Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Cartea unui destin exemplar: Vaclav Havel

CARTEA DE LITERATURA  / Cartea unui destin exemplar: Vaclav Havel
24.09.2009, 14:50 73
Bogdan Badulescu
Caragiale in Orient-Expres
Povestiri, barfe si taclale din lumea lui neneaIancu
Editura Levant 2009
Este, informeaza autorul, editia revazuta si completata cuaproximativ o suta de pagini a volumului "Caragiale in purgatoriu",din 2007. Autorul intreprinde un numar de incursiuni in existenta,dar si in opera scriitorului, o expeditie pasionanta desfasurata,in cea mai mare parte, in jungla corespondentei din anii exiluluiberlinez, 1904-1912, in cautarea adevarurilor uitate, ascunse saunespuse. Volumul masiv are trei parti: "Viata, aventurile siopiniunile Bibicului"; "Nenea Iancu si Mitica la Berlin"; "Amintiridespre Caragiale".
Vaclav Havel
Pe scurt, va rog!
Editura Curtea veche
Cartea-bilant a unei vieti pe care marginalizarea, persecutiade clasa, tineretea in undergroundul teatrelor mici din Praga, alformatiilor rock si al marilor filosofi marginalizati, disidenta,inchisoarea, presedintia vreme de treisprezece ani, mai intai aCehoslovaciei si apoi a Cehiei, au transformat-o in destinexemplar. O marturie aproape testamentara impletind trei feluri detexte: 1. interviul recapitulativ din 2006 cu marele ziarist cehexpatriat Karel Hvíždala, la douazeci de ani dupa ce acesta ilintervievase, peste Cortina de Fier, pe disidentul initiator alChartei 77, proaspat iesit din inchisoare, bolnav si tracasat depolitia politica (in romaneste, "Interogatoriu in departare",aparut in 1991); 2. propriile meditatii despre boala, moarte,putere, frica, teatru, destinul ceh, Dumnezeu si intemeiereatranscendenta a lumii, scrise, in cea mai mare parte, in 2005, intimpul unui sejur de cateva luni in America, in preajma unorprieteni apropiati ca Madeleine (Albright), Hillary (Clinton) sialtii; 3. o selectie din notele destinate de cele mai multe oricolaboratorilor sai din stafful prezidential, de-a lungul celortrei mandate, despre intalnirile cu Gorbaciov, salariul femeiicare-i calca presedintelui camasile, furtunul cu care se udagradina si sarea care lipseste pe masa de la dineuri, dezmembrareaCehoslovaciei.
Aravind Adiga
Tigrul alb
Editura RAO
Aravind Adiga este un scriitor indian nascut in 1974, care aemigrat in Australia cu familia, a studiat la New York si a debutatin 2008 cu romanul de fata. Cartea a fost foarte bine primita, afost vanduta in 16 tari si a primit Premiul Man Booker, cel maiimportant din Marea Britanie - Adiga este al patrulea scriitorindian care castiga acest premiu, dupa Salman Rushdie, ArundhatiRoy si Kiran Desai. Povestitorul este un indian care isi spunepovestea ascensiunii sale economice, de la perioada petrecuta insaracie crunta in satul sau natal, pana la succesul de la NewDelhi, totul intr-o lunga scrisoare catre primul ministru al Chineidespre care afla de la radio ca urmeaza sa soseasca in Bangalore,despre care "vrea sa afle adevarul". Despre el insusi, povestitorulspune ca e "unul dintre cei mai de succes oamneni de afaceri, desi,probabil, cel mai putin cunsocut". Imaginea Indiei actuale esteformidabila. Traducere din limba engleza de Irina Iacobescu.
Mohsin Hamid
Fundamentalist fara voie
Editura Paralela 45
Nascut inPakistan, Mohsin Hamid a studiat dreptul in SUA sitraieste la Londra. Este autorul a doua romane - cel de fata din2007, cu care a castigat mai multe premii. Eroul e un tanarpakistanez atras de visul american prin posibilitatile pe care lepot deschide studiile la un colegiu in Statele Unite. Seindragosteste de o tanara frumoasa din lumea buna si este angajatla o firma cunoscuta newyorkeza. Apoi survin atentatele de la 11septembrie 2001 si visul american se destrama, apar esecurile, indragoste si in cariera. Eroul se reapropie de radacinile sale, farasa devina un fundamentalist. Traducere din limba engleza si note deConstantin Husti-Radulet.
Giovanni Papini
Gog
Editura Polirom
O satira publicata in 1934, surprinzator de actuala si unadintre cele mai reprezentative lucrari ale lui Papini. Gog e unmilionar semi-salbatic si extravagant, dispus sa incerce oriceexperienta care i-ar putea alunga plictiseala si care isi petreceviata calatorind in jurul lumii si ascultand istoriile cele maiabsurde. "N-avea sotie, nici copii, dar nu-i lipseau lingusitorii,parazitii, aghiotantii, consilierii, complicii. Trebuie sa vaganditi la amestecul periculos care exista in el: un semi-salbaticplin de nelinisti, care avea la dispozitia sa bogatiile unuiimparat." Traducere din limba italiana de Ileana Zara.
Nora Roberts
Stanca pagana
Editura Lider

Nora Roberts (nascuta in 1950) este una dintre cele maiprolifice autoare din Statele Unite (a publicat peste 176 deromane) si cea mai bine vanduta (peste 280 milioane de exemplare).Cartile i-au fost publciate in 35 de tari. A mai publicat subpseudonimele J.D.Robb, Jill March si Sarah Hardesty. "Stancapagana" este romanul care incheie trilogia "Semnul celor Sapte",dar poate fi citita si independent de volumele anterioare. Epovestea unor tineri care elibereaza accidental un demon de ziualor, demon care, sapte ani la rand, bantuie vreme de cate saptezile orasul in care locuiesc baietii si pe care ei se straduie sa-linvinga. Ultima batalie e intotdeauna cea mai grea. Traducere deLiviu Mateescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO