ZF 24

Aprilie, cea mai bună lună pentru ipotecarele în lei: românii au împrumutat o jumătate de miliard

Aprilie, cea mai bună lună pentru ipotecarele în lei:...

Autor: Ciprian Botea

29.05.2014, 16:58 283

Stocul creditelor în lei acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe a depăşit 4,9 miliarde de lei (echivalentul a 1,1 mld. euro) la sfârşitul lunii aprilie, în creştere cu circa o jumătate de miliard de lei faţă de nivelul din luna anterioară, potrivit datelor BNR.

Aprilie a fost practic cea mai bună lună din istoria creditului ipotecar în lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, stocul creditelor ipotecare în lei este de 2,5 ori mai mare. Creşterea stocului reflectă îndeaproape vânzările noi, în condiţiile în care aceste credite sunt acordate pe termen lung, iar sumele ajunse la scadenţă sunt nesemnificative.

„Chiar se simte foarte bine revigorarea creditării de retail, în special pe ipotecare. Oamenii prind mai multă încredere, probabil şi datorită prognozelor pozitive privind dinamica economiei. O contribuţie o are şi stoparea trendului de scădere a preţurilor locuinţelor“, afirmă Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

Bancherii au vândut circa 2.500 de credite ipotecare luna trecută, faţă de o medie lunară de circa 2.000 de credite în primul trimestru, arată calculele efectuate de ZF pe baza creşterii stocului de împrumuturi. Valoarea medie a unui credit este de echivalentul a sub 40.000 de euro, având în vedere că majoritatea împrumuturilor sunt vândute prin „Prima casă“.

Creditele standard au valori mai mari, dar reprezintă numai 10% din vânzări. Liviu Andrei spune că în cazul Alliance Finance, care intermediază în principal credite ipotecare standard, valoarea medie a unui împrumut este de echivalentul a 95.000 de euro.

Portofoliile de credite ipotecare în lei au început să prindă contur abia în a doua ju­mătate a anului trecut, odată cu renun­ţarea la varianta în euro a programului „Prima casă“. Acest program a susţinut practic creş­terea creditului ipotecar în perioada de criză, în cinci ani fiind acordate peste 100.000 de credite cu o valoare cumulată de echivalentul a 4 mld. euro.

Creditele ipotecare în lei au ajuns în prezent la 12% din stocul total al finanţărilor acordate pentru achiziţia de locuinţe. Creditele în lei au fost menţinute mult timp de bancheri într-un con de umbră. Mutarea creditului ipotecar pe lei în ultimele luni a fost susţinută inclusiv de reglementările BNR, dar şi de scăderea vizibilă a dobânzilor la împrumuturile în monedă locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO