Politică

Parchetul, chemat sa potoleasca dorinta de autonomie a maghiarilor

29.04.2003, 00:00 13

In prima zi de Paste, premierul Adrian Nastase i-a cerut procurorului general al Romaniei, Tanase Joita, sa verifice, "potrivit ariei de competenta", constituirea Consiliului National al Maghiarilor la Odorheiul Secuiesc.
 Cererea fara precedent a primului ministru este reactie la intalnirea de sambata a Consiliului National al Maghiarilor, o organizatie paralela cu UDMR, al carui obiectiv declarat este obtinerea autonomiei personale, culturale si teritoriale a comunitatii maghiare din Romania.  "In deplinul respect al dreptului la libera asociere, domnul Adrian Nastase a avut in vedere aspecte referitoare la statutul si obiectivul declarat al Consiliului, acela de a obtine autonomia teritoriala si culturala a maghiarilor din Romania", precizeaza un comunicat al Guvernului. Deputatul Zsilagyi Zsolt, unul dintre cei cinci membri ai Consiliului operativ al Consiliului National al Maghiarilor, a replicat gestului premierului: "Este extrem de negativa aceasta practica. Primul ministru doreste sa foloseasca organele justitiei pentru intimidare politica".



 Institutii de guvernare proprii pentru maghiari
Consiliul National al Maghiarilor din Romania este o organizatie constituita, la mijlocul lunii martie, in interiorul UDMR, insa statutul ei este echivoc: initiatorii sustin ca au propriile obiective pentru care lupta separat de UDMR, nemultumiti de politica dusa de Uniune. Insa, ei nu renunta la calitatea de membri ai formatiunii maghiare. Szilagyi Szolt, unul dintre initiatorii Consiliului, precizeaza ca aceasta structura este separata de UDMR iar membrii marcanti ai Uniunii nu trebuie sa renunte la acest statut pentru a activa in Consiliul National al Maghiarilor din Romania. "Mesajul UDMR trebuie regandit si intensificat", afirma deputatul Uniunii. Desi aflat doar la a doua reuniune, Consiliul National al Maghiarilor din Romania incearca sa atraga sprijinul fortelor politice parlamentare pentru a-si atinge scopurile. Inca de la infiintare, pe 14 martie la Cluj, Consiliul a anuntat obiective ambitioase: obtinerea autonomiei administrative si teritoriale si intentia de a-si constitui propriile institutii, cu personalitate juridica, care sa guverneze comunitatea maghiara. Chiar daca aceste obiective au parut exagerate inclusiv pentru moderatii UDMR, conducerea Uniunii nu s-a delimitat de initiatorii Consiliului National al Maghiarilor din Romania si a tolerat aceasta structura. Intre timp si exponentii moderatilor UDMR, care si-au mai potentat discursul politic dupa ce a devenit partenerul PSD in Parlament fara a renunta la temele specifice, au pus in discutie constituirea zonei economice Mures-Harghita-Covasna, ceea ce arata ca formatiunea maghiara incearca prin mai multe strategii sa-si recucereasca electoratul.



Doua fete ale aceleeasi monede
Consiliul National al Maghiarilor din Romania si-a propus, sambata, sa initieze negocieri cu "elita politica romaneasca" pentru a obtine diferite forme de autonomie, care sa satisfaca cerintele comunitatii maghiare. "S-au invocat toate formele de autonomie existente in Uniunea Europeana: personala, teritoriala, culturala. A fost invocat exemplul nemtilor din Belgia care se bucura de autonomie",  ne-a declarat ieri  Szilagyi Zsolt. Aproximativ 1500 de maghiari, reuniti sambata la Odorheiul Secuiesc la Forumul Consiliului National al Maghiarilor din Romania, au adoptat un Apel prin care se cere comunitatii maghiare sa sprijine aceasta organizatie. In paralel, a fost aleasa structura de conducere, care trebuie sa redacteze  programul Consiliului. Cel mai important obiectiv declarat este obtinerea autonomiei maghiarilor din Romania, scop aflat la limita Constitutiei pentru ca aceasta structura si-a propus sa infiinteze alte institutii, paralele cu cele ale statului, care sa guverneze comunitatea maghiara. Consiliul il are ca presedinte onorific pe episcopul reformat Laszlo Tokes, caruia i s-a retras functia de presedinte de onoare al UDMR, la  Congresul din februarie. Aceasta structura reuneste mai multi exponenti ai zonei radicale din Uniune. Din stafful organizatiei maghiare face parte si deputatul Toro Tobor, presedintele Blocului Reformist din UDMR, platforma care ii reuneste pe radicalii Uniunii.   Presedintele UDMR Marko Bela a luat atitudine fata de Forumul de la Odorheiul Secuiesc, aratand ca dezideratele maghiarilor pot fi realizate numai printr-un parteneriat cu fortele poltice romanesti, asa cum se intampla in prezent, relateaza BBC. Szilagyi Szolt ii da dreptate liderului UDMR. "Nimeni nu a luat in calcul ca dezideratele Consiliului National al Maghiarilor pot fi realizate fara o colaborare, fara un parteneriat cu fortele politice romanesti", a explicat deputatul UDMR. Este lesne de observat ca desi UDMR si Consiliul  National al Maghiarilor din Romania pretind ca nu se inteleg, ambele au aceleasi teme si aceeasi maniera de negociere. Singurul lcru care le diferentiaza este vehementa discursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO