Ziarul de Duminică

Cum se trăia în satele din Elveţia la 1900

Cum se trăia în satele din Elveţia la 1900

Autor: Pop Ioan

20.03.2011, 15:31 161

Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduieşte, până pe 3aprilie, expoziţia de fotografie "Viaţa unui sat elveţian la1896".

Expoziţia reuneşte imagini reprezentând aşezări tradiţionale dincantoanele elveţiene, între care se disting interioarelelocuinţelor din Montbovon, Stanz precum şi ecourile Renaşteriitârzii ale Casei Chalamala.

Acestora li se alătură imagini ale aşezărilor temporare din zonaalpină, ale bisericilor săteşti dar şi ale fermelor de prelucrare alaptelui, ocupaţie omniprezentă în satele elveţiene.
Fotografiile ilustrează activităţile diverse din mediul rural,reprezentând industriile casnice elveţiene - ţesutul în Valais,prelucrarea firelor de borangic în Gersau, olăritul în centrulHeimberg.

Atmosfera este completată de imagini cu locuitori ai satelorîmbrăcaţi în costume de lucru sau de sărbătoare, remarcabile prineleganţă, precum cele din St. Gallois sau Lucerna.

Expoziţia, cuprinde şaizeci de imagini sepia - 45/30 -, puse ladispoziţia muzeului de cercetătorul etnolog Radu Octavian Maier,marchează colaborarea Muzeului Naţional al Ţăranului Român cuinstituţii reprezentative din Elveţia şi este premergătoareproiectelor comune ce se vor materializa în acest an prindeschiderea la Bucureşti, în luna septembrie, a expoziţiei "L'airdu temps", în colaborare cu Muzeul de Etnografie din Geneva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO