Ziarul de Duminică

Cum să chefuim în Lipscani/ de Stelian Ţurlea

Cum să chefuim în Lipscani/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

15.07.2011, 00:08 349

Un ghid al Lipscanilor*) s-a lansat în urmă cu câteva săptămâni,fireşte în Centrul vechi, într-unul din zecile localuri ale zonei,"Malagamba". Cât de mulţi mai ştiu azi cine a fost Malagamba şi cea însemnat el pentru muzică? Cine ştie povestea locurilor minunatedin centrul istoric şi vechi al Bucureştilor pe care le ignorăm decâteva decenii? Cine mai ştie istoria Lipscanilor?

De la început Eugen Istodor descrie cu farmec aparte cartierulşi mai ales principala stradă, Lipscani: "Lipscaniul de astăziarată ca o recuzită gata pentru o petrecere care se tot amână:decor de epocă, rochii de mireasă, droguri şi iubiri uşoare,cadouri ieftine şi antichităţi, biciclete nebune şi ceaiurinemaiauzite, eco, bio, şaorme, narghilele, excentricităţi, cool,euforia trăncănelii, party-uri, beţivi, funny, takeaway, crâşmepentru toate buzunarele, dar şi un cutremur la pândă gata săprefacă mofturile în praf şi pulbere. Are inocenţa unui copil careşi-a făcut un orăşel din ce-a priceput el din poveştile bunicilor.Un capriciu omenesc, o bizarerie istorică."

Eugen Istodor reuşeşte o ispravă literară de invidiat, mai alescă sursele de inspiraţie sunt minime - nu cred să existe mai multecărţi despre zonă decât degetele de la o mână, oricât ai răscoli înbiblioteci. Afli acum: istoria numelui Lipscani, reperele deidentificare, cum se ajunge, informaţii despre accesul în zonă,despre sărbătorile majore (las de o parte faptul că, aici, aproapefiecare zi e o sărbătoare), traseele arhitecturii -franţuzesc-balcanic, "specialităţile româneşti, traseul"mic-mititel", Traseul Vald Ţepeş, traseul neoclasic, traseuleclectic, traseul etajului nobil, traseul romantic, traseulneoromânesc 1900, traseul bancar-monumental (despre acesta vorbeştealbumul pe care l-am prezentat pe larg, la această rubrică, înnumărul trecut al ziarului), traseul sfinţilor, dar şi traseelerestaurantelor şi barurilor, dacă zidurile te lasă rece. Nu puteaulipsi sfaturile amănunţite despre viaţa de noapte, simbolurilelocului, motivele pentru a reveni. Pe scurt, "un loc almiracolelor".

Pentru a afla toate acestea, a le aprofunda şi a ni le puteaîntoarce în mod convingător, Eugen Istodor a petrecut şase luni dinviaţă în Lipscani, a bătut la pas toate străduţele adiacente, adiscutat cu locuitorii de drept şi cu cei vremelnici, dar şi cuautorităţile, i-a privit cum se sprijineau în lopeţi pe muncitoriicare trebuiau să dea gata demult străzile şi pe restauratoriirămaşi pe gânduri, pentru că nu ştiu încă de unde să înceapărefacerea clădirilor (şi toate, absolut toate clădirile au nevoiede consolidare!), a intrat în toate localurile, la orele cele maineaşteptate, a comandat tot ce i s-a părut specific, dar şi tot cepărea să asigure faima unor locuri, a urmărit "băştinaşi" şiturişti.

A ieşit o monografie foarte necesară, cu de toate - istorie,natură, moravuri, poveşti nebune şi fermecătoare, care se continuăcu un substanţial ghid stradă cu stradă - Academiei, Băcani,Blănari, Eugen Carada, Covaci şi Soarelui, Doamnei, Ion C. Filittişi pictor Nicolae Tonitza, Franceză, Gabroveni, Ion Ghica şi TomaCaragiu, Lipscani şi Piaţa Roma, Pasajul Francez, PasajulMacca-Villacrosse, Pasajul Şelari, Piaţa Sf. Anton şi stradaCăldărari, Sf. Dumitru şi Poştei, Smârdan, Stavropoleos, Şelari,Şepcari, Zarafi - toate cu imagini sugestive, cu istoria lor,povestită pe scurt, şi, mai pe larg, cu posibilităţile de a chefui.A ieşit, mai ales, un ghid în care ai toate informaţiile necesare,poate subiective, dar fără dubiu un prim pas spre promovarea zonei:vei afla cât te costă mâncarea şi băutura în fiecare local, oricâtde mic, dacă ai sau nu muzică, cum sunt serviciile, cum sunttoaletele, cu ce monedă poţi plăti, dacă te vei distra ori nu.Adică un ghid ca la carte!

Dacă nici după acest ghid zona nu va atrage muşterii cu toptanulşi nu va renaşte, chiar nu se mai poate face nimic!

*) Eugen Istodor - Lipscani. Ghid turistic de chefuri.Versiuni franceză (Mihaela Dobrescu) şi engleză (Detentă &loisir) incluse. Editura ART

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO