Politică

liescu tine in sah si PSD

09.12.2003, 00:00 11

Desi PSD s-a grabit sa propuna modificarea legilor electorale astfel incat presedintele Ion Iliescu sa poata candida pentru Parlament, seful statului nu a suflat nici o vorba partidului de guvernamant despre planurile sale politice de viitor.
Purtatorul de cuvint al PSD Bogdan Niculescu Duvaz a spus ieri, conform Mediafax, ca presedintele Ion Iliescu nu a anuntat inca partidul daca intentioneaza sa candideze pentru Parlament, in cazul in care va fi modificata Legea electorala in acest sens.
Potrivit lui Duvaz, partidul de guvernamint considera ca este de datoria sa sa aiba "aceasta deschidere" si este firesc ca Iliescu sa candideze pe listele PSD.
PSD a propus in urma cu o saptamana ca seful statului sa poata candida pentru Parlament. In absenta acestei prevederi, presedintele nu ar putea candida pentru un mandat de senator intrucat pana la alegerile parlamentare nu isi incheie mandatul prezidential. Iar, in aceste conditii, legea electorala i-ar interzice inscrierea la alegeri.
Presedintele Ion Iliescu, personajul care a dominat viata politica in ultimii 14 ani mai mult ca oricare altul, este foarte misterios in privinta planurilor politice de viitor. Intrebat ce va face dupa terminarea mandatului prezidential, Ion Iliescu a spus in repetate randuri, ca deocamdata nu vrea sa spuna pentru ca "este mai interesant asa". Ion Iliescu nu a precizat daca se va intoarce in PSD, partidul sau de suflet, sau daca va candida pentru un mandat parlamentar, precum in 1996.
Intrebat daca  va candida pentru Parlament la viitoare alegeri, Ion Iliescu a raspuns, in urma cu o saptamana: "Mai vedem, ma mai gindesc. Vreau sa las in ceata. Nu-i interesant asa? Daca spun prea mult, pe urma nu mai este interesant".
Ion Iliescu nu va mai putea candida pentru inca un mandat prezidential, intrucat Constitutia limiteaza exercitarea a doua mandate constitutionale. In aceste conditii, in perspectiva scrutinului prezidential din 2004, procentul nehotaratilor a crescut vertiginos. Potrivit unui sondaj CURS, dat recent publicitatii, procentul nehotaratilor este de 55% in conditiile in care Ion Iliescu se va retrage, fapt ce conduce la o ierarhie instabila a candidatilor pentru Cotroceni. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO