Politică externă

Niciun roman la forumul economic de la Davos

27.01.2009, 18:30 23

Forumul de la Davos, una dintre cele mai importante intalniri economice de rang inalt ale anului isi deschide astazi portile, eveniment ce va fi dominat de actuala criza economica. Peste 2.500 de participanti (lideri politici si oameni de afaceri) sunt asteptati la intalnirea cu tema "Modelarea lumii postcriza".

Cel care va deschide conferinta va fi premierul rus Vladimir Putin. Alte nume importante care vor fi prezente la intalnire sunt cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Gordon Brown, fostul presedinte american Bill Clinton si fostul vicepresedinte al SUA, Al Gore. Proaspatul lider de la Casa Alba Barack Obama nu va fi prezent, el urmand sa fie reprezentat de consilierul sau, Valerie Jarrett.
Pe lista participantilor nu se afla insa niciun reprezentant al Romaniei, la fel ca si anul trecut.
"Pe adresa Ministerului de Externe nu a venit nicio invitatie. De obicei invitatiile se trimit la guvern", a explicat ieri pentru ZF ministrul roman de externe Cristian Diaconescu. Guvernul nu are insa un purtator de cuvant si nimeni nu a putut da o explicatie pentru lipsa unei invitatii.
Intalnirea desfasurata in perioada 28 ianuarie -1 februarie incepe pe fondul accelerarii crizei economice, in ultima saptamana marile companii din SUA anuntand pierderea a 60.000 de locuri de munca.
Numarul participantilor va fi unul record, si asta datorita faptului ca multi oameni de afaceri incearca sa gaseasca solutii pentru a depasi problemele cauzate de criza economica, cea mai grava de la Marea Depresiune incoace.
Pe de alta parte, foarte multi executivi importanti si-au anulat participarea, deoarece si-au pierdut slujbele in ultimul an din cauza crizei. Unul dintre acestia este John Thain, demis saptamana trecuta de la conducerea Merrill Lynch dupa ce s-a aflat ca si-a decorat biroul cu 1 milion de dolari si a dat bonusuri de 3-4 milioane.
La fel a facut si directorul bancii de investitii Goldman Sachs, pana anul trecut unul dintre principalii sponsori ai evenimentului.
Analistii se asteapta ca liderii politici ce vor veni in celebra statiune montana elvetiana sa propuna solutii pentru situatia economica dificila a lumii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24