Opinii

Iulian Anghel: Umbra lui Putin la Kremlin

03.03.2008, 19:49 20

In epoca stalinista copiii rusi erau obligati sa sublinieze cu negru pe manuale numele "dusmanilor poporului". Cu doar doi ani in urma, un scandal stins repede izbucnea sub zidurile fortificate ale Kremlinului. Un manual de istorie realizat la sugestia presedintiei proslavea epoca Putin si il infiera pe capitalistul Hodorkovski (aflat acum in inchisoare), fostul patron al Iukos, motivand: "Copiii trebuie sa-si formeze propria lor conceptie despre lume". Cartea de istorie ("Istoria contemporana a Rusiei, 1945 - 2006") il prezinta pe Stalin drept "unul dintre cei mai eficienti conducatori ai Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste" si admite ca acesta a recurs la epurari in masa, dar adauga: "In urma epurarilor s-a format o clasa administrativa care a contribuit la modernizarea tarii". Clasa administrativa, din care a "coborat" Vladimir Putin.
Manualul a fost prezentat, intre altele, drept un mesaj al statului pentru oamenii de afaceri, explicitat prin cazul Hodorkovski: "Respectati literea legii. Platiti-va impozitele! Nu va puneti mai presus decat statul!".
Alegerile de ieri din Federatia Rusa consfintesc victoria in cursa pentru Kremlin a celui de-al treilea presedinte rus al epocii post-sovietice: Dmitri Medvedev. Constructie inceputa in 1481 sub Ivan cel Groaznic, finalizata la inceputul secolului al XVIII-lea sub Petru cel Mare, Kremlinul (cetate in limba rusa), a cunoscut mai multe secole de intrigi decat ani de pace si, dupa cum spune istorcul Armand Gosu, "este impropriu ca succesorul din fruntea statului rus sa nu-si trimita predecesorul la inchisoare".
Multi analisti cred ca montajul la care s-a ajuns (nu este o noutate, necunoscutul Putin a ajuns in fruntea Federatiei sprijinit de apropiatii lui Boris Eltin, care s-a retras pentru a-i face loc) nu va schimba lucrurile, si ca, de fapt, adevaratul sef va ramane Vladimir Putin, chiar daca pozitia de prim-ministru pe care o va detine probabil nu-i confera puteri nemasurate.
Dar daca nu va fi asa? Cazul lui Mihail Kasianov este cunoscut. Kasianov a fost prim-ministru in primul mandat al lui Vladimir Putin si un om foarte puternic la acea vreme. Lui Putin i-au trebuit patru ai sa-l inlature - dar cand a reusit, Kasianov nu a mai insemnat nimic. La fel, Hodorkovski, miliardarul cvasiintangibil in urma cu cativa ani, nu a mai insemnat nimic dupa ce a cazut in dizgratia Kremlinului. Putin nu a impartit puterea politica cu Kasianov, iar apropiatii sai nu au impartit-o pe cea economica cu Hodorkovski.
Acum analistii rusi vad un partaj al puterii intre Medvedev si Putin. Stema Federatiei Ruse este, de altfel, "Vulturul bicefal". Dar ce se intampla cand simbolurile heraldice coboara de pe armuri? De ce ar imparti Medvedev puterea cu Putin?
Asa cum au sugerat comentariile din jurul manualului realizat la sugestia lui Vladimir Putin, rusi iubesc sa fie condusi de oameni puternici - fie ca ei se numesc Stalin sau Brejnev. De ce nu s-ar numi conducatorul, peste cativa ani, Medvedev? Cat timp va dura pana cand un alt manual de istorie va lauda realizarile lui si pana ce numele lui Putin va fi subliniat cu negru in manualele de istorie?
Acestea sunt lucruri care fac parte, mai degraba, din bucataria interna a Kremlinului. Ce se va intampla insa dincolo de zidurile sale? Se va schimba politica Rusiei, sub Medvedev, pe scena internationala?
Putin a redat Rusiei rolul pe care il pierduse sub Boris Eltin. Conjunctura (mai precis pretul petrolului si al gazelor naturale) face acum din Rusia un adversar de temut. Iar Medvedev, ca sef al Gazprom, stie ca nimeni altul aceste lucruri. Dincolo de toate speculatiile - cine va fi numarul unu si cine numarul doi in ierarhia puterii - nimic nu se va schimba la Kremlin, in afara de "locatar". Deviza va ramane cea consemnata in manualul de istorie al lui Putin si ar putea fi extinsa si peste granite: "Platiti-va impozitele (catre statul rus)! Nu va puneti mai presus decat statul (rus!)". Chiar daca Medvedev va ajunge sa detina singur puterea, umbra lui Putin va bantui multa vreme Kremlinul.

Iulian Anghel este editor politic al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO