Politică

Cum se vad alegerile in presa straina

29.11.2004, 00:00 8

Agentia France Presse - Romanii au inceput ieri procesul de votare a unui nou presedinte, intr-un scrutin care va avea doua tururi, in cadrul unor alegeri care vor marca incheierea epocii liderului postcomunist Ion Iliescu si va indrepta ferm tara pe drumul spre integrarea deplina in UE.
Principalii doi contracandidati sunt Adrian Nastase, de la partidul aflat la putere, premier in functie, si Traian Basescu, primarul de Bucuresti si lider al aliantei de centru-dreapta Dreptate si Adevar. Este de asteptat ca fiecare sa ia suficient de multe voturi pentru a intra in turul al doilea al prezidentialelor.
Iliescu, care a fost figura politica dominanta in Romania incepand cu caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, in 1989, nu va mai candida pentru inca un mandat. Opozitia l-a acuzat ca l-a favorizat pe Nastase, desi Constitutia ii interzice sa se plaseze de partea cuiva.
Iliescu a respins ca diversiuni recentele articole de presa in care PSD era acuzat ca s-a implicat in justitie pentru a hartui politicieni ai opozitiei. Presa a citat acuzatii legate e sedintele conducerii partidului aflat la putere de la finele anului trecut, in cadrul carora oficiali de prim rang erau instruiti in le privinta investigatiilor pe care sa le deschida impotriva lideilor opozitiei.



BBC - Daca cresterea economica ar fi singurul arbitru al votului din Romania, atunci PSD ar castiga usor alegerile. In timpul mandatului lor de patru ani, PIB-ul a crescut cu aproape o patrime - cea mai buna performanta intr-o lunga perioada de timp. Romania se afla acum intre tarile europene cu cea mai mare rata de crestere. economica.
Dar beneficiile cresterii nu se simt si este inca saracie larg raspandita. In plus, coruptia invadeaza toate aspectele vietii publice - de la afaceri la administratie. Alianta reptate si adevar, care reuneste PNL si PD, si-a aratat hotararea de a se lupta cu coruptia daca va ajunge la putere. Aceasta promisiune si resentimentele fata de ceea ce multi oameni considera a fi aroganta guvernantilor ii confera opozitiei o baza solida in cursa in care ii are drept contracandidati pe cei de la PSD, aliati cu micul partid PUR.
Sondajele de opinie arata alegeri umar la umar in cursa pentru Parlament. In cursa prezidentiala, este de asteptat un al doilea tur intre premierul in functie, Adrian Nastase, si primarul Bucurestilor, Traian Basescu.



CNN - Romanii, nemultumiti de saracie si coruptie, au inceput votul intr-o cursa electorala foarte stransa care va decide cine va conduce tara balcanica in urmatorii doi aqni, dificili din perspectiva reformelor impuse de Uniunea Europeana.
Analistii sunt de parere ca romanii se afla in fata celui mai disputat scrutin din 1989 incoace, de la caderea comunismului. Laudat pentru inlaturarea pericolului caderii in colaps a  fostei tari comuniste, PSD conduce in aproape toate sondajele de opinie, avand la foarte mica distanta Alianta D.A., care este apropiata de mediul; de afaceri. Trambitandu-si realizarile economice - crestere sustinuta si reducerea inflatiei, ca si pasii spre integrarea in UE - candidatul prezidential al PSWD, premierul Adrian Nastase, le-a cerut alegatorilor sa lase partidul sau sa-si finalizeze lucrurile incepute.
UE a criticat guvernul pentru lentoarea reformelor structurale si in lupta impotriva coruptiei, ca si in asigurarea respectarii drepturilor omului si a libertatii presei. Masini de lux pot fi vazute des in intreceri asemanatoare curselor de cai, iar oamenii de afaceri cu legaturi in lumea politica isi contruiesc vile de milioane de dolari peste noapte.
Referiri la alegerile din Romania, in termeni similari, au mai existat si la CBS, Reuters, AP, International Herald Tribune, cotidian care face o comparatie intre alegerile din Romania si cele din Ucraina din cel putin o perspectiva. Este vorba despre asemanarea pe care au remarcat-o ziaristii americani intre culorile folosite de Ianukovici si PSD, albastra, si, de cealalta parte, Iuscenko si Alianta D.A. - portocalie. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO