Info

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Expertii au facut prima pagina a ZF dupa ideile lor

Tranzactia urmeaza sa fie analizata de autoritatile locale si cele europene din domeniul concurentei

28.03.2008, 20:25 92

Otilia Ciotau, 28 de ani
Este economist-sef in cadrul Piraeus Bank Romania si detine totodata functia de director adjunct al departamentului Business and Product Development. Ea are aproape 4 ani de experienta in domeniul pietelor financiare si de capital. Ciotau s-a alaturat Trezoreriei Piraeus Bank Romania in 2005, dupa o perioada in care a predat in cadrul ASE Bucuresti, Facultatea de Finante-Banci. Otilia Ciotau a absolvit Scoala Doctorala de Finante Banci DoFin si este in prezent doctorand al ASE Bucuresti si studenta a Facultatii de Matematica la Universitatea Bucuresti.


Eugen Voicu, 50 de ani
Este presedintele societatii de administrare a investitiilor Certinvest din cadrul grupului Aviva. Voicu ocupa de asemenea pozitia de director general in cadrul Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA. In prezent, el este actionar la societatea de brokeraj Intercapital Invest si la International Leasing, companii pe care le-a si fondat. Intre 1999-2003 a fost secretar general al Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing din Romania, iar intre 2003- 2007 a fost vicepresedinte al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.


Razvan Mircea, 33 de ani
Este strategy & marketing director la Velpitar de aproape doi ani, anterior lucrand sapte ani si jumatate la producatorul Tuborg si un an si jumatate la compania PepsiCo. Razvan Mircea este de formatie economist, absolvent al Facultatii de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti si in prezent urmeaza programul de Executive MBA Asebuss.


Mihaela Forgaciu, 33 de ani
Este din luna noiembrie a anului trecut director de resurse umane al Radisson SAS, cel mai mare hotel de cinci stele de pe piata locala, care urmeaza sa fie deschis in Bucuresti. Forgaciu a mai fost anterior director de resurse umane la Banca Romaneasca si recruitment manager la Raiffeisen Bank.



Making of: cum au construit expertii pagina 1 a ZF

Cei patru experti invitati la sedinta de sumar de ieri a Ziarului Financiar au dezbatut aproape toate subiectele zilei, iar intr-un final au votat in unanimitate pentru doua stiri: preluarea BCR Asigurari si greva de la Dacia pe prima pagina.
O alta achizitie - chiar daca de dimensiuni mult mai mici decat cea anuntata ieri de Vienna Insurance - a trezit interesul expertilor: preluarea a doua treimi din Proton Tehnologies de catre Vodafone (vezi pagina 15). Modul in care operatorul telecom isi dezvolta reteaua proprie de distributie a fost ca un studiu de caz pentru invitatii ZF.
"Interesant e motivul achizitiei: de ce vrea Vodafone o retea proprie de distributie?", a deschis Mihaela Forgaciu discutia. "Este vorba si de costuri. Daca vrei sa tai costurile, te uiti si la distributie", a spus Razvan Mircea. De aici a pornit o discutie despre externalizare si costuri, care a alunecat usor catre creditare.
Evitand sa intre in dezbateri despre miscarile politice pentru alegerile locale din acest an, expertii s-au oprit cel mai mult asupra subiectelor legate de efectele majorarii dobanzii de referinta pe piata locala si criza financiara globala. Intrebati ce schimbari vad in businessul pe care il gestioneaza dupa o alta majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, expertii nu s-au aratat ingrijorati de efectele acestei masuri.
"Jumatate din businessul nostru este reprezentat de un produs de baza - painea proaspata - la care nu vom vedea in consum efectele majorarii dobanzii. Pentru celelalte categorii, sigur ca aceasta crestere poate afecta consumul", a afirmat managerul Velpitar.
La randul sau Mihaela Forgaciu, directorul de resurse umane al Radisson SAS in Romania, a apreciat ca fiind nesemnificativ efectul majorarii dobanzii de politica monetara asupra afacerilor unui hotel de cinci stele, care se adreseaza unor clienti cu venituri mari.
"Personal, nu ma bucur de cresterea dobanzii BNR, pentru ca efectele negative se vor vedea mai tarziu. Pentru un administrator de fonduri mutuale, efectul este unul pozitiv", a spus Eugen Voicu, presedintele Certinvest.
Expertii au aratat ca este important ca ZF sa publice astazi reactiile bancilor la decizia BNR de majorare a dobanzii de referinta la 9,5%, acesta fiind unul dintre subiectele de mare interes pentru invitatii la sedinta de sumar.
"Gradul de indatorare a populatiei este foarte redus in Romania. Intr-adevar, ritmul de crestere este ingrijorator pentru BNR, dar mai avem mult pana sa ajungem la media europeana", a afirmat Otilia Ciotau, expertul de la Piraeus Bank. De aici a pornit o dezbatere pe tema costurilor creditarii bancare si a accesului la aceste resurse pentru companii.
"Problema nu este accesul la credite, pentru ca sunt foarte multe oferte pe piata, ci costul finantarii bancare", a spus Forgaciu.
Ramanand tot la sectorul bancar, expertii au discutat si despre incetinirea cresterii creditelor neguvernamentale din ultima perioada. "Trebuie sa vedem unde este aceasta incetinire, pe corporate sau pe persoane fizice?", a intrebat Otilia Ciotau. Expertul Piraeus Bank a mai spus ca agresivitatea bancilor se vede mai mult la depozitele in lei in aceasta perioada, in conditiile in care cresc costurile de finantare in valuta de pe pietele internationale pentru banci.


Prima pagina, in viziunea expertilor:

Miscare fulger: Vienna Insurance preia operatiunile de asigurare ale BCR

Angela Placinta / Razvan Voican
Grupul austriac Vienna Insurance a preluat printr-o miscare fulgeratoare cele doua companii de asigurari ale BCR - BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata - in urma preluarii intregului business cu asigurari al Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, care detine alte cinci subsidiare specializate in tarile din regiune.
Valoarea totala a tranzactiei cu cele sapte companii este de peste 1,44 mld. euro, corespunzand unui pret mediu de 1,2 euro pentru 1 euro cifra de afaceri din asigurari. BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata au inregistrat anul trecut prime brute subscrise de circa 200 mil. euro, valoarea totala a celor doua companii fiind astfel de circa 240 mil. euro.
Erste Bank a anuntat ca veniturile astfel obtinute vo fi folosite pentru "intarirea bazei de capital".
Tranzactia urmeaza sa fie analizata de autoritatile locale si cele europene din domeniul concurentei, finalizarea fiind estimata pentru trimestrul al treilea.
Erste Bank explica decizia de a renunta la asigurari invocand un "trend" care s-ar contura in industria bancara in directia renuntarii la afacerile adiacente bankingului. De asemenea, sustine ca a preferat aceasta varianta in locul unui proces mai transparent cu cereri de oferta, considerand ca astfel afacerea este mai valoroasa. Nu in ultimul rand, afirma ca vanzarea subsidiarelor de asigurari nu a avut de-a face cu o eventuala dificultate in atragerea de finantari, decizia strategica de a renunta la acest business nefiind facuta publica mai devreme din motive de confidentialitate.
Afacerea dintre Erste si Vienna Insurance poate antrena noi valuri pe piata romaneasca a asigurarilor, in conditiile in care asiguratorul austriac a anuntat ca ar putea renunta la compania Unita.
Tranzactia in sine nu este surprinzatoare, pentru ca oficialii Erste au declarat inca de la momentul intrarii pe piata locala prin privatizarea BCR, in urma cu doi ani, ca au un parteneriat cu austriecii de la Vienna Insurance, dand de inteles ca le vor vinde divizia de asigurari. Surprinzatoare este insa cota de piata la care ajunge Vienna Insurance in urma acestei achizitii, de 37%, cu 9% mai mare decat cea de dinainte de tranzactie. Vienna Insurance ajunge astfel sa controleze mai mult de o treime dintr-o piata de 2,15 mld. euro si sa detina sapte companii de asigurari, din care patru sunt in top 10. Asa se profileaza necesitatea renuntarii la una dintre companii, posibil la Unita, care detine o cota de circa 6,4%.
Expertii cititori ai ZF au vazut stirea preluarii BCR Asigurari ca fiind cel mai important subiect al zilei si l-au pus pe prima pagina a ziarului.
Ei au sugerat o abordare a subiectului prin comparatii ale companiilor preluate de Vienna Insurance cu valoarea altor companii de asigurari de pe pietele externe.
"Pretul societatilor de asigurari din Romania poate fi comparat cu cel al companiilor din afara. S-ar putea sa fie ieftine doar in aparenta", a spus Eugen Voicu, presedintele Certinvest. De aici a pornit o discutie despre companiile de asigurari listate la Bursa de Valori, si - cum era de asteptat - dezbaterile au alunecat catre alte subiecte legate de piata de capital, precum dinamica din ultimul an a pietei. O alta stire care a trezit interesul expertilor a fost profitul surpriza raportat de Rompetrol SA pe RASDAQ. "De unde vine aceasta crestere a profitului?", a fost intrebarea expertilor, la care redactorii ZF s-au straduit sa gaseasca un raspuns pentru articolul din editia de astazi.


Dacia a revizuit oferta de crestere salariala dupa mitingul angajatilor

Alexandru Anghel
Administratia Dacia a revizuit joi, dupa incheierea mitingului celor 9.000 de angajati, oferta de majorare salariala de la 12% a salariului mediu brut la 16,7%, conditionaand insa cu constituirea unei a patra echipe de salariati care sa lucreze sambata si duminica.
Acesta oferta urmeaza sa majoreze, potrivit reprezentantilor Dacia, salariul fiecarui angajat cu minim 250 de lei brut lunar, salariul minim brut apreciindu-se astfel cu 20%. Oferta a fost realizata dupa incheierea mitingului din cea de-a patra zi de greva generala, miting desfasurat joi la Casa Sindicatelor din Mioveni.
"Au fost circa 8.500 - 9.000 de muncitori la aceasta manifestatie, iar la uzina au ramas restul de pana la 13.000 de angajati, care nu participa la greva", a declarat Nicolae Pavelescu, presedintele Sindicatului Automobile Dacia (SAD).
Reprezentantii Dacia au declarat ca nu pot acorda majorarea fixa de 550 de lei pentru fiecare angajat, cum a solicitat SAD, deoarece uzina trebuie sa recupereze inca pierderi de 61 de milioane de euro, acumulate in perioada 2000-2004 si care sunt inca neamortizate. Pe perioada grevei nu este asamblata nicio masina, compania inregistrand pierderi de circa 10 mil. euro pe zi.
Expertii cititori ai ZF, prezenti ieri la sedinta de sumar a ziarului, au pus subiectul grevei de la Dacia pe prima pagina si au subliniat importanta acestuia pentru industria de profil locala.
"Greva de la Dacia poate speria investitorii straini care vor sa investeasca in industria auto", a sustinut Eugen Voicu, presedintele Certinvest, idee impartasita si de Razvan Mircea, directorul de la Velpitar, care considera ca aceste evenimente pot trage un semnal de alarma pe piata.
Expertii considera ca numarul mare al angajatilor intrati in greva, cat si pierderile cauzate de incetarea activitatii pentru companie, sunt lucruri care scot in evidenta gravitatea situatiei.
"Cred ca este cea mai mare greva la o companie multinationala de pana acum", a apreciat Mircea. "De ce nu se duc politicienii la fata locului?", a sugerat Mihaela Forgaciu, directorul de resurse umane de la Radisson SAS.
La randul sau, Voicu a subliniat ca, in general, in Romania se poarta un dialog ineficient intre patronate si sindicate, ceea ce trebuie sa se schimbe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO