Politică

Cine este in stare sa ia 51% pe uninominal in orice colegiu din tara?

Cine este in stare sa ia 51% pe uninominal in orice colegiu din tara?

Ion Iliescu, Mircea Geoana, Theodor Stolojan, Calin Popescu-Tariceanu, Gigi Becali si Corneliu Vadim Tudor sunt politicieni a caror notorietate i-ar putea scuti de surprize

13.03.2008, 21:37 13

Legea privind introducerea votului uninominal a fost declarata ieri constitutionala de Curtea Constitutionala, ultimul pas inaintea promulgarii. Dar sunt putini candidati care vor intra in legislativ potrivit normelor uninominalului, "grosul" parlamentarilor urmand sa fie stabilit potrivit cunoscutelor liste de partid.
Potrivit noii legi electorale, viitorii deputati si senatori vor candida uninominal in colegii uninominale si isi vor putea castiga direct mandatul, din primul tur de scrutin, daca obtin 50% plus 1 din voturile celor care se prezinta la urne. Restul vor fi desemnati in baza rezultatelor obtinute la nivel national de formatiunea politica care ii sustine si a numarului de voturi pe care le-au primit. Insa cati dintre candidati isi vor putea adjudeca in mod direct locurile in parlament, avand in vedere ca pentru a castiga mandatul dintr-un foc, ei trebuie sa obtina 50% plus 1 dintre voturile exprimate in propria circumscriptie uninominala, iar partidul sa treaca pragul electoral de 5%?
Cati dintre politicienii de top din Romania au sanse sa iasa din primul tur de scrutin la parlamentarele din acest an? Contactat de ZF, senatorul PSD Ion Iliescu spune ca inca nu a decis daca va candida la alegeri intr-o circumscriptie uninominala. "Nu stiu, mai am inca timp sa ma hotarasc. Eu sunt un om care are o voce ascultata, este adevarat ca am spus odata ca nu ies din politica decat cu picioarele inainte, dar asta nu inseamna ca a fi politician inseamna sa fii neaparat parlamentar. Vocea mea este ascultata oricum. Sunt unii care daca sunt ascultati, sunt ascultati pentru ca au o functie. Cand nu mai au functie, dispar. Nu este cazul meu", a spus Iliescu
Liderul PSD Mircea Geoana a anuntat recent ca va candida la Dolj, intr-un colegiu uninominal pentru un fotoliu de senator.
Presedintele PNG Gigi Becali, unul dintre politicienii cu o cota ridicata in sondajele de opinie, a sugerat ca nu este interesat de acest subiect: "Ce intrebare e asta? Hai la revedere!", a spus el reporterului ZF.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL) spune ca va candida la alegerile din toamna pentru un fotoliu de parlamentar, dar este convins ca nu va fi ales din primul tur. "Voi candida la Bucuresti si aici opiniile alegatorilor vor fi foarte impartite, asa ca probabil niciunul dintre cei care vor candida in Bucuresti nu va obtine 50% plus 1", a spus Olteanu, pentru ZF, indicand faptul ca cele mai mari sanse pentru obtinerea in mod direct a mandatului le au regiunile cu optiuni politice clare: judetele "rosii" din Moldova, unde se voteaza din 1990 numai PSD, sau in Harghita si Covasna, unde populatia majoritara este maghiara, iar UDMR obtine regulat peste 70% din voturi. La alegerile prezidentiale din 2004, Marko Bela - candidatul UDMR, a obtinut in circumscriptiile cu populatie predominant maghiara peste 50% dintre voturi.
Asociatia ProDemocratia, care a participat la elaborarea proiectului privind introducerea votului uninominal, a inceput propriile simulari pentru estimarea numarului celor care vor putea fi alesi in mod direct la alegerile viitoare, a declarat ieri Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei.
"Sigur, noi avem o viziune proprie asupra modului in care vor fi trasate colegiile uninominale, intrucat partidele si guvernul nu au ajuns inca la o concluzie. Insa simularile facute pe vechiul sistem propus de noi, in care jumatate dintre parlamentari urmau sa fie alesi in mod direct, iar restul pe liste de partid, aratau ca doar 8% urmau sa castige mandatul in mod direct", a explicat Parvulescu intr-un interviu la ZF.
De altfel, si in Franta unde exista vot uninominal, putini dintre parlamentari obtin din primul tur 50% plus 1 din numarul celor care vin la vot, necesar pentru a-si adjudeca fotoliul din Adunarea Nationala. In Paris, la alegerile din vara, din cele 23 de colegii uninominale, doar trei deputati au obtinut mandatul din primul tur.
Parvulescu sustine ca impartirea colegiilor va da mari batai de cap partidelor, intrucat va exista tentatia ca delimitarea acestora sa se faca in functie de interesele la nivel local.
"Noi am pledat pentru ca un colegiu sa nu includa bucati din mai multe localitati, insa in Parlament a fost votat contrariul", a spus presedintele ProDemocratia. Asadar s-ar putea ajunge la solutia ca "bucati" de sate sa fie alaturate unor "bucati de orase, pentru a se crea astfel un colegiu electoral, care sa desemneze un senator sau un deputat.
Noua lege electorala stabileste ca si presedintii de consilii judetene pot fi alesi in mod direct, insa, in cazul acestora, regulile sunt diferite. Este declarat presedinte al Consiliului Judetean candidatul care obtine cele mai multe voturi din numarul celor care se prezinta la vot, nefiind organizat decat un singur tur de scrutin. Unul dintre cei care au anuntat ca doresc sa candideze uninominal este Marian Oprisan (PSD), presedintele CJ Vrancea. Pana in prezent, presedintele CJ era desemnat in urma negocierilor intre partide, daca nicio formatiune nu obtinea majoritatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO