Politică externă

Jean-Pierre Jouyet, omul-cheie al presedintiei franceze a UE

01.07.2008, 19:53 18

Franta preia azi presedintia rotativa a Uniunii Europene de la Slovenia. Pentru sase luni Nicolas Sarkozy va fi "seful" UE, dar in spatele carismaticului presedinte se afla Jean-Pierre Jouyet, un personaj discret si sclipitor in aceeasi vreme, paradoxal un om de stanga, in care liderul conservator de la Elysee isi pune toate sperantele.
Printre principalele prioritati, care au fost anuntate din timp, ale presedintiei franceze se numara un pact pentru imigratie, realizarea proiectului Uniunii pentru Mediterana, reducerea pretului combustibililor si un proiect de aparare europeana. Dar ce sanse sunt ca aceste lucruri sa fie realizate de Sarkozy fara un sprijin solid si discret al unui personaj aproape necunoscut marelui public?
In varsta de 54 de ani, Jean-Pierre Jouyet, secretar de stat pentru afaceri europene, este unul dintre cei mai apreciati oficiali de la Bruxelles.
"Daca Jouyet nu exista, atunci trebuia sa-l inventam", a fost citat un oficial de rang inalt al Comisiei Europene cu referire la omul-cheie al lui Sarkozy.
Fiind un personaj discret, Jouyet le raspunde celor care se plang de faptul ca nu este prea cunoscut de public prin cuvintele "Sunt mai degraba un profesor decat un star".
"Sunt aici sa servesc o cauza europeana. Gradul meu de notorietate are foarte putin de-a face cu asta", a declarat secretarul de stat, citat de AFP.
In cadrul Guvernului francez el este unul dintre privilegiati, in sensul ca ministrul de externe Bernard Kouchner ii ofera multa autonomie si ii lasa posibilitatea sa se ocupe in special de politica internationala.
Aflandu-se mai des la Bruxelles si Strasbourg decat la Paris, el s-a angajat, de la preluarea functiei, in urma cu un an, sa viziteze cele 26 de capitale ale Uniunii Europene, precum si partenerii sai importanti precum Rusia, efectuand in jur de o suta de deplasari oficiale.
De mai multe luni, Jean-Pierre Jouyet, care se caracterizeaza "un socialist prin prietenie", pledeaza pentru o presedintie a Uniunii Europene "cinstita si eficienta", apropiata de asteptarile cetatenilor. Respingerea Tratatului de la Lisabona in Irlanda, de care s-a declarat "afectat", declaratie retrasa mai tarziu, constituie o noua provocare pentru acest functionar de rang inalt.
"Daca nu suntem autisti, nu trebuie sa ramanem imobili", a explicat el de curand, fara a oferi o pista precisa pentru depasirea crizei.
Desi discret, el este unul dintre cei mai vocali oficiali cand e vorba despre afaceri europene. Pe blogul sau si in media el a a pronuntat cuvinte dure la adresa unor consilieri prezidentiali care au criticat relatiile franco-germane. De altfel, Jouyet este cel care a reusit sa convinga Germania sa sustina proiectul francez al Uniunii pentru Mediterana, deschizand calea unui acord intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel.
Critic al scumpirii monedei euro in comparatie cu dolarul, el a reusit sa modereze atacurile presedintiei franceze impotriva Bancii Centrale Europene, scrie AFP. Jouyet a incercat sa incurajeze si Turcia, care se temea ca Parisul sa nu profite de presedintia UE pentru a ridica noi bariere aderarii sale la blocul european.
Nascut pe 13 februarie 1954, Jouyet a terminat scoli prestigioase precum Institutul de Stiinte Politice din Paris si mai tarziu, Scoala Nationala de Administratie (ENA), institutie traditio-nala a elitei franceze. El lucreaza de mai bine de doua decenii pentru Guvernul francez. A inceput in 1980 ca oficial in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor si a avut diferite functii guvernamentale pana in 1991.
Din 1991 pana in 1995, Jean-Pierre Jouyet a participat la lucrarile Uniunii Europene, in ultimul an fiind seful cabinetului lui Jacques Delors, presedinte al Comisiei Europene.
Dupa ce a fost sef adjunct al cabinetului premierului Lionel Jospin (socialist) in perioada 1997-2001, el a devenit presedinte al Paris Club (grup informal al oficialilor din domeniul finantelor din cele mai bogate 19 tari ale lumii). Inainte de preluarea de catre Paul Wolfowitz a presedintiei Bancii Mondiale, in 2005, Jouyet a fost nominalizat pentru preluarea functiei de adjunct al presedintelui institutiei.
Inainte sa fie chemat sa faca parte din noul Guvern, Jouyet a fost director al Inspectoratului General de Finante si avea sanse mari sa fie numit director general al Companiei EDF (Electricite de France, cel mai mare producator de electricitate din Franta).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO