Politică

Ce planuri are viitorul ministru de Finanţe Ioana Petrescu aşa cum au fost ele expuse în Parlament

Ce planuri are viitorul ministru de Finanţe Ioana...

Autor: Iulian Anghel

04.03.2014, 12:15 3490

Ioana Petrescu, propusă pentru fotoliul de ministru al finanţelor în Cabinetul Ponta 3 a declarat la audierea sa în faţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului că a lucrat “puţin” la programul de guvernare din 2012 al USL, deşi era la Washington la acea vrem (colabora cu American Enterprise Institute, un think-tank cu sensibilităţi politice de dreapta – n. red.)

"Voi susţine programul de guvernare la care am şi contribuit un pic, când el s-a realizat în 2012, deşi eram la Washington."

Petrescu a spus că susţine acordurile semnate de România cu instituţiile financiare internaţionale, pentru că acestea reprezintă un semnal de stabilitate, cu atât mai necesată cu cât la graniţele noastre se înregistrază tulburări.

Petrescu a afirmat fără să de amănunte – că este nevoie de mai multă predictibilitate în politica fiscală (“trebuie să ne îndreptăm într-o zonă cu mai multă predictibilitate”), de o mai mare transparenţă în sistemul public şi de măsuri care să vină în sprijinirea mediului de afaceri – aceste măsuri având ca ţel creştere economică.

Răspunzând întrebărilor venite de la parlamentarii comisiilor reunite de buget finanţe ale Parlamentului, Petrescu a opinat că impozitartea muncii este mare în România, atât la angajat cât şi la angajator şi că, din această perspectivă, va susţine reducerea contribuţiilor de asigurări, de la 1 iulie, cu 5%, dar şi neimpozitarea profitului reinvestit.

”Sunt o susţinătoare a acestor două măsuri, de reducere a CAS şi neimpozitare a profitului reinvestit. Reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări va avea un efect benefic asupra companiilor şi le va stimula să facă angajări legale. Avem o piaţă foarte mare a muncii la negru", a spus ea.

Petrescu este specialist în combaterea evaziunii fiscal având un doctorat în economie la Harvard.

Potrivit viitorului ministru, neimpozitarea profitului reinvestit va impulsiona creşterea investiţiilor străine directe şi va aduce o contribuţie de 0,5% la PIB.

Înainte de a pleca de la guvernare, liberalii făcuseră din aceste măsuri – reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit -  stindardul politicii lor economice.

La finalul a mai bine de două ore de audieri, Petrescu a fost validată de comisiile de specialitate cu 23 de voturi pentru. 15 parlamentari au votat împotrivă, iar doi s-au abţinut. Votul în plen în privinţa noilor miniştri începe la ora 15.00.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO