Prima pagina

Dobanzile la obligatiunile in lei: 16,4%

21.11.2002, 00:00 21

Dobanzile la obligatiunile de stat cu maturitatea peste doi ani au inregistrat saptamana aceasta o scadere drastica, surprinzand toata piata bancara. Daca pana acum dobanzile scadeau de la o sedinta la alta cu maximum un procent sau doua, in sedinta de marti reducerea a fost de numai putin de 5 puncte procentuale.
Rata dobanzii platita de Finante s-a redus astfel pana la 16,4%, de la 21,43%, cat se platea acum aproximativ o luna pentru obligatiuni emise in conditii similiare.
Dobanzile platite de Ministerul Finantelor pentru titlurile de stat, fie ca sunt certificate de trezorerie sau obligatiuni, sunt etalon pentru intreaga piata bancara, trendul pe care merg acestea fiind indus imediat de banci in evolutia dobanzilor pasive (la depozite) si, cateodata, si in nivelul celor active (la credite).
Ceea ce a atras atentia la licitatia de marti a fost si faptul ca, in conditiile dobanzii mult reduse, cererea initiala venita din partea bancilor a fost de aproape sase ori mai mare decat oferta. Daca Finantele au scos la vanzare obligatiuni de 500 miliarde de lei, bancile au cerut in prima faza titluri de aproape 3.000 miliarde de lei.
"Cred ca a fost cam exagerata reducerea, dar probabil ca la anul pentru obligatiuni similare se vrea o dobanda in jur de 10% asa ca incep pregatirile inca de pe acum. Cat despre cererea bancilor, date fiind previziunile de reducere continua a randamentelor oferite la aceste instrumente, in paralel cu inflatia, lumea cumpara acum ca nu se stie ce va mai fi la anul", a comentat un dealer.
In acest an, politica dusa de Ministerul Finantelor pentru reducerea dobanzilor a avut efectele cele mai vizibile, acestea scazand de la niveluri de peste 40% la inceputul anului pana sub 19-20% acum. Marti, bancile au cumparat si titluri de stat emise pe trei luni si un an, dobanzile medii platite fiind de 17,41% in cazul scadentei un an si de 19,79% pentru maturitatea trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24