Ziarul de Duminică

Cu racheta pe sarma

Cu racheta pe sarma
08.10.2003, 00:00 25







Fly by Wire este singurul zbor-aventura din lume care ii ofera pilotului controlul total asupra aparatului de zbor. Puteti uita de Bungee Jumping si de River Rafting a€“ Fly by Wire satisface pe deplin setea de adrenalina, care atinge cote maxime la viteze ce sfideaza legile gravitatiei.


 


 


Fly by Wire (zborul cu sarma) a fost inventat si implementat de catre neozeelandezul Neil Harrap, dupa ce intr-o noapte a visat ca zbura peste o vale atarnat de un simplu fir. Acest sport se bazeaza pe acelasi principiu dupa care un creion atarnat de un fir se invarte in jurul propriei axe. Diferenta rezida in faptul ca, in cazul Fly by Wire, "creionul" isi decide singur traiectoria si poate atinge viteze de peste 170 km/h.


Pilotul sta intr-o capsula din aluminiu lunga de patru metri si aluneca de-a lungul unor fire intinse intre dealurile dintre canioane. Capsula, sub forma de racheta, este ridicata, cu ajutorul firelor, la 180˚, cu capul in jos, pana in varful pantei. De acum, pilotul preia controlul asupra aparatului, putand accelera pana la limita si atinge inaltimi de peste 100 de metri, pentru ca apoi sa coboare brusc, pana la numai un metru de sol. In aceste momente, adrenalina invadeaza corpul temerarului, deoarece, in momentul coborarii, acesta depaseste de trei ori forta gravitationala.


Cert este ca, pentru "diavolii curajului", cum le place sa se autoproclame zburatorii pe sarma, Fly by Wire este singurul sport care le poate potoli setea de aventura si dependenta de pericol.


 



 



 



 



 















Circuitul de la Queenstown



 



Prima instalatie Fly by Wire a fost dat= in folosint= in iunie 1998, la Queenstown (Noua Zeeland=), fiind cea mai rapid= de pan= acum.



 



Localizare: Tuckers Beach, Queenstown, Noua Zeeland=



Pret pentru 1 zbor: 145 $ NZ (80 USD), incluzand filmarea pe caset= video a aventurii



Pret pentru spectatori: 10 $ NZ (7 USD)



Durat= de zbor: 6 minute



Varsta minim= pentru participare: 15 ani



Forta gravitational= maxim=: 3 G



Record de vitez=: 171 km/h



Curs valutar: 1 USD = 1,46 $ NZ



Rezerv=ri: fly@flybywire.co.nz



 







Racheta de la Queenstown



 



Lungime: 4 metri



Greutate: 230 kg



Vitez= maxim=: 170-175 km/h



Dot=ri tehnice: mans=, accelerator, manet= de lansare, buton de oprire a motorului



Instrumente de zbor: turometru, vitezometru, indicator al timpului de zbor, al temperaturii motorului si al presiunii uleiului



Motor: tip HKS, 60 de cai-putere, propulsat de elice cu 5 pale



 







Circuitul de la Wellington



 



Este al doilea circuit Fly by Wire construit pan= in prezent. A fost conceput pentru cei cu mai putin sange rece, prezentand mai mult= sigurant=, in schimbul unor viteze ceva mai reduse.



 



Localizare: Autostrada 1, la Paekakariki (20 km nord de Wellington)



Pret pentru 1 zbor: 99 $ NZ (54 USD), incluzand filmarea evenimentului pe caset= video



Durata zborului: 9 minute



Varsta minim= pentru participare: 15 ani



Record de vitez=: 120 km/h



 



Forta gravitational= maxim=: 3G



Rezerv=ri: fly@flybywire.co.nz







Racheta Wellington



 



Lungime: 4 metri



Greutate: 135 kilograme



Vitez= maxim=: 125 km/h



Dot=ri tehnice: mans=, accelerator, manet= de lansare, buton de oprire a motorului



Instrumente de bord: turometru, vitezometru, indicator al timpului de zbor



Motor: tip Konig, 24 de cai-putere, propulsat de o elice cu 3 pale







M=suri de sigurant=



 



Desi pare un sport foarte periculos, Fly by Wire nu prezint= prea multe riscuri. Capsula este atasat= de un cablu de otel de 9,5 mm diametru. Fiecare dintre cablurile retelei principale are 35 mm diametru si suport= o greutate de 72 de tone, fiind fixate in stanc= prin intermediul unor puternice ancore de otel. Pentru garantarea sigurantei de zbor, se efectueaz= zilnic controale si revizii.



 







Parcurile Fly by Wire



 



Licent= exclusiv= a Fly by Wire International LTD, acest sport a fost practicabil numai in Noua Zeeland=, datorit= reliefului specific pe care il presupune.



Compania proprietar= a patentului de utilizare si functionare a reusit s= dezvolte un sistem bazat pe turnuri inalte de 70 de metri, din otel, care vor putea inlocui cu succes stancile canioanelor neozeelandeze. Gratie noului sistem, circuite Fly by Wire vor putea fi instalate in orice parc din lume.



In scopul dezvolt=rii retelei la nivel mondial, Fly by Wire International LTD furnizeaz= toate echipamentele si tehnologia necesare, acordand licente exclusive pentru un anumit teritoriu.



Detalii privitoare la constructia de sisteme Fly by Wire: rjcummins@flybywire.co.nz.



 



 



 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO