ZF Transilvania

ANEVAR: Tranzacţiile imobiliare din Cluj-Napoca în perioada mai-decembrie 2013 se ridică la 155,5 mil. euro

ANEVAR: Tranzacţiile imobiliare din Cluj-Napoca în...

Autor: Laurentiu Cotu

29.09.2014, 14:34 455

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) a lansat astăzi la Cluj ghidul tranzacţiilor imobiliare, proiect unic în România, realizat de ANEVAR în parteneriat cu primaria municipiului Cluj-Napoca, prin direcţia taxe şi impozite şi cu spijinul companiei de audit şi consultanţă KPMG. Acest ghid a fost realizat pe baza tranzacţiilor imobiliare încheiate între vânzători şi cumpărători pe raza municipiului Cluj-Napoca, în perioada mai-decembrie 2013.

’’În prezent, în domeniul achiziţiei de proprietăţi imobiliare, lipseşte din spaţiul public un loc în care, cei care vrem să căutăm un apartament, o casă sau un teren, să mergem şi să aflăm cu cât s-au mai vândut asemenea proprietăţi până acum. Iniţiativa noastră de la Cluj-Napoca este un proiect pilot pe care îl vedem replicat la nivelul tuturor oraşelor din România, într-un efort de a transparentiza piaţa imobiliară din România”, a declarat Adrian Vascu, preşedintele Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România.

În cadrul acestui demers, primăria din Cluj-Napoca, prin intermediul direcţiei de impozite şi taxe locale, a realizat în premieră o centralizare a tranzacţiilor imobiliare, pentru a servi unei analize inedite a pieţei imobiliare clujene. Astfel, analiza a fost realizată pe baza unui tabel pus la dispoziţie de primăria Cluj-Napoca care cuprinde date complete (inclusiv preţul) despre 3.324 de tranzacţii derulate în Cluj-Napoca în perioada mai-decembrie 2013, 2.455 dintre aceste tranzacţii fiind cu apartamente. Tranzacţiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanţare, bancară sau proprie, şi au ca obiect proprietăţi imobiliare constând în terenuri, case şi apartamente. Tranzacţiile au fost încheiate în diferite monede, dar, pentru o comparaţie relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu BNR din luna aferentă perfectării tranzacţiei. Majoritatea tranzacţiilor au fost finanţate din surse proprii, 2.656 de tranzacţii, comparativ cu 668 de tranzacţii realizate prin intermediul creditelor bancare, iar achiziţiile persoanelor juridice au reprezentat mai puţin de 7% din total.

’’Principalele criterii de analiză au fost tipul proprietăţii, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanţare, suprafaţa proprietăţii şi preţul. Ca şi o curiozitate, în perioada analizată cele mai multe tranzacţii s-au realizat în luna august, care a fost totodată şi luna cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor, de aproximativ 23,1 milioane de euro’’, a spus Adrian Vascu.

În total, în această perioadă au fost realizate în municipiul Cluj-Napoca tranzacţii imobiliare în valoare de 155, 5 mil. euro. Astfel, au fost tranzacţionate 2.455 de apartamente, în valoare totală de 108,6 mil. euro, 181 de tranzacţii cu case, valoare totală de 20,5 mil. euro, 296 de tranzacţii cu terenuri, în valoare de 11,8 mil. euro, iar alte proprietăţi (garaje, boxe, alte tipuri de imobile) au fost tranzacţionate cu 14,6 mil. euro.

Conform ghidului lansat de ANEVAR, cele mai multe tranzacţii cu apartamente în intervalul analizat au fost contabilizate în cartierele Mănăştur (487) şi Gheorgheni (342), două dintre cele mai mari şi mai vechi cartiere din Cluj, în cadrul cărora preţurile medii de tranzacţionare sunt de 778 de euro/mp (în Mănăştur) şi de 842 de euro/mp (în Gheorgheni). Oarecum neaşteptat, valoriile medii de tranzacţionare ale apartamentelor din centrul Clujului sunt în jurul a 846 de euro/mp, sub nivelul din cartierele Mărăşti sau Europa, unde valorile medii de tranzacţionare sunt de 894 de euro/mp, respectiv de 884 de euro/mp. Cele mai ieftine apartamente din Cluj sunt în cartierul Bulgaria, unde au fost realizate în intervalul analizat 12 tranzacţii cu apartamente la un preţ mediu de 597 de euro/metrul pătrat. Preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor a fost de 821 de euro pe metru pătrat.

Din ghidul realizat de ANEVAR aflăm că cea mai scumpă casă tranzacţionată este localizată în cartierul Zorilor, tranzacţia fiind perfectată la puţin peste 1 milion de euro. Cel mai scump teren este localizat în cartierul Grigorescu şi a fost tranzacţionat la peste 1,6 milioane de euro. Cartierul cu cele mai multe tranzacţii este Mănaştur (487 de tranzacţii), fiind totodată şi cartierul cu cele mai valoroase tranzacţii (aproximativ 19,7 milioane de euro).

Cea mai mare suprafaţă de teren intravilan tranzacţionată a fost de aproximativ 5.400 mp, iar cea de teren intravilan agricol a fost de 11.600 mp. Cel mai frecvent au fost tranzacţionate parcele de teren cu suprafeţe cuprinse între 500 şi 1.000 mp. Cel mai des au fost tranzacţionate apartamente cu suprafeţe utile cuprinse între 35 şi 55 mp, 74% din tranzacţiile cu proprităţi imobiliare fiind finanţate din surse proprii.

’’Vrem să continuăm acest demes cu un nou ghid al tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca în anul 2014, pe care intenţionăm să-l lansăm la începutul anului viitor. Sperăm ca demersul noastru să fie continuat şi de alte primării’’’, a spus Vascu.

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România a fost înfiinţată în anul 2011, ca organizaţie profesională de  utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizaţi care dobândesc această calitate, în condiţiile prevăzute de lege. ANEVAR are drept scop organizarea, coordonarea şi autorizarea exercitării profesiei de evaluator autorizat în România, reprezentarea şi protejarea intereselor profesionale ale membrilor săi, asigurarea exercitării independente a profesiei de evaluator autorizat cu respectarea deontologiei profesionale şi a unui înalt nivel de calificare profesională, precum şi promovarea standardelor, metodelor şi tehnicilor de evaluare în activitatea evaluatorilor autorizaţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO