Prima pagina

Criza lemnului ameninta industria mobilei

11.01.2005, 00:00 19

Cresterile mari ale pretului lemnului operate de Regia Nationala a Padurilor Romsilva, care au cumulat 85% pe parcursul anului trecut, au adus industriile prelucratoare in prag de criza.
In timp ce producatorii acuza lipsa materiei prime, aproximativ 40% din masa lemnoasa ofertata a ramas neadjudecata, afirma reprezentantii asociatiilor din industria prelucrarii lemnului - mobila, celuloza si hartie, stratificate si forestiera.
Reprezentantii firmelor de profil anticipeaza o criza de produse de lemn pentru industriile prelucratoare, majorarea preturilor pe piata interna si pierderea unor clienti externi. Aceasta dupa ce preturile la masa lemnoasa adjudecata in noiembrie si decembrie anul trecut au fost cu 60% mai mari decat in aceeasi perioada a lui 2003.
Mobila, o industrie de aproape 1 miliard de euro anual, este printre cele mai afectate.
"Producatorii romani de mobila isi vand produsele in tarile din Uniunea Europeana, care este o piata matura si care nu accepta o crestere de pret nici cu 2-3%. Daca majoreaza preturile la export, fabricile risca sa-si piarda clientii", a spus Mihai Gadea, director general Samus Mex, cea mai mare fabrica din grupul Mobexpert. Samux Mex are 1.150 de angajati si a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 13 milioane de euro.
Pe piata interna o scumpire a pretului la mobila a devenit inevitabila anul acesta. Dumitru Petcu, directorul producatorului de mobila Alprom Pitesti, cu 3.000 de angajati, spune ca se asteapta la o crestere cu 10% a pretului la mobila pe piata interna. Alprom are o cifra de afaceri anuala de peste 20 de milioane de euro.
 "Un producator de mobila are o marja neta de profit de pana in 7-8%, mai mica decat in alte industrii si aceasta scumpire a materiei prime a facut ca pe ultimele luni ale anului trecut sa avem rezultatele nete catastrofale", a spus Dumitru Petcu.
Orientata pe export, industria mobilei s-a mai confruntat la sfarsitul anului trecut si cu aprecierea leului fata de euro.
Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al Romsilva, publicat in Monitorul Oficial, regia a realizat anul trecut un profit brut de 980 de miliarde de lei (24,5 de milioane de euro). Cheltuielile anuale cu publicitatea ale Regiei au fost de 20 de miliarde de lei (500.000 de euro).
"Majorarea preturilor ar fi trebuit dublata de o crestere a calitatii lemnului vandut, o accelerare a impaduririlor si de limitare a exporturilor masive de busteni", a mai spus Gadea, directorul Samux Mex.
Reprezentantii Romsilva nu si-au formulat pozitia pana la inchiderea editiei. Unul dintre motivele invocate de Romsilva la data majorarii a fost necesitatea alinierii preturilor interne la cele externe.
Patronatele cer eficientizarea activitatii Romsilva. "Fara o politica graduala clara a Romsilva privind alinierea preturilor la cele practicate la nivel european si fara consultarea reala a patronatelor, firmele care utilizeaza masa lemnoasa ca materie prima vor fi conditionate de scumpirile impuse de RNP", au spus reprezentantii celor asociatilor de profil - forestiera, mobila si celuloza si hartie.
Acestia considera ca firmele din domeniu sunt dependente de pozitia dominanta a Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva, care detine circa 70% din suprafata forestiera la nivel national.
Gheorghe Flutur, Ministrul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, urmeaza sa numeasca saptamana aceasta un nou director general al Romsilva. "Asteptam cu nerabdare numele noului director al Romsilva si spermam intr-o schimbare a politicii regiei", a spus Aurel Rizea, secretar general APMR (Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania).
 Patronatele mai solicita si modificarea sistemului de licitatii organizate de Romsilva pentru vanzarea masei lemnoase, propunand ca exploatarea sa fie realizata numai de firme specializate, iar Romsilva sa vanda la licitatie masa lemnoasa rezultata.
In plus, reprezentantii patronatelor au sustinut ca este necesara modificarea sistemului de stabilire a pretului de pornire la licitatii, in functie de calitatea lemnului.
Romsilva a majorat preturile de pornire la licitatiile pentru lemn cu 85% pe parcursul anului trecut. Prima majorare a pretului mediu de pornire pentru masa lemnoasa a avut loc in luna februarie 2004, cand Romsilva a modificat pretul de la 299.250 lei pe metru cub la 461.368 lei pe metru cub (crestere cu 54%). Pretul a mai fost majorat, in luna octombrie, de la 461.368 lei pe metru cub la 553.642 lei pe metru cub (cu inca 20%).
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO