Profesii

Şcolile de business occidentale se bat pe studenţii chinezi

Şcolile de business occidentale se bat pe studenţii chinezi

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

19.06.2011, 23:30 668

Asemenea marilor companii occidentale dornice să câştige opoziţie importantă pe una din cele mai dinamice pieţe ale lumii,şcolile internaţionale de business pătrund puternic pe piaţachineză, potrivit The Wall Street Journal.

Nerăbdătoare să profite de cererea mare a unei economii cu unritm rapid de creştere care are o nevoie uriaşă de manageri binepregătiţi, marile şcoli de business din Europa şi Statele Unitelansează şi extind colaborări în domeniul programelor MBA cuuniversităţile chineze sau lansează cursuri pe cont propriu.

Experienţa câştigată în China reprezintă de asemenea un avantajşi în ţările de origine ale şcolilor, în condiţiile în carestudenţii occidentali au început să întrevadă beneficiile de astudia în cadrul unei instituţii cu experienţă directă legată deChina. Astfel de legături pot oferi de asemenea studenţilor MBAşansa de a studia în China. Numărul în creştere de decani dincadrul unor instituţii internaţionale de top care au decis înultimul timp să desfăşoare programe în Asia indică influenţa încreştere pe care instituţi­ile de pe acest continent o exercită înlumea şcolilor de business, spune Matt Symonds, a cărui companie,Symonds GSB, oferă consultanţă pentru astfel de instituţii.

China are o mulţime de şcoli de business proprii, care atragacum mii de studenţi pe an.

"Totuşi, setea de manageri talentaţi este atât de mare, încâtcererea de cursuri ale şcolilor occidentale de business este încontinuare uriaşă", spune Symonds.

Duke University va crea un campus în Kunshan, lângă Shan­ghai,iar şcoala sa de business Fuqua va fi prima care va oferi programeaici. Alte universităţi occidentale desfăşoară programe complete deMBA în parteneriat cu instituţiile chineze şi multe altele oferăcursuri de pregătire pe termen mai scurt.

"Companiile chineze se dezvoltă atât de rapid, încât programelede pregătire ţin cu greu pasul cu cererea de manageri calificaţi.În condiţiile în care companiile se bat pe ser­viciile acestora,astfel de angajaţi schim­bă companiile frecvent, astfel încâtcompaniile trebuie să se asigure că au o rezervă de talente", spuneKrishna Palepu, din cadrul Harvard Business School.

Marile companii multinaţionale recurg de asemenea la şcolile debusiness pentru pregătirea de manageri pentru operaţiunile lorchineze. Iar, având în vedere proiecţiile de creştere economică aChinei, cererea va fi din ce în ce mai mare.

"Cererea este deja uriaşă, însă va continua să crească", spuneRama Velamuri, director în cadrul China Europe InternationalBusiness School. CEIBS a fost una dintre primele şcoliinternaţionale de business din China.

Acum însă studenţii nu mai sunt dispuşi ca altădată să ascultefără a pune întrebări pe oricine vine cu idei occidentale, spuneVelamuri. Cea mai promiţătoare sursă nouă de studenţi ar putea ficompaniile chineze care încearcă să se extindă la nivelmondial.

În multe privinţe, totuşi, străinilor nu le este extrem de uşorsă facă afaceri în China. Obstacolele de ordin birocratic şicultural pot fi foarte mari, spune Symonds.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO