Prima pagina

Absolvent de MBA solicit salariu de minim 1.600 de euro

08.08.2005, 20:01 15

Salariul mediu minim pentru care un absolvent de MBA ar accepta sa lucreze pentru o companie se ridica la 1.655 de euro pe luna, arata un studiu realizat de portalul de resurse umane HR-Romania, specializat in recrutarea pentru top si middle management.

Dintre absolventii unei astfel de forme de invatamant care au participat la sondaj, 46,9% au declarat ca ar accepta sa lucreze pentru mai putin de 1.000 de euro net pe luna, in timp ce 43,4% spun ca un salariu intre 1.000 si 3.000 de euro pe luna ar fi multumitor pentru ei.

Numai 9,5% din cei chestionati sustin ca nu ar accepta sa lucreze pe un salariu care se situeaza sub 3.000 de euro net pe luna.

Studiul realizat de HR-Romania mai arata ca pretentiile financiare ale candidatilor care au absolvit cursurile de MBA si care s-au specializat in finante, marketing si vanzari depasesc 2.000 de euro. Aceleasi solicitari le au insa si persoanele care doresc sa ocupe o pozitie de general manager.

Parcurgerea unui astfel de program educational si-a gasit cei mai multi adepti in randul persoanelor care lucreaza in marketing. Astfel, potrivit studiului, 27,4% din absolventii de MBA provin din acest domeniu, in timp ce numai 1,8% din cei care lucreaza in publicitate si productie aleg sa parcurga un astfel de program. Pe locul urmator in clasamentul furnizorilor de cursanti pentru cursurile MBA se situeaza domeniul logisticii (14,6%).

Aceste rezultate arata o data in plus ca, pe masura ce structura economiei romanesti se schimba si accentul este pus mai mult pe servicii, tot mai multe persoane incep sa fie interesate de o educatie de specialitate.

In ultimii ani se observa o tendinta de largire a paletei industriilor din care provin cei interesati sa-si aprofundeze cunostintele manageriale. Daca in perioada 1993 - 2000 printre cei care optau pentru studii MBA predominau managerii de top din finante - banci sau asigurari, in ultimii ani s-a constatat o importanta crestere a numarului specialistilor din IT&C si din industria publicitatii, provenind din esalonul de top, dar si de middle management.

In general, cei care opteaza pentru un astfel de program fac parte din trei categorii: top managerii sau intreprinzatorii care au deja o afacere si vor sa-si dezvolte abilitatile de conducere, persoanele care ocupa o pozitie de middle management si vor sa urce pe scara ierarhica si studentii care considera ca o diploma de MBA da bine la CV si le da posibilitatea sa intre intr-o companie pe o pozitie ierarhica superioara.

Expertii in resurse umane spun ca, desi nivelul cunostintelor este extrem de important pentru un angajator, iar detinerea unui MBA este un avantaj, calitatile personale par a fi - in cele mai multe cazuri - decisive. Ceea ce se cauta in primul rand la cei selectati pentru posturi manageriale este determinarea, ambitia personala. Angajatorul e interesat de competentele pe care le poate folosi de la un candidat si mai putin de diploma de absolvent de facultate. O astfel de diploma spune doar ca ai o minte structurata, pe cand angajatorul este interesat de competente precum planificare, comunicare, lucru in echipa, competente pe care facultatea nu le da.

In general, un astfel de program poate dura intre un an si doi ani, iar taxele pentru obtinerea diplomei pot ajunge pana la 15.000 de euro. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO