Politică externă

Sanctificarea Papei este luata in serios la Vatican

12.04.2005, 20:20 18

Ceea ce parea sa fie doar o solicitare emotionala pare tot mai plauzibil - sanctificarea rapida a lui Ioan Paul al II-lea. Un reprezentant al congregatiei de la Vatican, Edward Novacek, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera ca dosarul de canonizare al Papei va fi luat in discutie in luna octombrie, cand este programata intrunirea comisiei de specialitate.

Canonizarea si beatificarea sunt doar etape ale procesului de declarare a unei persoane ca apartinand sobo-rului sfintilor. Este un proces care dureaza de regula intre o suta si o suta cincizeci de ani. Sunt luate in calcul minunile pe care respectiva persoana le-a savarsit de-a lungul vietii si trebuie sa fie adunate marturii ale celor care l-au cunoscut. O parte im-portanta o constituie, de pilda, argumentele prezentate impotriva sancti-ficarii. Or, in cazul in care procesul de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea ar incepe intr-adevar in toamna, am avea de-a face cu un record. Cea mai rapida beatificare a durat doar un an si jumatate, iar eroina povestii a fost Maica Tereza. Monseniorul Nowak a recunoscut ca a fost surprins de aclamatiile publicului care, la sfarsitul funeraliilor lui Ioan Paul al II-lea, a strigat "santo subito" (sfant de indata), dar a reamintit ca proclamarea sfintilor se facea prin aclamare, potrivit vechilor reguli ale Bisericii.

Pe de alta parte, cardinalii adunati la Vatican se pregatesc de alegerea unui nou papa, numele succesorului lui Ioan Paul al II-lea facand in continuare obiectul bursei zvonurilor. Cardinalii si-au impus regimul tacerii absolute, pentru a nu tulbura procesiunea care incepe de 18 aprilie.

Tot la Vatican, in aceste zile, a avut loc o demonstratie a unor parinti catolici care au protestat fata de oficierea unei slujbe speciale, dedicata lui Ioan Paul al II-lea, de catre un cardinal care a fost prea ingaduitor cu pedofilii clerici americani. Este vorba despre cardinalul Bernard Law, care a parasit dioceza pe care o pastorea, Boston, in 2002, in urma unui scandal care a scos la iveala ca nu i-a pedepsit pe preotii catolici care au avut relatii pedofile cu baieti de altar. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24