ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului. Dan Tudose, E-acumulatori: Pe piaţa panourilor fotovoltaice nu sunt probleme de aprovizionare. Ne-am extins şi pe pompe de căldură

17.05.2022, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Investiţia într-un sistem fotovoltaic care să asigure necesarul de energie pentru o casă se recuperează în circa cinci-şapte ani, prin scăderile din facturi, spune Dan Tudose, director general la E-acumulatori, o platformă care distribuie baterii, acumulatori, sisteme fotovoltaice şi soluţii de stocare de energie.

„Pentru o locuinţă noi analizăm sursele alternative de încălzire, dincolo de gaz, lemne sau peleţi. Dacă păstrăm sursa actuală de încălzire, atunci un sistem fotovoltaic de 2-5 kW este arhisuficient. Dacă trecem la o pompă de căldură eficientă atunci se va dubla necesarul. Dar pompa de căldură este de trei ori mai eficientă ca orice centrală pe gaz sau peleţi iar cu ajutorul panourilor vom produce energie vara şi o vom putea consuma din reţea iarna. Pompele de căldură pot fi instalate şi la bloc, pot fi de apartamente sau de bloc, poţi instala panouri fotovoltaice pe bloc. Dacă ne uităm la construcţia unei case de 100.000 de euro, atunci cu 5.000 de euro instalăm pompa de căldură şi cu încă 5.000 de euro panourile fotovoltaice necesare“, a spus Dan Tudose în cadrul emisiunii ZF Logistica Businessului, un proiect ZF şi Element Industrial.

Pentru blocuri, există două sisteme fotovoltaice potrivite, respectiv cele on-grid şi cele hibrid. Sistemele on-grid nu au nevoie de baterii, întrucât folosesc un invertor şi sunt conectate la reţeaua naţională. Astfel, oferă o reducere a consumului de curent electric din reţea. În sezonul rece, în special iarna, atunci când nu pot funcţiona la capacitate maximă, necesarul de consum este acoperit prin intermediul reţelei de distribuţie. Pe de altă parte, sistemele hibrid produc energie electrică în mod independent. Ele rămân conectate la o sursă auxiliară şi pot economisi până la 80% aproximativ din costuri.

Pentru a monta panouri foto­vol­taice pe bloc este necesar un aviz emis în termen de 30 de zile de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi avizul de amplasament fur­nizor de energie, care este emis în termen de 15 zile de distribuitorul de energie electrică. De asemenea, este nevoie de acordul majorităţii pro­prie­tarilor din bloc, potrivit Legii 230/2007 de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari.

Compania contractează spaţii logistice de 1.500-2.500 mp în funcţie de încărcare şi mizează pe centre logistice moderne. De la comandă la implementare, termenul este de 30 de zile, de când un client comandă şi până sistemul este funcţional.

El a explicat faptul că cererea de sisteme este în creştere, producţia este suficientă şi se pot livra fără probleme.

„Sunt câteva probleme pe lanţul de aprovizionare cu invertoare, care au componente electrice, pe piaţa cărora există câteva probleme, dar nu vorbim în acest caz de sincope mari şi se livrează pas cu pas. Noi instalăm zi de zi panouri iar cererea este în creştere accentuată atât în Europa cât şi în România“, a spus Dan Tudose.

Cererea pentru panouri foto­vol­taice a „explodat“ în ultimul an odată cu scumpirea puternică a energiei elec­trice iar companiile producătoare, cele din piaţa logistică sau chiar fermele au demarat investiţii în astfel de soluţii pentru a reduce factura de energie.

„Pe piaţă sunt mici creşteri de preţuri, dar nu vorbim de salturi. Dacă ne uităm în piaţă pentru sistemele fotovoltaice nu am văzut aceleaşi salturi precum în cazul energiei, spre exemplu. Vorbim de 2-5% creşteri. Nici la invertoare nu există creşteri mari şi nici previziuni care să anunţe vreo explozie a preţurilor. Chiar şi cu aceste scumpiri, sistemele tot între 4 şi 5 ani se amortizează“, a spus Dan Tudose.

În ceea ce priveşte programul Casa verde destinat instalării de astfel de panouri de către persoane fizice, directorul E-acumulatori explică faptul că durata de implementare foarte mare anulează jumătate din avantaj.

„Orice program guvernamental ajută. Avantajul programului Casa verde a fost că a deschis piaţa. Despre implementare am aflat şi noi săptămâna trecută că analiza dosarelor depuse în decembrie 2021-ianuarie 2022 va începe în septembrie 2022 iar perioada de implementare va începe în septembrie şi va dura 28 luni, adică un total de 27 de luni de la deschiderea programului şi până când instalatorii primesc banii. Este un pic cam mult. Având în vedere perioada de amortizare, practic clientul plăteşte din buzunarul propriu jumătate din sistem. Cel mai bine ar fi dacă s-ar implementa un sistem de vouchere, altfel perioada este mult prea mare“, a subliniat Dan Tudose.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial