ZF Live

ZF Live. Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: Am estimat un deficit bugetar de 5,7% din PIB, peste ţinta guvernului de 4,4% în 2023 şi am rămas la aceeaşi părere după execuţia bugetară din primele luni

Autor: Răzvan Botea

18.04.2023, 08:30 562

♦ Cheltuielile bugetare cu dobânzile, bunuri şi servicii şi cheltuielile sociale au fost supraevaluate ♦ Temperarea inflaţiei, plăţile amânate în 2022 pentru 2023 fac ecuaţia bugetară din 2023 mai complicată.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, a spus, la ZF Live, că cifrele din execuţia bugetară din primele luni din 2023 nu au schimbat prognoza sa de 5,7% din PIB deficit bugetar la finalul lui 2023, peste prognoza guvernului de 4,4% din PIB.

„Noi am ajuns la o judecare a deficitului bugetar, aşa cum îl vedeam noi, ţinând seama de circumstanţe şi de ipotezele de lucru ale guvernului care stau la baza construcţiei bugetare, în jur de 5,6-5,7% din PIB. Sigur, mult peste ţinta asumată de guvern de 4,4% şi pe cash şi pe şi pe ESA. Noi am încercat să vedem cum stau lucrurile în primele luni din 2023 şi nu ne-am modificat aprecierea”, a spus el la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.

Afirmaţiile lui Daniel Dăianu au fost făcute în contextul în care guvernul se pregăteşte de ajustarea cheltuielilor cu 20 mld. de lei, pentru că veniturile la bugetul public nu au crescut cu ritmul programat şi cheltuielile au crescut mai mult decât se aştepta. Consiliul Fiscal a atras atenţia la creionarea bugetului pe 2023 asupra acestor aspecte.

Totodată, vedeam unele încasări de venituri ca fiind supraevaluate, iar pe partea de cheltuieli vedem o subevaluare în ceea ce priveşte cheltuielile cu dobânzile, cheltuieli care privesc asistenţa socială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO