Profesii

Pacuraru: 10% dintre romani ii sustin pe ceilalti 90%

Pacuraru: 10% dintre romani ii sustin pe ceilalti 90%

Click pentru imaginea intreaga

02.05.2007, 18:15 18

In Romania exista o situatie ingrijoratoare in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, din cauza ca "aproximativ 10% din populatie trebuie sa sustina restul de 90%", spune Paul Pacuraru, noul ministru al muncii, familiei si egalitatii de sanse, in primul sau interviu acordat presei scrise in noua sa pozitie.
"Avem 21 de milioane de locuitori, din care populatia activa este de 9,8 milioane, iar cea inactiva reprezinta 8,4 milioane de locuitori (46%). Din populatia activa, gradul de ocupare ajunge la putin peste 9 milioane de locuitori, restul fiind someri. Iar din aceste 9 milioane, doar 6 milioane sunt salariati, restul fiind reprezentati de alte categorii de lucratori pe cont propriu, care nu sunt remunerati si care produc pentru subzistenta. Dintre salariati, aproximativ 2,5 milioane lucreaza in constructii si in industrie, restul de 3,2 milioane fiind in sectorul bugetar si in servicii", este de parere ministrul muncii.
Prin urmare, precizeaza Pacuraru, aproape jumatate dintre salariati (43%) si aproape 10% din populatia totala a Romanie se afla in zona direct productiva si aducatoare de valoare adaugata (constructii si industrie), restul fiind bugetari sau angajati din zona de servicii. "Si serviciile, la randul lor, sustin economia si dezvoltarea economica. Aprecierea este usor impinsa, dar exprima un raport relevant", precizeaza Pacuraru.
Ministrul mai spune ca, avand o astfel de contradictie in sistem, nimeni nu a reusit sa rezolve si sa imbunatateasca prestatia economica. Solutia este asigurarea cresterii populatiei active si a numarului de salariati. "Astfel, se va imbunatati starea sociala a populatiei, iar noi vom avea bani pentru bugete si pentru asistenta", explica el.
Numarul de salariati din economie a urmat un trend descendent in ultimii 16 ani, scazand progresiv pana la aproximativ 6 milioane in 2006, conform anchetelor realizate de Institutul National de Statistica si de catre Ministerul Muncii, in timp ce numarul pensionarilor a crescut pana la aproape 5 milioane, ajungandu-se astfel la un raport salariati - pensionari de aproape 1 la 1.
Ministrul declara ca prioritatea mandatului sau este sustinerea a tot ce este legat de munca si de ocupare. "Spre surprinderea mea, in minister nu exista un secretar de stat care sa gestioneze problema muncii si a ocuparii. In noua organigrama exista un departament, cu un secretar de stat pe probleme de munca care va gestiona zona de politici, intrucat pentru partea executiva avem Agentia de Ocupare", declara Paul Pacuraru.
Potrivit Codului Muncii, 1 Mai, Ziua internationala a muncii, este considerata sarbatoare, si prin urmare este nelucratoare. In urma unei decizii a Guvernului, ziua de luni, 30 aprilie a fost declarata de asemenea zi nelucratoare pentru angajatii la stat.
Cat priveste pensiile, Pacuraru spune ca in acest an se va majora punctul de pensie cu 5%. "Bugetul ne permite acest lucru. Targetul este ca puterea reala de cumparare a pensiilor sa cresca cu 30% pana in 2008", a spus el.
Referitor la reducerea cu 6% a contributiilor la asigurari sociale, Pacuraru spune ca este vorba despre o contradictie. "Pe de o parte, vrem sa crestem pensiile, pe de alta parte, vrem sa facem fondurile private de pensii, unde vor merge 2%, iar pe de alta parte, vrem sa gasim alte 6 procente pentru a scadea contributiile la asigurari sociale. Casa de pensii are in prezent in lucru o simulare pentru a vedea pentru fiecare punct procentual 'cedat' unde se duce deficitul bugetului de asigurari", a spus el.
Pensiile private sunt alta imensa restanta a Romaniei, afirma ministrul. "Cred in viabilitatea pilonilor 2 si 3, dar nu vor face minuni, pentru ca nu pot compensa ceea ce nu face sistemul public", a adaugat Pacuraru.
Codul Muncii nu ar trebui schimbat anual sau semestrial, spune ministrul, si adauga ca nu are in vedere modificarea acestuia. "Mi se pare mult ca din 2003 am avut doua modificari. Cred ca ar trebui ca in Codul Muncii sa existe stabilitate si longevitate. De la aprobarea sa, in 2003, in cod a existat un dezechilibru care a venit din puterea diferentiata acordata sindicatelor si patronatelor. Sindicatele sunt mai organizate si isi exprima mai punctual punctul de vedere, ceea ce a facut ca in cod sa fie dominant punctul de vedere al sindicatelor. Voi fi atent la solicitarile patronatelor. Cat vom avea sindicate puternice si patronate slabe, vom avea o problema. Partea puternica va presa, iar cea slaba va trebui sa cedeze", apreciaza Pacuraru.
In ceea ce priveste salariile din sectorul public, ministrul muncii se declara in favoarea unei legi unice a salarizarii. "De 10 ani vorbim de o lege unica a salarizarii, insa fiecare sector are propria sa lege. Ori facem o lege unica, ori facem comparabile sectoarele, pentru a intelege de ce munca unui militar este mai bine platita decat a cuiva din educatie. Momentan, avem un sistem de salarizare in sectorul public care exprima mai degraba puterea factorilor de lobby", a spus Pacuraru.
Potrivit ministrului, Guvernul a demarat un program pentru a aduce acasa romanii care lucreaza in strainatate. "Trebuie sa recuperam forta de munca care munceste si produce afara, pentru a munci si a produce aici, unde este nevoie", apreciaza Pacuraru.
Cu toate acestea, desi in prezent se schimba sensul de analiza, ministrul spune ca romanii care au lucrat sau lucreaza in strainatate au avut o sansa reala din mai multe puncte de vedere.
"In perioada 1999 - 2004, a fost o importanta sansa pentru ca acesti romani plecati sa nu preseze pe lipsa de locuri de munca din Romania. Altfel, am fi avut in loc de 1,5 milioane de someri, 3 milioane de someri. De asemenea, au avut posibilitatea sa ridice nivelul de trai al familiilor lor si sa castige o experienta de lucru intr-un alt context".
Ministrul a precizat ca este increzator in virtutile pietei, care spune ce se cere, cat se cere si pe ce perioada se cere. "Poti sa cheltuiesti foarte multi bani ca stat cu efecte foarte mici. O mai buna atentie acordata miscarilor pietei poate avea rezultate pozitive pe termen lung. Autoritatile trebuie doar sa aiba grija sa nu incurce ceva."
Romania a avut un avantaj de pozitie prin costul scazut al fortei de munca, care incepe sa dispara. Acum incepe normalizarea pietei. "Patronii par in acest moment dezavantajati, dar nu-i impiedica nimeni sa aiba o productivitate mai mare, o mai buna organizare", a spus Pacuraru.
Din fericire, criza politica afecteaza putin mediul economic. "Felicit oamenii de afaceri pentru ca nici macar nu se mai uita seara la televizor", a incheiat ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO