ZF 25 de ani: Indicatori economici

ZF 25 de ani. Deşi economia a crescut de 9 ori în ultimii 25 de ani, România a pierdut 3,5 milioane de oameni

29.07.2023, 10:41 Autor: Răzvan Botea

Produsul Intern Brut al României, care înseamnă valoarea adăugată care se produce într-o ţară, a crescut de 8 ori în ultimii 25 de ani, de la 37 mld. euro (echivalent) în 1998, la 322 mld. euro în 2023, cât este prognoza din acest moment. Este cea mai rapidă dezvoltare economică din Uniunea Europeană,  în termeni nominali, dar aceasta nu se vede şi în evoluţia populaţiei României. În 1998, România avea o populaţie rezidentă de 22,4 mil. de persoane. În 2023, dacă se continuă tendinţa din ultimii 10 ani, populaţia rezidentă a României va scădea sub 19 milioane de locuitori.

După negura economică din anii ‘90, economia României s-a deschis la investiţii străine, care au accelerat avansul economic, aşa cum arată şi datele statistice. Practic, din 2000 şi până în 2005, PIB-ul României deja s-a dublat, ca până în 2007 deja să se tripleze faţă de anul 2000.

În aceeaşi vreme însă, salariile nu au ţinut pasul cu dezvoltarea economică şi, când statele europene şi-au deschis graniţele pentru lucrătorii din România, pentru multe persoane să lucreze „dincolo“ a devenit un ţel, atraşi de salariile mult mai mari. Astfel se face că, în concurs cu scăderea natalităţii, populaţia României a pierdut, constant, cel puţin 1 milion de persoane la fiecare 10 ani din plecările în străinătate. Cu toate acestea, românii care au plecat au trimis constant bani în ţară, bani care, la rândul lor, au alimentat economia României.

ZF a început în această săptămână o campanie în ediţiile print, online şi video pentru a marca 25 de ani de la primul număr tipărit al ziarului. Vă invităm să descoperiţi 25 de ani de business prin puterea cifrelor, a oamenilor, a companiilor şi a evenimentelor care au marcat modul în care arată astăzi România.

În următoarea perioadă, în fiecare zi de luni, ZF vă prezintă câte un indicator relevant pentru evoluţia societăţii, a businessului şi economiei României în ultimii 25 de ani.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar