Bănci și Asigurări

Aşteptările bancherilor pe T2: cerere în declin la creditele corporate, interes crescând pentru ipotecare şi credite de consum

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

23.05.2014, 00:00 480

Cererea de credite ipotecare şi de consum va înregistra o creştere semnificativă în trimestrul al doilea, în timp ce trendul descendent al cererii de credite din partea companiilor se va prelungi, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de BNR în rândul a 10 bănci care cumulează 80% din piaţa creditului corporate şi de retail. Îngrijoraţi de căderea cererii de la clienţii corporate, bancherii au indicat o relaxare semnificativă a standardelor de creditare pe acest segment în T2, după ce în T1 au fost neschimbate.

Primele trei luni ale anului au fost extrem de slabe din punctul de vedere al producţiei noi de credite corporate, antrenând o erodare vizibilă a portofoliilor băncilor. Pe zona de retail, bancherii promit o relaxare uşoară a cerinţelor pentru acordarea de credite de consum, în timp ce condiţiile pentru credite imobiliare ar urma să rămână constante după o uşoară relaxare în T1.

Per ansamblul pieţei datele strânse de BNR arată o tendinţă de stabilizare a condiţiilor de creditare după o perioadă prelungită în care băncile au înăsprit procesul de evaluare a solicitărilor, pretinzând garanţii din ce în ce mai mari.

Cât priveşte percepţia de risc asupra clienţilor, sectorul imobiliar este în continuare o „sperietoare”, dar pentru prima dată în ultimii doi ani bancherii întrevăd o scădere a riscului de credit în agricultură, industrie şi comerţ pe seama dezmorţirii consumului şi a cererii solide pentru exporturi. O nişă promiţătoare pentru business în T2 sunt considerate cardurile de credit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO