Prima pagina

Marketing national: acum e rau, dar va fi mai bine

28.03.2001, 00:00 12



Guvernul a trimis spre publicare la Monitorul Oficial o hotarare privind identificarea in Romania a 11 asa-numite "zone de restructurare industriala cu potential de crestere economica", in care urmeaza sa fie concentrate finantarile din fonduri Phare 2001.

E vorba despre componenta "coeziune economica si sociala" - la care se adauga fondurile de cofinantare corespunzatoare de la bugetul statului.

Ministerul Dezvoltarii pregateste o campanie de informare a celor interesati, astfel incat sa se evite situatiile din trecut, cand oamenii nu aflau sau aflau prea tarziu despre aceste programe, neavand timp sa indeplineasca formalitatile necesare.

Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, admite ca Romania a avut intotdeauna o capacitate slaba de absorbtie a fondurilor UE, insa considera ca anul acesta, prin Unitatile de implementare a managementului, vor putea fi atrase finantari la un nivel superior celor din anii precedenti.

Aceasta componenta a programului Phare 2001 va beneficia de finantare in valoare de aproximativ 125 milioane de euro. Dintre acestea, 100 milioane de euro vor fi fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeana, restul de 25 milioane reprezentand contributia guvernului roman.

Cele 11 zone acopera circa o treime din populatia Romaniei.

In viziunea Guvernului, zonele de restructurare industriala cu potential de crestere economica reprezinta concentrari geografice de localitati cu intreprinderi aflate in dificultate, nivel ridicat al somajului si probleme de poluare a mediului, dar care au, totodata, potential de crestere economica.

Sectiunea "coeziune economica si sociala" a programului Phare cuprinde si o parte distincta, destinata sprijinirii infiintarii de noi intreprinderi, in special in sectorul IMM.

Ministerul Dezvoltarii spera ca absorbtia finantarilor respective va fi stimulata gratie facilitatilor pentru dezvoltarea activitatilor de care beneficiaza de la inceputul anului intreprinderile mici si mijlocii.

Din localitatile apartinand celor 11 zone vor fi selectate, cu prioritate, conform procedurilor Phare, proiecte de investitii din sectorul public si privat care se inscriu in prioritatile cuprinse in Planul National de Dezvoltare si agreate de Comisia Europeana: dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, a infrastructurilor locale si regionale, dezvoltarea serviciilor sociale si a turismului.

Ministerul Dezvoltarii precizeaza ca zonele respective nu au nici o legatura cu asa-numitele zone defavorizate.

Criteriile recomandate de Comisia Europeana pe baza carora au fost identificate si delimitate cele 11 zone sunt: existenta unor concentrari geografice cu intreprinderi aflate in dificultate din diferite motive (lichidare, restructurare, privatizare cu probleme), cu somaj ridicat si grave probleme sociale, probleme de poluare a mediului, dar care au totusi potential de crestere economica prin dezvoltarea infrastructurii si a unor noi sectoare economice.

In prezent, specialistii ministerului dezvoltarii lucreaza impreuna cu reprezentanti ai Delegatiei Europene la definirea criteriilor de eligibilitate a proiectelor, urmand ca acestea sa fie finalizate in prima jumatate a lunii aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24