Politică

Opozitia il pune la colt pe Agathon

18.11.2003, 00:00 8



Partidele de opozitie au sanctionat ferm ieri declaratiile secretarului general al PSD Dan Matei Agathon, potrivit carora membrii PSD care vor sa-si conserve functiile sau sa urce in ierarhie trebuie sa contribuie la fondul de campanie al partidului.



Afirmatiile secretarului general al PSD Dan Matei Agathon privind contributiile la fondul de campanie al partidului denota un "mecanism destul de pervers" care functioneaza la nivelul acestei formatiuni, a apreciat purtatorul de cuvant al aliantei PNL-PD Calin Popescu Tariceanu.



"Declaratiile lui Dan Matei Agathon nu fac decat sa dezvaluie ce se intampla de mai mult timp la PSD si anume faptul ca PSD functioneaza ca un partid clientelar, unde locurile de deputati se vand si se cumpara", a spus Tariceanu.



In opinia sa, cei care vor dori sa candideze pentru un mandat de senator s-ar putea sa se revolte, intrucat, in cazul in care va intra in vigoare sistemul de vot uninominal, acestia vor dori sa-si foloseasca banii pentru propria campanie, nu pentru a cotiza la partid.



Cat priveste avertizarea data de Agathon agentilor economici de a finanta un singur partid, Tariceanu a calificat aceasta pozitie drept "absolut halucinanta", ea fiind, de fapt, un "mesaj foarte clar, ce se inscrie in politica de santaj a PSD".



"In acest fel este oficializat sistemul de taxa de protectie", a completat Tariceanu.



PUR i-a cerut presedintelui PSD, Adrian Nastase, sa precizeze daca afirmatiile lui Dan Matei Agathon reprezinta punctul de vedere oficial al PSD. Potrivit unui comunicat al PUR, secretarul general PSD "baga sula in coastele intreprinzatorilor" prin formula "smechereasca, asa-zis eleganta" pe care a lansat-o la sfarsitul saptamanii trecute: "Alegeti un singur partid pentru care sa faceti donatii". PUR considera ca atunci cand acest indemn vine de la formatiunea aflata la putere, "santajul este mai mult decat vizibil".



PRM considera "extrem de nociv" punctul de vedere exprimat Dan Matei Agathon. "Prin declaratia sa, Dan Matei Agathon a marturisit involuntar romanilor care este principala cauza a ineficientei economice si a coruptiei endemice: criteriul de promovare in functii vitale pentru dezvoltarea statului roman nu este profesionalismul, seriozitatea sau responsabilitatea, ci disponibilitatea de a sustine financiar partidul", se arata intr-un comunicat al PRM.



Secretarul general al PSD, Dan Matei Aghaton, a declarat, sambata, la Botosani, ca membrii PSD care doresc sa candideze la o functie sau sa le pastreze pe cele actuale trebuie sa contribuie la fondul de campanie al PSD. In ceea ce priveste donatiile de la agenti economici, Agathon a spus ca ei trebuie sa se hotarasca pe cine sprijina si sa nu dea bani in acelasi timp la "sapte partide". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO