta de redactie la care au participat cei patru experti, acesta fiind primul si cel cel mai fierbinte subiect dezbatut. Principala problema discutata a fost cea a adeziunilor false la fonduri, in conditiile in care in ultimele zile mai multi administratori de pensii au anuntat cati clienti au atras de la data de start a sistemului (17 septembrie).
"Semnaturile false sunt o mare problema pentru ca nu le poti detecta, asa cum se intampla in cazul unei banci, de exemplu. Te poti trezi cu surpriza ca un agent de marketing face rost de o copie a actului tau de identitate si pune in locul tau o semnatura oarecare pe contractul de aderare la fondul de pensii pentru
a-si incasa comisionul", afirma Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.
Desi pensiile private au starnit discutii aprinse, subiectul nu a ajuns pe prima pagina a ziarului. Expertii au considerat mult mai interesanta stirea despre topul actiunilor care au avut cele mai bune sau cele mai proaste evolutii de la inceputul anului, subiect care i-a facut sa isi spuna nemultumirile cu privire la bursa romaneasca.
"Eu intotdeauna ma intreb cat de transparent este accesul la situatiile financiare ale companiilor listate. Cred ca, pana la urma, tot informatiile din interior sunt cele care conteaza in luarea deciziilor de vanzare sau cumparare", crede Cristian Boureanu, deputat al Partidului Liberal Democrat. Subiectul a fost votat de Boureanu si de Marius Acatrinei, analist cercetator al Institutului de Prognoza Economica.
Acatrinei a considerat interesant si subiectul dobanzii de politica monetara, mentinuta de BNR la nivelul de 7% dupa sedinta Consiliului de Administratie care a avut loc miercuri. "Cred ca un articol de prima pagina ar fi prezentarea reactiilor analistilor la decizia BNR de mentinere a dobanzii, pentru ca de ea se leaga tinta de inflatie si cursul de schimb", a afirmat el.
Alti doi experti, seful ING Pensii si George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri din piata, au cazut de acord ca o stire de prima pagina este cea a cresterii numarului de vizitatori ai site-urilor de internet monitorizate de www.trafic.ro cu 160%, la 43,9 milioane.
Desi o investitie imobiliara de 1 mld. euro in nordul Capitalei are la prima vedere sanse mari sa ajunga pe prima pagina, expertii nu au votat-o. "Stirile din domeniul imobiliar nu mai sunt credibile. Au fost anuntate multe proiecte, dar putine s-au finalizat", sustine Butunoiu.
Nici stirea despre motiunea de cenzura initiata de PSD impotriva Guvernului nu a ajuns pe prima pagina, desi a fost intens dezbatuta si a impartit expertii in doua tabere. In timp ce Radu Vasilescu este de parere ca motiunea nu va trece, Boureanu considera ca aceasta va fi votata de Parlament. (Angela Placinta)



Prima pagina, in viziunea expertilor:


Actiunile mici au adus castiguri mari pe Bursa, blue-chips-urile au dezamagit

Andrei Chirileasa
In ciuda corectiei din ultimele doua luni de la Bursa, unii investitori au reusit sa-si dubleze sau chiar sa-si multiplice de patru ori banii investiti la inceputul anului.
Cele mai mari castiguri le-au adus in primele noua luni actiunile companiilor de talie mica de la Bursa, unele dintre acestea aparand surprinzator in top, cum este cazul THR Marea Neagra (EFO) sau Mecanica Ceahlau (MECF), altele continuand evolutia foarte buna din anii precedenti, cum ar fi TMK Artrom Slatina (ART) si Rompetrol Well Services (PTR). Investitorii care au mizat pe aceste actiuni au luat in calcul fie rezultatele financiare in crestere, fie apartenenta lor la domenii cu potential de dezvoltare, cum ar fi agricultura sau turismul, fie posibilitatea ca ele sa fie preluate de investitori strategici.
De cealalta parte, unele dintre fostele blue-chips-uri au dezamagit, evolutia lor nereusind sa se ridice la inaltimea asteptarilor cu care au fost creditate de catre investitori la inceputul anului. In aceasta categorie intra Petrom (SNP) si Turbomecanica Bucuresti (TBM), ambele incluse in indicele BET, dar si Banca Carpatica (BCC) sau Sicomed (SCD), care erau in urma cu 2-3 ani printre actiunile urmarite de pe Bursa.
Cu toate acestea, analistii sustin ca actiunile care au crescut foarte mult ar trebui privite cu atentie de catre investitori, in timp ce actiunile care au obtinut performante sub asteptari, ar putea fi atractive pentru investitii viitoare.
Topul cresterilor dupa primele noua luni ale anului este dominat de catre actiunile THR Marea Neagra, care le-au adus investitorilor un castig de 356% de la inceputul anului. Cresterea puternica a acestor titluri a venit abia in luna iulie, cand reprezentantii companiei au declarat ca evalueaza activele acesteia la circa 500 mil. euro. In prezent, capitalizarea THR Marea Neagra este de 120 mil. euro. Vanzarea unui pachet de circa 6% din actiuni de catre actionarul majoritar, SIF Transilvania, a oferit un impuls pozitiv actiunilor, crescand lichiditatea acestora in piata si permitand intrarea in actionariat a unui fond strain de investitii.
Evolutia actiunilor Electroputere Craiova (EPT) a fost dictata in acest an de evolutia procesului de privatizare. Inca de la inceputul anului se stia ca societatea va fi fie privatizata, fie lichidata, insa investitorii care au mizat pe prima varianta au castigat circa 325% dupa anuntul privind preluarea producatorului de locomotive de catre compania saudita Al Arrab. O alta companie care se afla la inceputul anului in aproximativ aceeasi situatie, Rulmentul Brasov (RBR), a intrat intre timp in lichidare, astfel ca actionarii acestei companii au pierdut 64% din banii investiti la inceputul anului.
Din topul castigatorilor nu lipsesc nici companiile care au raportat in ultimii ani rezultate financiare in crestere. Producatorul de tevi TMK Artrom Slatina este una dintre companiile care au oferit in ultimii ani printre cele mai mari cresteri de la Bursa. De la inceputul anului, titlurile Artrom au adus un castig de 320%. Compania se afla pe primul loc intr-un top al castigurilor din ultimii 7 ani, dupa ce a inmultit banii investitorilor de 480 de ori de la finele lui 2000 pana in prezent. Artrom a devenit in ultimii ani una dintre cele mai profitabile companii de pe Bursa, o buna parte din castigurile companiei provenind din activitatea financiara.
Surpriza neplacuta a fost in acest an Petrom, care a adus investitorilor o pierdere de 11% de la inceputul anului, din cauza rezultatelor in scadere si a incertitudinilor legate de distribuirea unui pachet de 8% din actiunile companiei catre salariati. Turbomecanica se numara si ea printre perdante, din cauza scaderii marjelor de profit dar si a vanzarilor de actiuni realizate de actionarii din fostul PAS, care au pus presiune pe pret.


Site-urile de recrutare si de sport, cele mai vizitate

Sabin Popescu
Numarul de vizitatori inregistrati pana la sfarsitul saptamanii trecute pe site-ul de monitorizare Trafic.ro a crescut cu peste 160% fata de 2005, de la 16,83 milioane la 43,88 milioane de vizitatori, pe fondul reorientarii cititorilor catre internet.
Potrivit oficialilor Netbridge, compania care detine Trafic.ro, cresterea a fost mai abrupta in perioada 2005-2006, cand numarul de vizitatori aproape s-a dublat, la 32,27 milioane.
"Nivelul de ascensiune al traficului in 2007 comparativ cu 2006 a fost mult mai redus, la circa 140%", a declarat pentru ZF Daniel Secareanu, director de comunicare al Netbridge Development.
Pana in prezent, Trafic.ro a inregistrat 43.888.096 de vizitatori, comparativ cu nivelurile de 32.277.693, respectiv 16.839.354 de vizitatori, inregistrate in anii precedenti.
Fata de perioada similara de acum doi ani, cand portalurile de aplicatii softpedia.com si soft32.com dominau topul, se remarca o tendinta de ascensiune a site-urilor sportive.
In clasamentul intocmit pe 2007 se regasesc patru portaluri, doua site-uri de publicatii, precum si un site de recrutare online, care a inregistrat o ascensiune semnificativa fata de perioada similara de acum doi ani.
Neogen.ro, cel mai mare portal de internet de pe piata locala, a urcat doua pozitii fata de anul trecut in topul celor mai vizitate site-uri de pe Trafic.ro, fiind, in prezent, liderul clasamentului, cu peste un milion de vizitatori pe saptamana.
Pe urmatoarele doua locuri se situeaza gsp.ro (Gazeta Sporturilor) si prosport.ro, urmate de ejobs.ro, cel mai mare jucator de pe piata locala de recrutare online.
Site-ul a inregistrat o ascensiune semnficativa fata de 2005, inregistrand o crestere de 357% a numarului de vizitatori, la peste jumatate de milion.
Pe a cincea pozitie se situeaza site-ul sport.ro, detinut de postul de televiziune Pro TV. Desi a intrat in statisticile Trafic.ro la inceputul lunii aprilie, site-ul a reusit sa urce rapid in top, atragand peste 500.000 de vizitatori.
Doi din cei patru experti care au participat la sedinta de redactie a ZF, Radu Vasilescu si George Butunoiu, au cazut de acord ca aceasta este o stire de prima pagina, in detrimentul unei investitii de 1 mld. euro intr-un proiect imobiliar din Capitala sau a motiunii de cenzura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO