Info

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Cu cat mergem mai putini la vot, cu atat sansele ca cei aflati acum in functii, si care nu merita acest lucru, sa ramana cresc, spune analistul Cristian Parvulescu (foto Rompres)

30.05.2008, 22:50 83

Dragos Neacsu, 43 ani
Este presedinte al directoratului societatii de administrare a investitiilor BCR Asset Management. Neacsu detine o experienta solida pe piata financiara romaneasca si internationala, activand ca CEO al societatii Raiffeisen Capital&Investment, membru in Comitetul Bursei de Valori Bucuresti si Secretar de Stat in Ministerul Finantelor Publice, fiind unul dintre promotorii introducerii pensiilor administrate privat.


Mihai Neagu, 39 ani
Este presedintele si actionarul majoritar al Assess Finance, companie de intermediere financiara infiintata la inceputul acestui an de Neagu impreuna cu alti sase colegi, fosti directori din grupul BCR. Mihai Neagu, care a ocupat in perioada 2005 - 2007 functia de director al sucursalei BCR Asigurari, controleaza in prezent 50% din actiunile Assess Finance. Compania detine trei brokeri: de asigurari, de credite si leasing, respectiv de pensii private.


Gabriela Rusu, 33 ani
Ocupa de doi ani functia de director de marketing si relatii cu presa al Astra Asigurari, companie care detine 15% din actiunile Generali, dupa ce in aprilie 2006 a renuntat la aceeasi pozitie detinuta in cadrul Generali Asigurari in perioada 2003 - 2006. Inainte de a se alatura echipei Generali, Gabriela Rusu a fost timp de trei ani director de marketing si relatii cu presa la Asirom, pe atunci prima companie de asigurari din Romania.


Bogdan Ioachim, 40 ani
Lucreaza in cadrul producatorului francez de lactate Danone din 2006, pana in ianuarie 2008 ocupand functia de medical marketing manager. Din prima parte a acestui an, Ioachim detine pozitia de director corporate affaires Nutrition and Science pe Europa de Sud-Est. Anterior Danone, a detinut timp de zece ani pozitia de director medical in diferite companii din industria farmaceutica printre care Novartis si compania franceza Fournier.


Making of: cum au construit expertii pagina 1 a ZF

Principalele subiecte de discutie ale expertilor care au decis ieri prima pagina a Ziarului Financiar au fost alegerile pentru primaria Capitalei si de sector si cresterea generala a preturilor la petrol si materiile prime care afecteaza toate economiile europeane.
"Toata campania electorala a avut putina substanta. Suntem sub sintagma care este cel mai mic rau. Mediul politic este departe de ceea ce ar trebui sa fie", a declarat Dragos Neacsu, presedinte al directoratului societatii de administrare a fondurilor BCR Asset Management.
Opinia presedintelui BCR Asset Management a fost intarita de cea a directorului de marketing al companiei Astra Asigurari, Gabriela Rusu. "Eu am vazut o mare lipsa de creativitate. Nu au iesit cu nimic in fata in afara de agresivitate", a spus ea.
Expertii ZF au declarat ca pentru alegerea pe care o vor face duminica vor tine cont fie de optiunile politice personale, fie de parerea pe care si-au format-o fiecare cu privire la candidatii pentru primarie.
"Ar trebui fiecare sa vina la aceste dezbateri electorale cu echipa de baza impreuna cu care vor lucra in timpul mandatului pentru a sti pe cine se bazeaza persoana pe care o votam. Nu poti sa modifici un sistem daca nu ai o echipa de forta", a spus Neacsu.
Desi recunosc ca in ultimii ani s-au facut niste schimbari minore, dar vizibile, expertii ZF sunt de parere ca se poate face mult mai mult pentru Capitala.
"Singurele lucruri care s-au rezolvat in ultimii patru ani electorali sunt existenta mai multor parcuri pentru copii si a mai multor borduri", a rezumat directorul de marketing al Astra Asigurari rezultatele activitatii primarilor ale caror mandate care se vor incheia la sfarsitul lunii mai. "S-au mai modernizat cateva strazi, dar sunt doar lucuri minore. Sunt spatii goale prea multe care ar putea fi acoperite cu parkinguri supraetajate. Recent am vizitat un oras din afara tarii, cu o populatie de 50.000 de locuitori, care avea langa un mall un parking de 1.000 de locuri. Se poate face asa ceva si la noi", a completat Neacsu.
Un alt subiect care a aprins interesul expertilor ZF a fost cresterea inregistrata de rata inflatiei anuale din Germania, considerata de acestia un semnal de alarma deoarece ar putea afecta si economia locala.
"Creditarea populatiei este masiv pe euro, iar inflatia din Germania este foarte importanta, aceasta reprezentand 33% din PIB-ul european. La o crestere de 3% a bunurilor de larg consum fata de aceeasi perioada a anului trecut este important de vazut acum cum au evoluat preturile alimentelor", a afirmat Neacsu.
Cresterea preturilor la alimente a fost resimtita in intreaga Europa in 2007, in cursul anului trecut doar pretul laptelui inregistrand un plus de 35% fata de anul precedent.
"La momentul respectiv pretul laptelui s-a majorat cu aproximativ 30%, iar pana la finalul anului cresterea s-a resimtit si in pretul final al produselor, printr-o scumpire de 5%", a explicat Bogdan Ioachim, corporate affaires "Nutrition & Science" pentru Europa de Sud-Est al Danone.
Potrivit lui Ioachim, preturile produselor Danone inregistreaza anual o majorare a preturilor de intre 5 si 8%.
Expertii ZF au decis ca in afara de aceste doua subiecte, prima pagina ar trebui sa contina atat rezultatele financiare ale Romtelecom dupa primul trimestru al acestui an cat si preluarea Unita Vienna Insurance Group de catre grupul austriac Uniqa.
"Cei de la Uniqa au vrut de la momentul intrarii in piata, in urma cu doi ani, sa isi majoreze cota detinuta. Finalizarea acestei achizitii va avea loc in luna septembrie", a explicat Gabriela Rusu.
Potrivit estimarilor ei, Uniqa ar putea viza integrarea Unita dupa preluarea acesteia. "Uitandu-ma la strategia Uniqa pe alte piete, aceasta ar parea a fi intentia lor".
In ceea ce priveste insa domeniul IT&C, ceea ce i-a interesat cel mai mult a fost lupta dintre promotiile si tarifele principalilor operatori de telefonie mobila si fixa. "S-a mers foarte mult pe pachete si fiecare care a avut un produs foarte bun. Pentru unii a fost internetul iar pentru altii televiziunea, ceea ce le-a permis sa pastreze sau sa castige noi clienti", a punctat Neacsu.
Competitivitatea dintre principalii operatori a fost resimtita la nivel individual de fiecare din cei patru experti ZF.
"Sunt foarte mari si atunci trebuie sa tina preturile la un anumit nivel. E o conventie la nivel de pret", a completat Mihai Neagu, presedintele Assess Finance, companie de intermediere financiara care a fost infiintata la inceputul acestui an de Neagu impreuna cu alti sase colegi, fosti directori din grupul BCR.
"Comparativ cu un an si jumatate in urma se simte o scadere a tarifelor practicate pentru convorbirile internationale", a adaugat reprezentantul Danone.


Prima pagina, in viziunea expertilor:

Duminica, Romania isi schimba administratia

Iulian Anghel
Campania pentru alegerile locale se incheie maine dimineata la orele sapte.
De duminica, pentru patru ani, Romania va avea o alta administratie locala. Vom sti, dupa votul de duminica, cine vor fi viitorii presedinti ai Consiliilor Judetene (care incepand cu aceste alegeri sunt alesi prin scrutin majoritar uninominal), cine sunt consilierii locali si judeteni, care dintre candidati au fost alesi din primul tur pentru fotoliul de primar si care dintre ei vor ataca turul al doilea de peste doua saptamani.
Peste 19.000 de candidati s-au inscris in cursa pentru cele 3.184 de fotolii de primar.
A fost o campanie catalogata de analisti drept anosta, mai cu seama la Bucuresti (fapt care l-a determinat pe presedintele Traian Basescu sa-si imagineze ca in spate ar fi vorba despre un "blat" intre partide) si agresiva in unele judete (fapt care l-a determinat pe premierul Calin Popescu-Tariceanu sa spuna ca PD-L, partid apropiat sefului statului,
s-a intors la practicile anilor '90). Consultati de ZF, analistii politici au spus ca este vorba mai degraba de o lipsa de idei a clasei politice, o lipsa de idei care poate fi insa de inteles in conditiile nici intelectualii, indeobste critici la adresa oamenilor politici, nu au aratat in ultimii ani o creativitate deosebita.
Idee intarita si de invitatii prezenti in cadrul ZF Expert care au declarat ca toata campania a avut o lipsa de substanta si s-a evidentiat printr-o lipsa de creativitate.
Pentru profesorul de stiinte politice de la Universitatea Bucuresti, Daniel Barbu, apatia trebuie inteleasa ca o "banalitate a democratiei".
Cu alte cuvinte fiecare cu treaba lui? Nu, spune decanul Facultatii de Stiinte Politice si Administrative, Cristian Parvulescu. "Cu cat mergem mai putini la vot, cu atat sansele ca cei aflati acum in functii, si care nu merita acest lucru, sa ramana cresc. Cu alte cuvinte, daca suntem nemultumiti de actuala administratie, avem sanse sa o schimbam votand, nu stand acasa. Este adevarat ca oferta partidelor nu a fost, poate, generoasa sau convingatoare, dar intotdeauna avem de ales. Lipsa de hotarare a unora dintre alegatori ne poate afecta pe toti", spune Parvulescu.


Austriecii de la Uniqa preiau Unita

Roxana Pricop
Angela Placinta
Grupul austriac Uniqa, actionar al Astra Asigurari cu un pachet de 27%, va prelua compania de asigurari Unita de la Vienna Insurance Group (VIG), urmand sa devina al patrulea jucator de pe piata locala, cu o cota de 11,8%. Grupul Generali PPF, care controleaza asiguratorii Generali, Ardaf si RAI va trece astfel pe locul al cincilea, cu o cota de piata de 8,3%.
Pe de alta parte, iesirea Unita din portofoliul VIG va diminua cu 6,6% cota de piata a grupului austriac, pana la circa 30%. VIG va ramane in continuare lider pe piata locala a asigurarilor, a carei valoare s-a ridicat anul trecut la 2,15 miliarde de euro.
Initial, grupurile interesate de preluarea Unita erau AXA (Franta), Munich Re (Germania), Zurich Financial Services (Elvetia), Generali (Italia) si PPF (Cehia), primele doua fiind in pole position. Potrivit unor surse din piata, Uniqa a facut o oferta pe ultima suta de metri, reusind astfel sa faca o achizitie dupa ce incercarile de a prelua BT Asigurari si Asiban au esuat.
"Este o miscare buna pentru piata asigurarilor, era timpul ca Uniqa sa devina actionar majoritar in cadrul unei companii de asigurari din Romania", considera Bogdan Andriescu, directorul general al brokerului de asigurari EOS Risq.
Uniqa a anuntat anul trecut ca urmeaza sa mai cumpere actiuni de la proprietarul Astra, Dan Adamescu, pentru a ajunge la un pachet majoritar.
Grupurile Uniqa si VIG asteapta acum acceptul Comisiei Europene pentru incheierea acestei tranzactii. Finalizarea tranzactiei este programata pentru al treilea trimestru al anului, iar valoarea acesteia nu a fost facuta publica. Surse din piata afirma ca aceasta s-ar putea situa intre 200 si 230 de milioane de euro, ceea ce inseamna un multiplu intre 1,4 si 1,6 al primelor brute subscrise.
"Anuntul privind scoaterea la vanzare a companiei a fost facut cu ceva timp in urma, JP Morgan fiind mandatat sa poarte tratativele. In baza ofertelor primite, am decis sa intram in negocieri cu Uniqa", a declarat G?nter Geyer, CEO al Vienna Insurance Group.


Romtelecom a pierdut 14 mil. euro in primul trimestru

Adrian Seceleanu
Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, a inregistrat venituri de 219,2 milioane euro in primul trimestru, cu 1,3% sub nivelul din perioada similara a anului trecut, si pierderi operationale de
14,2 milioane euro, fata de un profit operational de 26,6 milioane euro in primele trei luni din 2007.
Expertii ZF au comentat rezultatele operatorilor de telefonie fixa si mobila din punct de vedere al tarifelor si pachetelor practicate in ultima perioada.
"S-a mers foarte mult pe pachete si fiecare care a avut un produs foarte bun. Pentru unii a fost internetul iar pentru altii televiziunea, ceea ce le-a permis sa pastreze sau sa castige noi clienti", a declarat Dragos Neacsu, presedinte al BCR Asset Management.
Rezultatele negative ale companiei sunt puse pe seama reducerii cererii pe segmentul telefoniei fixe, precum si scaderii veniturilor aduse de telefoanele publice, cumulate cu impactul generat de reducerea tarifelor la serviciile de voce si ADSL, se arata in raportul financiar al grupului elen OTE, actionarul majoritar al operatorului de telefonie fixa.
Operatorul de telefonie fixa avea 3.021.433 milioane de clienti la finele lunii martie, cu 6,2% sub cei 3.222.488 utilizatori raportati la sfarsitul primului trimestru din 2007.
Serviciile de date (ADSL, VPN si alte servicii broadband) au crescut cu 69% in aceeasi perioada, strategia companiei fiind de orientare catre serviciile non-voce. Numarul de clienti ADSL a avansat cu 90.000 in primul trimestru fata de 31 decembrie 2007, depasind in prezent 448.000.
Datorita cererii in crestere la serviciile ADSL si de televiziune digitala, vanzarile de echipamente conexe catre abonati au avansat cu 77%.
Cheltuielile operationale ale Romtelecom au crescut cu 20,3% in perioada analizata, de la 186,4 milioane euro la 224,3 milioane euro.
Pierderile din sectoarele mentionate au fost partial compensate de extinderea puternica pe servicii noi, in principal broadband, servicii de date pentru segmentul business si servicii de televiziune digitala.


Cresterea preturilor din Germania, un semnal de alarma pentru BCE

Diana Zagrean
Rata inflatiei anuale din Germania a accelerat in luna mai pe fondul cresterii preturilor la energie electrica si alimente, fapt care a starnit nelinistea in randul bancherilor de la Banca Centrala Europeana, care ar putea fi nevoita in aceste conditii sa majoreze rata dobanzii de referinta, scrie The Wall Street Journal.
Preturile bunurilor de larg consum au crescut cu 3% in luna mai fata de aceeasi perioada a anului trecut, in crestere fata de rata anuala de crestere de 2,4% inregistrata in aprilie, conform agentiei germane de statistica Destatis.
Rezultatele lunii mai au marit presiunea la care este supusa Banca Centrala Europeana, al carei principal obiectiv este mentinerea inflatiei sub 2% in zona celor 15 state care utilizeaza moneda euro. Rata anuala a inflatiei pentru zona euro a fost in aprilie de 3,3%, iar rezultatele lunii mai vor fi facute publice la sfarsitul acestei saptamani.
Datele recente ar putea duce la o modificare a mentalitatii pe piata europeana in ceea ce priveste ratele dobanzii de referinta. La inceputul acestui an, majoritatea economistilor credeau ca incetinirea economiei europene va determina BCE sa reduca dobanda de referinta.
Cu toate acestea, ultimele rezultate referitoare la evolutia inflatiei impreuna cu o serie de declaratii ale oficialilor BCE i-au convins pe unii economisti si analisti sa creada ca urmeaza o majorare a ratei dobanzii.
"Noi suntem de parere ca BCE se afla intr-un impas. Nu poate majora ratele din cauza incetinirii economiei, dar nici nu le poate reduce din cauza cotelor atinse de inflatie", a declarat Julian Callow, economist-sef pe Europa la Barclays Capital din Londra.
Multi economisti considera ca cei care spun ca inflatia a atins maximul de anul acesta in martie, cand a ajuns la 3,6%, sunt optimisti si ca inflatia ar putea urca pana la 3,9% in lunile urmatoare.
Economistii au mai avertizat Germania, care are cea mai dezvoltata economie din intreaga Uniune Europeana, ca inflatia ar putea continua sa afecteze cresterea economica in urmatoarele luni.
Expertii ZF au apreciat ca aceasta stire este importanta pentru ca poate duce la o crestere a dobanzilor la euro, ceea ce va influenta costul creditelor si in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO