Mediafax.biz Exclusiv

CEC şi Alpha vor forma un consorţiu cu banca japoneză Nomura pentru oferta de la Petrom - surse -

Autor: Stefan Musgociu

02.03.2011, 14:53 17

Nomura, cea mai mare bancă de investiţii din Japonia, arebiroruri în Europa, Asia şi SUA. Compania a preluat în 2008operaţiunile Lehman Brothers din Asia şi Pacific şi o parte dincele din Europa şi Orientul Mijlociu.

Statul vrea să vândă în acest an 9,84% din acţiunile OMV Petrom,din pachetul pe care îl deţine la companie, de 20,63% din titluri.Oferta secundară, estimată la 500 milioane euro, va fi cea mai maredin istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ministerul Economiei va selecta în data de 9 martie firma sauconsorţiul de brokeri care va intermedia oferta de vânzare.

La licitaţie vor mai participa încă cinci consorţii formate atâtdin societăţi de intermediere din România, cât şi companii mari dinmediul financiar din străinătate.

BRD (BRD) va merge în consorţiu cu Societe Generale şi Citibank,iar Morgan Stanley, cel mai mare intermediar de oferte de acţiunila nivel mondial în 2010, s-a aliat cu RaiffeisenCapital&Investments, firma de brokeraj locală care a fostimplicată în cele mai importante listări din ultimii şase ani de peBursă.

Potrivit Ziarului Financiar, JPMorgan s-a asociat cu BCR, iarcea mai influentă bancă de pe Wall Street, Goldman Sachs s-a aliatcu UniCredit CA IB Securities. ING Bank va forma consorţiu cu obancă elveţiană, cel mai probabil UBS.

Totodată, Deutsche Bank şi Bank of America sunt interesate deintermedierea tranzacţiei, însă nu au ales un partener local.

Potrivit celor mai recente raportări, grupul austriac de petrolşi gaze OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul are,prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar FondulProprietatea 20,11% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO