Ziarul de Duminică

Mărturisirea incredibilă a a unui asasin/ de Stelian Ţurlea

Mărturisirea incredibilă a a unui asasin/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

27.01.2012, 00:05 109

"În 1998, oraşul Slone a fost zguduit de cea mai senzaţională crimă din istoria lui. Nicole Yarber, o fată de şaptesprezece ani de la liceul Slone, a dispărut şi nu a mai fost găsită nici moartă, nici în viaţă. Timp de două săptămâni, oraşul a încremenit, în vreme ce mii de voluntari au scotocit toate aleile şi câmpurile, toate şanţurile şi clădirile abandonate. Căutarea s-a dovedit inutilă.... În prima săptămână, reprezentanţii poliţiei au oferit informări zilnice, dar când şi-au dat seama că nu era nimic nou de spus, au început să le mai sară. Aşteptau, sperând să apară un indiciu, un telefon neaşteptat, vreun ciripitor care să dorească recompensa în bani." După care a venit telefonul. "Două zile mai târziu, Donte Drumm a fost arestat şi acuzat de răpire, viol cu circumstanţe agravante şi ucidere a lui Nicole Yarber. Tânărul a mărturisit cî îi aruncase cadavrul în Râul Roşu."

O poveste aparent banală e punctul de plecare al celui mai recent roman semnat de John Grisham şi tradus de Editura RAO, Mărturisirea*). Un tânăr este arestat, acuzat pe nedrept, fără nicio dovadă palpabilă, de răpirea şi moartea unei tinere majorete, este condamnat al moarte, toate strădaniile avocatului de a revizui procesul, toate apelurile, la toate forurile judecătoreşti, se încheie defavorabil pentru el şi, după nouă ani, aşteaptă execuţia. Cu câteva zile înainte ei, apare adevăratul asasin, care face o mărturisire, dar nimeni nu o ia în seamă şi tânărul primeşte injecţia letală. Se întâmplă în Texas, în zilele noastre, sistemul nu-şi poate accepta greşeala, oricare ar fi consecinţele.

Dar din această tramă, John Grisham reuşeşte un roman admirabil, nu fără temei se spune despre el că este "povestitorul preferat al Americii". Romanul este poliţist, fără îndoială, dar şi o introspecţie în maşinaţiunile murdare ale puterii şi justiţiei, o critică a sistemului juridic în faţa căruia individul simplu n-are nicio putere, este pur şi simplu strivit. Suspansul este maxim, personajele sunt memorabile, de oricare parte a baricadei s-ar afla ele - şi poliţistul care smulge prin mijloace neoneste o confesiune pentru a promova în funcţie, şi procurorul care insistă pe dovezi aiuritoare şi judecătoarea care acceptă fără să clipească toate acestea doar pentru că era amanta procurorului, şi pastorul care îşi riscă slujba şi libertatea ducându-l pe adevăratul asasin cale de mult sute de kilometri, în oraşelul în care s-a comis crima, şi încăpăţânatul avocat apărător care nu se lasă înfrânt de sistem Poate, uneori, tuşele sunt prea îngroşate, cei răi sunt răi sau foarte răi - şi atât. Dar desfăşurarea proveştii nu este numai credibilă, ci aproape fascinantă, cartea se citeşte pe nerăsuflate, cu fascinaţie şi revoltă. Răspunde întrebării "cum poate un vinovat să convingă avocaţi, judecători şi politicieni că sunt pe punctul de a execut un om nevinovat?" Răaspunsul este că nu prea poate, dacă cei vizaţi nu sunt dispuşi să accepte blamul şi să renunţe la scaunul lor. Şi cine este dispus? Se întâmplă la fel, la noi şi în America, cazul Ţundrea, între atâtea altele, este revelator.

Citiţi această carte, satisfacţia va fi deplină.

*) John Grisham - Mărturisirea, Editura RAO, 2011. Traducere din limba engleză de Gabriel Stoian

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO