ZF News

ASF, super-structura de supraveghere financiară a mai trecut de o comisie. Mai sunt patru

ASF, super-structura de supraveghere financiară a mai...

Autor: Roxana Pricop

07.03.2013, 17:56 450

Până a ajunge să fie votat în plenul Senatului, proiectul de lege trebuie să primească aviz favorabil de la cinci comisii: Comisia economică, Comisia pentru buget, Comisia juridică, Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru muncă.

Miercuri, 6 martie, Comisia pentru afaceri europene şi-a dat avizul favorabil fără a aduce vreun amendament, iar luni,11 martie, Comisiile juridice şi pentru muncă trebuie să îşi dea avizele, pentru ca marţi, 12 martie, să urmeze avizele şi rapoartele Comisiilor pentru buget şi economică. Rămâne de văzut ce amendamente vor aduce proiectului de lege aceste comisii, având în vedere că în Camera Deputaţilor proiectul de lege a suferit modificări faţă varianta iniţiată de Guvern.

Comisiile de buget şi pentru politică economică din cadrul Camerei Deputaţilor au decis să reducă anii de experienţă necesari pentru persoanele care vor conduce Autoritatea de Supraveghere Financiară şi să scoată obligativitatea ca viitorii conducători să aibă diplomă de economişti sau de avocaţi. Iniţial, Comisia juridică din cadrul Camerei Deputaţilor a decis să introducă sub formă de amendamente obligativitatea ca persoanele care vor conduce ASF trebuie să deţină diplomă de studii de învăţământ superior de lungă durată în drept ori în ştiinţe economice şi să aibă cel puţin zece ani de experienţă în activitatea financiară. Însă în şedinţa comună de marţi, 19 februarie, Comisiile de buget şi pentru politică economică au crescut cu doi până la 17 numărul membrilor care vor conduce ASF, dintre care doar cinci au mandate executive. Comisiile au redus de la zece la şapte ani numărul anilor de experienţă necesari pentru membrii executivi, şi la doar cinci ani necesarul de experienţă pentru restul de 12 membri neexecutivi. Mai mult, cele două Comisii au respins amendamentul adăugat de Comisia juridică ce facea referire la obligativitatea studiilor economice şi de drept.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO