ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului, un proiect ZF & Element Industrial. Vlad Olteanu, Mobexpert: Facem un centru logistic nou în 2022, de 25.000 mp, în nordul Bucureştiului

01.02.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Mobexpert are în prezent trei centre logistice în Târgu-Mureş, cu o suprafaţă cumulată de 15.000 de metri pătraţi, şi în Bolintin, jud. Giurgiu – de 50.000 de metri pătraţi ♦ Circa 150-160 de oameni lucrează strict pe partea de logistică la Mobexpert, un număr constant în ultimii ani.

Grupul Mobexpert, cu activităţi în producţia şi retailul de mobilier, va construi anul acesta un nou spaţiu de depozitare în zona de nord a Capitalei, pentru a face faţă unei game mai mari de produse.

„În viitorul apropiat, zona de decoraţiuni, terasă şi grădină va fi extinsă considerabil. De aceea, vom face un spaţiu suplimentar de 25.000 de metri pătraţi, un centru logistic nou, foarte apropiat de cele două magazine Mobexpert din nordul Bucureştiului. Va fi gata în 2022, va fi operat şi echipat de noi, iar investiţia va fi de ordinul sutelor de mii de euro“, a spus Vlad Olteanu, managerul departamentului de servicii logistice la Mobexpert, la emisiunea online ZF Logistica Businessului, un proiect realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Element Industrial.

Mobexpert are în prezent trei centre logistice în Târgu-Mureş, cu o suprafaţă cumulată de 15.000 de metri pătraţi, şi în Bolintin, jud. Giurgiu – de 50.000 de metri pătraţi.

„Pe măsură ce s-a mărit cifra de afaceri, iar portofoliul s-a diversificat, începând cu 2009, s-a mărit capacitatea centrelor logistice. În 2016, au crescut din nou nevoile şi atunci am extins capacitatea din Bolintin. Platforma din Târgu-Mureş a putut să preia aproape toate mărfurile pe care le cumpărăm din spaţiul european, plus produsele care provin din propriile fabrici.“

Pe platforma de la Târgu-Mureş sunt integrate şi cele două fabrici Mobexpert, unde sunt realizate produsele de mobilier din PAL şi canapele. Capacitatea de producţie este de ordinul sutelor de unităţi pe lună pentru mobilierul tapiţat şi al miilor de unităţi pe lună la mobilierul din PAL şi MDF. O pondere de 40% din produsele vândute de Mobexpert sunt realizate în fabricile proprii, iar restul provin de la producători din toată lumea. O mică parte o reprezintă furnizorii locali.

„Perioadele de vârf, care încep în septembrie şi se termină la finalul anului, le gestionăm printr-o abordare în care o parte din încărcătură e lăsată capacităţilor din showroomuri şi din depozitele existente pe lângă magazine, iar o parte merge către depozitele centrale, localizate în Târgu- Mureş şi Bolintin“, a mai spus Vlad Olteanu.

Ca în fiecare an, finalul lui 2021 a adus vânzări foarte bune pentru Mobexpert, în perioada sărbătorilor atenţia publicului fiind centrată pe echiparea casei, pe decoraţiuni şi cadouri. Pentru a face faţă numărului de comenzi în creştere, Mobexpert are în plan să implementeze şi un centru de servicii care să ducă la o scurtare a timpului de livrare a produselor.

Reţeaua de magazine Mobexpert numără în prezent 26 de unităţi, dintre care 11 sunt hipermagazine, cu suprafeţe mari. Magazinele standard ale reţelei măsoară între 8.000 şi 10.000 de metri pătraţi. Începând din 2021, grupul dezvoltă şi o reţea de magazine mai mici, concept-store. Primele astfel de unităţi au fost deschise în Craiova şi Piteşti. „După modelul lor, vom deschide şi în celelalte oraşe unde nu suntem reprezentaţi. Suprafaţa este mai mică, sunt magazine amplasate în malluri, unde am reuşit să facem o selecţie cu cele mai dorite produse. Noutatea este că aceste concept-store au la dispoziţie toată paleta de servicii din magazinele mari. Acolo unde nu suntem încă reprezentaţi cu un hipermagazin, vom fi prezenţi în următorii cinci ani“, a precizat Vlad Olteanu.

El a mai spus că, în comportamentul de consum, pandemia a făcut ca online-ul să cântărească mai mult, iar odată cu asta, şi aşteptările de livrare să fie pentru un timp cât mai scurt.

„Dacă acum doi ani, era un termen rezonabil să primeşti o decoraţiune în trei-patru zile lucrătoare, acum aşteptarea e să o primeşti a doua zi şi foarte bine ar fi s-o primeşti chiar în aceeaşi zi. În prezent, 25% din comenzile noastre vin din online.“

Circa 150-160 de oameni lucrează strict pe partea de logistică la Mobexpert, un număr constant în ultimii ani. În total, grupul numără 2.100 de angajaţi.

Businessul Mobexpert este controlat de antreprenorul Dan Şucu şi a înregistrat în 2019, ultimul an dinaintea pandemiei, afaceri totale de peste 200 de milioane de euro.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial