Ziarul de Duminică

Ishmael Beah - A Long Way Gone: Memoirs of a Boy Soldier

Ishmael Beah - A Long Way Gone: Memoirs of a Boy Soldier
20.04.2007, 17:37 57

Farrar, Straus and Giroux, 2007
Extraordinar! O opera literara sfasietoare. Una dintre cele mai importante povestiri de razboi ale generatiei noastre. Acestea sunt doar cateva dintre reactiile entuziaste ale cronicarilor americani la aparitia volumului A Long Way Gone: Memoirs of a Boy Soldier, o relatare cumplita si sfasietoare despre copiii transformati in ucigasi profesionisti.
Statisticile arata ca, in lume, exista in jur de 300.000 de copii soldati, aflati sub influenta drogurilor si manuind pusti-mitraliera Kalasnikov, implicati in zeci de conflicte armate. Ishmael Beah a fost unul dintre ei. A Long Way Gone contine povestea vietii sale si a unuia dintre cele mai sangeroase conflicte din ultimele decenii, cel din Sierra Leone. Mai mult de jumatate din populatia acestui stat african a pierit intr-un razboi civil, intins pe durata unui deceniu, interval in care au avut loc sute de mii de violuri, rapiri, crime, cazuri de mutilare, munca fortata si recrutari ale combatantilor de la o varsta frageda. Pana acum, se stiau prea putine lucruri despre soarta copiilor soldati, pentru ca acestia erau inghititi de razboaiele la care au fost obligati sa ia parte. Memoriile lui Beah rastoarna aceasta situatie si dovedesc ca tinerii africani -majoritatea victime ale unor boli care pot fi prevenite si ale unor conflicte fara de sfarsit - au ochi sa vada si voci sa spuna ceea ce s-a intamplat. Relatarea acestui tanar care, la 12 ani, este prins in valtoarea razboiului civil din Sierra Leone depaseste, ca intensitate, cele mai mari eforturi jurnalistice de a dezvalui ceea ce este in sufletul si mintea unui copil cazut victima ororilor razboiului. Beah se transforma peste noapte dintr-un copil pasionat de hip-hop-ul american intr-un refugiat, fara familie, hoinarind din sat in sat, intr-o tara ravasita de atrocitati gratuite. La 13 ani este inrolat cu forta si invatat sa mutileze si sa ucida. Sub influenta drogurilor, afla ca este capabil de adevarate acte de cruzime. Doi ani a durat acest cosmar. La 15 ani este internat intr-un centru de reabilitare, aflat sub patronajul UNICEF, iar la 17 ani ajunge in SUA. Ishmael Beah descrie cu calm ceea ce este greu de imaginat si vorbeste, intr-un limbaj captivant, despre oroare, prietenie si fericire. Altfel spus, o carte care te lasa fara suflare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO