Prima pagina

Rusii, singurii interesati de CS Resita

11.11.2003, 00:00 22

O companie ruseasca va incerca in Romania ce nu au reusit investitorii americani: rentabilizarea Combinatului Siderurgic Resita (CSR). Grupul rusesc din domeniul metalurgic TMK, este singurul ofertant pentru prelurea ultimei mari companii detinute de stat in industria siderurgica, Combinatul Siderurgic Resita. Statul a incercat initial sa vanda combinatul unor investitori americani, dar privatizarea a esuat.
Oferta rusilor a fost deputsa prin intermediul unei filiale a grupului, Sinara Handel. Grupul TMK este cel mai important producator de tevi din Rusia si al doilea producator la nivel mondial, singura capacitate de productie detinuta in afara Federatiei Ruse fiind compania Artrom Slatina. TMK a anuntat, de altfel recent, ca doreste sa si sa creeze un holding metalurgic format din mai multe societati din Romania.  Achizitia CSR ar insemna pentru rusi asigurarea unei surse de aprovizionare cu materie prima pentru producerea tevilor in Romania, principalul obiect de activiate al grupului. Reprezentantii grupului au afirmat deja ca dupa preluarea CSR ar putea urma si achizitia pachetului majoritar de la un alt producator de tevi, Republica Bucuresti.
TMK este principalul furnizor de pe piata din Rusia pentru companiile petroliere si de gaz Gazprom, LukOil, Iukos, Transneft, printre clientii pe plan international numarandu-se societatile Exxon, Agip si Mitsui.
Fostul proprietar al CSR, compania americana Noble Ventures a dat in judecata statul roman pe motiv ca au fost expropriati de la Resita. Americanii au solicitat despagubiri de 320 milioane de dolari, procesul fiind pe rol la Washington, la Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala. Partea romana, care sustine ca americanii nu au respectat cont6ractul de privatizare  a angajat firmele de avocatura White & Case din SUA si Musat & Asociatii din Romania pentru a se apara in acest proces. Verdictul ar trebui dat anul viitor. Potrivit reprezentantilor APAPS, o eventuala pierdere a procesului de catre statul roman nu va avea nici un impact asupra procesului de privatizare a combinatului.
Principalele combinate siderurgice din Romania au ajuns in ultimii ani in proprietatea investitorilor indieni si a celor rusi. Compania indiana LNM Holdings detine Sidex Galati, Tepro Iasi, Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara, in timp ce, in afara de pachetul majoritar detinut de TMK la Artrom Slatina, compania rusa Conares Trading detine pahetele majoritare la Combinatul de Oteluri Speciale din Targoviste si la Industria Sarmei Campia Turzii. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO