Prima pagina

Autonomie pentru Ulster

31.05.2000, 00:00 6



Irlanda de Nord si-a redobandit ieri autonomia fata de Londra si va fi de acum inainte administrata de un Executiv si de o Adunare Parlamentara, care ii reunesc pe protestanti si pe catolici, asa cum prevede acordul de pace semnat in aprilie 1998.

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Peter Mandelson, a semnat, sambata, un decret prin care transfera atributiile Parlamentului de la Westminster institutiilor de la Belfast, decret care a devenit operational incepand de la ora 00.00 a zilei de ieri.

Transferul de putere, care relanseaza procesul de pace, a fost posibil datorita votului favorabil al unionistilot protestanti pro-britanici de a reinstala un guvern autonom biconfesional la Belfast. Londra a suspendat, pe 12 februarie, primul guvern autonom, dupa 72 de zile de functionare, ca urmare a refuzului Armatei Republicane Irlandeze (IRA) de a depune armele. Acum trei saptamani, IRA a anuntat ca va incepe dezarmarea, permitand unor observatori straini independenti sa supravegheze desfasurarea acestui proces.

Liderul Partidului Unionist din Ulster (UUP), David Trimble, a redevenit premier al unui Guvern format din 12 membri, in componenta caruia intra si doi ministri ai Sinn Fein, aripa politica a IRA. Sinn Fein va detine in continuare portofoliul Educatiei, prin Martin McGuiness, si pe cel al Sanatatii, prin Bairbre de Brun. Adjunctul lui Trimble va fi catolicul nationalist moderat Seamus Mallon.

Reinstalandu-si birourile, incepand de luni, in apropiere de Belfast, Trimble si Mallon si-au exprimat dorinta ca cea de a doua incercare sa fie cea buna si sa permita concretizarea durabila a acordului de pace. Mallon a avertizat ca, "daca institutiile vor fi din nou suspendate, credibilitatea lor va fi distrusa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO