ZF Supliment IMM

Finanţări disponibile din fonduri nerambursabile de 5,5 mld. euro în acest an. Roxana Mircea, REI: „România traversează cea mai bună perioadă din istorie în ceea ce priveşte oportunităţile de dezvoltare”

31 iul 2023 Autor: Miruna Diaconu

Există o îmbunătăţire a proceselor de evaluare a proiectelor depuse pentru finanţări prin fonduri nerambursabile, ceea ce ar putea conduce la o simplificare a accesării acestor finanţări.

Companiile, inclusiv IMM-urile, pot accesa în acest an finanţări din fonduri nerambursabile de 5,5 miliarde euro, prin opt programe, potrivit informaţiilor furnizate de compania de consultanţă REI Grup. Programele de finanţare vizează investiţii în surse regenerabile de energie, reciclare, digitalizare, dar şi dezvoltarea companiilor din diferite industrii.

„România traversează cea mai bună perioadă din istorie în ceea ce priveşte oportunităţile de dezvoltare şi suntem încrezători că tot mai mulţi antreprenori şi companii vor apela la soluţiile nerambursabile de sprijin puse la dispoziţie de autorităţi, ca alternativă sau complementar accesului la creditul bancar sau finanţarea proiectelor din resurse proprii”, spune Roxana Mircea, managing partner la REI Grup.

Incertitudinea planează în continuare asupra economiei locale, cauzată de un nivel ridicat al inflaţiei, războiului de la graniţe şi dobânzilor crescute semnificativ, motive pentru care planurile de investiţii ale companiilor sunt puse în aşteptare până la o revenire a semnalelor pozitive din economie. Cu toate acestea, spune Roxana Mircea, se poate observa o dinamică pe zona investiţiilor în energie verde, acolo unde schemele de finanţare din Fondul pentru Modernizare au sume generoase pentru investiţiile în energia verde, atât producţie, cât şi autoconsum, iar aici se vede o efervescenţă tot mai mare.

„De asemenea, anunţarea schemelor dedicate investiţiilor în producţia de materiale pentru construcţii este o altă măsură mult aşteptată de companiile din domeniu, inclusiv din partea investitorilor alături de care am atras finanţări pentru dezvoltare şi care vor să continue procesul de dezvoltare. Domeniul construcţiilor rămâne un important pilon al economiei româneşti, unde nume importante au realizat investiţii considerabile în ultimii 2-3 ani”, explică Roxana Mircea.

Fondurile nerambursabile vin în sprijinul companiilor de a se dezvolta prin investiţii, însă este nevoie de o stimulare a înfiinţării de noi companii în fiecare judeţ prin programe dedicate, astfel încât să se creeze un echilibru între regiuni. Puterea economică este împărţită în doar câteva oraşe ale ţării, acolo unde şi puterea de cumpărare este mai mare, iar acest lucru se reflectă şi în curajul oamenilor de a-şi deschide businessuri.

„În noile programe de guvernare vom propune un program pentru start-up-uri dedicat fiecărui judeţ în parte. Trebuie să creăm echilibru, să facem 200 de start-up-uri în fiecare judeţ. Vaslui, Olt, Călăraşi, Ialomiţa au intensitate antreprenorială scăzută, numărul de firme care se închid depăşeşte numărul de firme care se deschid“, a spus Florian Jianu, preşedintele CNIPMMR, în cadrul conferinţei ZF „IMM 2023. Între criză şi oportunitate. Mergem mai departe!“.

El a subliniat ideea că este nevoie de realizarea unui echilibru la nivel de regiuni, de programe pentru stimularea dezvoltării de noi start-up-uri şi în judeţe precum Vaslui, Olt sau Călăraşi în care intensitatea antreprenorială este redusă.

Cu toate că înainte accesarea fondurilor prin instituţiile statului presupunea multă birocraţie şi procesul era unul greoi, descurajând astfel micii antreprenori să apeleze la finanţări, Roxana Mircea spune că există o comunicare mai bună din partea autorităţilor, dar şi o îmbunătăţire a proceselor de evaluare a proiectelor depuse.

„Suntem optimişti şi vedem deja o comunicare mai clară şi o îmbunătăţire a proceselor de evaluare a proiectelor depuse, am primit asigurări că aceste evaluări vor fi mult mai digitalizate, iar în final se va lucra mult mai eficient, ceea ce va face ca accesul la finanţarea nerambursabilă să fie un proces mult simplificat”, spune ea.



Fondul pentru Modernizare Programul 1 – Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei

Buget total:  1,575 mld. euro (pentru 2023)

Solicitanţi eligibili: start-up-uri, IMM-uri, întreprinderi mari

Lansare apeluri: septembrie- octombrie 2023


Programele Regionale (PR) 2021-2027 – finanţare investiţii IMM

Buget: 800 mil. euro

Finanţare: între 20.000 euro şi 3 mil. euro, contribuţie proprie de cel puţin 10%

Solicitanţi eligibili: microîntreprinderi, IMM

Cheltuieli eligibile: construire spaţii, achiziţie echipamente, software etc.

Lansare apeluri: T3/2023 – T2/2024


Programul Operaţional „Tranziţie Justă” (POTJ) – doar pentru judeţele Gorj, Dolj, Prahova, Galaţi, Mureş, Hunedoara

Buget IMM: 600 mil. euro

Buget total: 2,5 mld. euro

Solicitanţi eligibili: start-up, IMM, întreprinderi mari

Lansare apel: septembrie – octombrie


Reciclare – PNRR

Buget: 286 mil. euro

Finanţare: maximum 8,4 mil. euro per proiect

Solicitanţi eligibili: IMM, întreprinderi mari

Lansare apel: august 2023 (estimativ)


CONSTRUCT PLUS – Ajutoare de stat pentru industria materialelor de construcţii

Buget: 149 mil. euro (pentru 2023)

Finanţare: maximum 75% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 50 mil.euro (investiţie localizată în mediul urban), respectiv maximum 85% dacă investiţia este localizată în mediul rural

Solicitanţi eligibili: start-up, microîntreprinderi, IMM, întreprinderi mari

Lansare apel: septembrie – octombrie 2023


Programul Dezvoltare Durabilă –  Îmbunătăţirea eficienţei energetice

Buget: 135 mil. euro

Solicitanţi eligibili: IMM, întreprinderi mari, societăţi comerciale din industrie, cu consumuri de peste 1.000 TEP/an

Lansare apel: T3/2023 (estimativ)


Planul Naţional Strategic 2023-2027, scheme gestionate de Agenţia Naţională de Plăţi pentru Agricultură (APIA)

Bugetul total al celor 9 programe din această axă: 1,7 mld. euro

Ce vizează: Sprijin pentru agricultori, achiziţia de utilaje agricole sau investiţii în infrastructura de irigaţii


INVESTALIM – Programul naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare

Buget: 150 mil. euro (pentru 2023)

Finanţare: minimum 500.000 euro

Cofinanţare: mininum 25%

Domenii eligibile: industria alimentară, procesare, panificaţie

Solicitanţi eligibili: start-up, IMM, întreprinderi mari

Lansare apel: august – septembrie 2023


PNRR – Granturi pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate

Buget: 150 mil. euro

Finanţare:  între 500.000 euro şi 3 mil. euro per proiect (nu mai mult de 5 ori cifra de afaceri pe anul 2022)

Solicitanţi eligibili: microîntreprinderi, IMM, societăţi cooperative din industria alimentară, industria prelucrătoare, construcţie, industria auto, transport şi distribuţie, servicii adresate populaţiei, turism şi alte domenii

Lansare apel: august 2023 (estimativ)

Parteneri: