Intrarea României în SpaÅ£iul Schengen ÅŸi libera circulaÅ£ie spre Ungaria ÅŸi Europa CenÂtrală ÅŸi de Vest dar ÅŸi spre Grecia prin BulÂgaria va atrage noi depozite ÅŸi unităţi de proÂducÅ£ie, a explicat Daniel CautiÅŸ, manaÂging partner Dunwell în cadrul emisiunii ZF InÂvesÂtiÅ£i în România! Un proiect ZF ÅŸi CEC Bank.
„Noi fiind în capătul de est al UE ÅŸi când va urma al SpaÅ£iului Schengen, suntem tot mai atractivi pentru dezvoltare industrială ÅŸi producÅ£ie. Cererea acum s-a stabilizat, există cerere pentru spaÅ£ii industriale ÅŸi cerere penÂtru retail ÅŸi pot creÅŸte eficienÅ£a printr-un deÂpoÂzit central aici. Retailerii principali de aici au planuri de extindere ÅŸi spre oraÅŸe secunÂdare ÅŸi terÅ£iare, nu mai vizează doar oraÅŸe mari, de peste 400.000 de locuitori, ci merg ÅŸi spre cele de 100.000 mp, deservite cel mai bine dintr-un depozit regional central ÅŸi de acolo să nu mai aibă timpi de aÅŸteptare, cum ar fi aÅŸteptat la graniţă“, a spus Daniel CautiÅŸ.
ÃŽn T3 s-au tranzacÅ£ionat jumătate dintre suprafeÅ£ele de depozitare ale întregului an, conform Dunwell Industrial Brokerage Aproape 50% dintre suprafeÅ£ele de deÂpoziÂtare pentru care s-au semnat contracte de închiriere în 2022 au fost tranzacÅ£ionate între iulie ÅŸi septembrie anul acesta.
Potrivit lui Daniel CautiÅŸ, managing partÂner Dunwell, creÅŸterea din trimestrul III a spaÅ£iilor industriale tranzacÅ£ionate în acest an este considerabilă: 312.285 mp în doar 3 luni, faţă de 315.552 mp primele 6 luni ale acestui an.
„Din cei 600.000 mp de spaÅ£ii logistice tranÂzacÅ£ionate în acest an, jumătate s-au tranÂzacÅ£ionat în trimestrul al treilea al acestui an. Cererea a venit din partea retailerilor caÂre au deschis depozite noi în Å£ară. O tranzacÂÅ£ie în mod normal durează nouă luni, de la cerere la semnare, majoritatea au început la final de 2021 sau început de 2022. Retailerii care au mizat pe un centru de distribuÅ£ie iniÅ£ial au testat piaÅ£a din România prin livrări din CEE, au văzut că funcÅ£ionează bine ÅŸi au decis să deschidă aici un depozit central din care să facă distribuÅ£ia pentru România ÅŸi ţările vecine. Au mutat dinspre vest ÅŸi centru, spre România“, a spus consultantul.
În total au fost tranzacţionaţi 627.837 de metri pătraţi de spaţii de depozitare, peste o treime (36%) dintre aceştia fiind ocupaţi de companii cu business în domeniul retail.
Următoarele domenii cu nevoie de extindere au fost logistica şi e-commerce-ul, cu 11%, respectiv 9%.
Bucureştiul continuă să ocupe primul loc, cu un procent semnificativ de 61% din total suprafeţelor tranzacţionate, urmat de Ploieşti, cu 25%. Următoarele oraşe vin la o distanţă destul de mare, respectiv Arad, cu 3% şi Timişoara cu 2%.
În continuare, închirierile pentru producţie acoperă doar 8% dintre spaţii, 76% fiind pentru depozitare, diferenţa fiind alocată pentru activităţi încă nespecificate.
„Este foarte reconfortantă această creştere consolidată din trimestrul 3. Companiile pare că au trecut peste indecizia cauzată de contextul politic actual şi şi-au continuat expansiunea. Cu atât mai mult ne bucură să observăm că majoritatea contractelor semnate (53%) sunt pentru spaţii noi, atât din partea operatorilor existenţi, cât şi a retailerilor nou sosiţi la noi în ţară, care-şi construiesc un hub stabil în România pentru o distribuţie centrală. Optimist este şi faptul că 17% dintre tranzacţii sunt pre-închirieri pentru spaţii noi, ce urmează a fi construite.“, afirmă Daniel Cautiş, din partea Dunwell Industrial Brokerage.
Retailul este sectorul principal care a susţinut în primele 3 trimestre din anul 2022 economia românească.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZÄ‚-TE