Media & Advertising

Romanii cheltuie anual un milion de euro ca sa citeasca presa straina

25.04.2003, 00:00 20

Vanzarile de presa straina pe teritoriul Romaniei se ridica la 2 milioane de euro pe an. Romaniii cheltuie anual 1 milion de euro pentru a citi presa internationala iar expatii din Romania restul de 1 milion de euro. Aceasta suma poate sa creasca, avand in vedere ca vanzarile de presa straina din 2002 au fost cu 15% mai mari decat cele din 2001, este de parere directorul celei mai importante companii de distributie de presa internationala de pe piata romaneasca.
Vanzarea de presa straina din Romania este realizata in proportie de 95% de compania Mesagerie Micul Paris - Hachette Distribution Services Romania (MMP - HDS), iar restul de 5% este acoperit defirma Polygon si de distribuitori independenti, acestia distribuind mai ales publicatii din Ungaria.
MMP a fost creata in 1996 si este o filiala a retelei de distributie Hachette Distribution Services in asociatie cu trustul de presa Axel Springer. Firma are un portofoliu de peste 700 de titluri internationale, pe care le distribuie alaturi de presa romaneasca prin intermediul a 400 de puncte de vanzare si a noua magazine proprii Press Shop. "Noi avem exclusivitate in distributia tuturor publicatiilor franceze, engleze (in afara de The Economist), germane si americane, si realizam majoritatea vanzarilor de presa italiana", spune Emmanuel de Place, director general al MMP - HDS.
Firma Polygon detine exclusivitatea pentru distribuirea revistei The Economist si pentru o serie de publicatii italiene pe care le distribuie prin sase puncte de vanzare proprii si reteaua MMP.
In fiecare zi in Romania sunt aduse 1.500 de exemplare din 20 cotidiene straine, din care 1.000 de exemplare sunt titluri de presa economica, precum Financial Times, Wall Street Journal Europe si Le Figaro. Presa economica este prezenta si pe segmentul saptamanalelor, respectiv 2.000 de exemplare (The Economist, Time, Business Week) din cele 5.000 aduse in fiecare saptamana. La toate acestea se adauga 35.000 de exemplare din diferite publicatii lunare, adica un total de 41.500 de exemplare de presa internationala.
Financial Times (FT) este cel mai bine vandut cotidian strain de pe piata romaneasca, in medie peste 300 de exemplare pe fiecare editie, fiind pe primul loc si in topul vanzarilor de presa economica si a vanzarilor prin abonament. Un exemplar din FT costa 97.500 lei. The Economist (134.500 lei) este cea mai bine vanduta publicatie saptamanala, iar revista Art et DA©co (78.500) este cel mai bine vandut titlu lunar. "Cititorii de presa straina se grupeaza pe trei mari categorii: expatii, - particulari sau institutii - care au nevoie sa regaseasca presa din tara lor de origine, romanii cu venituri mai mari, precum investitorii si directorii de companii, care citesc mai ales cotidienele si saptamanalele economice, insa cumpara si reviste de moda si decoratiuni interioare, romanii din clasa de mijloc care cumpara publicatiile straine mai putin scumpe din domeniul auto sau cel al decoratiunilor", spune Emmanuel de Place.
Cotidianele ajung in reteaua MMP - HDS maxim in 18 ore de la aparitie, iar saptamanalele dupa 24 de ore, transportul acestor publicatii realizandu-se cu avionul. Un sfert din vanzarea de presa straina de la MMP - HDS este realizata prin intermediul abonamentelor insa in opinia lui Emmanuel de Place "piata abonamentelor din Romania este inca subdezvoltata" , in conditiile in care in America de Nord 75% din vanzarea de presa se face prin intermediul abonamentelor.
In prezent reteaua de distributie a MMP - HDS cuprinde cele noua magazine proprii Press Shop, punctele de vanzare din hypermarketul Carrefour, supermarketurile Mega Image, Nic si La Fourmi, benzinariile Agip cat si alte puncte de distributie independente. Anul acesta, compania va demara in Romania un proiect pilot care consta in deschiderea a doua magazine de presa sub licente CITY PRESS si RELAY.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO