Ziarul de Duminică

Terorismul internaţional naşte monştri/ de Stelian Ţurlea

Terorismul internaţional naşte monştri/ de Stelian...

Autor: Stelian Turlea

03.10.2013, 23:56 71

Una dintre cele mai bune ficţiuni despre terorismul internaţional, un roman plin de suspans şi de tensiune, extrem de ingenios.

Totul are o legătură cu Bin Landen, dar nu directă, mai degrabă  actele acelui terorist sunt un pretext. Adică este vorba de acte de terorism la care nu ne gândim, nu avem metode de a le contracara, pentru că n-au mai fost făcute. „Nici Bin Laden nu o făcuse înainte să o facă. Dar ştiam că reprezintă o ameninţare, la un nivel oarecare, dar nu anticipam proporţiile. Problema noastră e că ne-a lipsit imaginaţia. Iar asta a costat sute de vieţi şi miliarde de dolari şi încă nu s-a terminat. Credeţi-mă, aceşti oameni (e vorba de teroriştii din roman – n.n.) au la fel de mult potenţial de a ataca această ţară precum Bin Laden. Unii dintre ei poate chiar mai mult. Nu ar face-o la fel. Ştiu că acum ne ferim de asta. Dar vor inventa ceva diferit. Trebuie să înţelegeţi, nu duc lipsă de imaginaţie.” Pentru a contracara asemenea acţiuni, a fost întocmită o listă scurtă, un comitet special compus din membrii din conducerea fiecărei agenţii de informaţii din Statele Unite, o listă care nu e disponibilă nimănui, nici măcar aliaţilor. Indivizii de pe această listă sunt consideraţi o ameninţare extrem de gravă. Mai există o listă şi mai scurtă cu persoanele care ştiu şi cărora li s-a cerut să păstreze secretul. Iar acestea pregătesc acţiuni de contracarare a primilor, neştiuţi de nimeni, într-un secret total, cu maximum de mijloace la îndemână. Dar nicio autoritate a statului nu va recunoaşte ceva; dacă ei dau greş, sunt pe cont propriu. Între cele două grupări este prins eroul acestui roman, un mogul care a reuşit în viaţă prin forţe proprii şi pe care un foarte dur terorist internaţional îl şantajează pentru a-i ceda un sfert din avere, aparent cât se poate de legal. Iar cu banii obţinuţi, teroristul urmează să finanţeze operaţiuni de anvergură oriunde în lume. Reguli dure, nenegociabile, fără prea multă libertate de manevră. Mogulul e forţat să cedeze când îi sunt ucişi prieteni apropiaţi şi îi este ameninţată familia.

Tensiune, tehnică ultrasofisticată, răsturnări de situaţii, tot ce-i trebuie unui thriller de bună calitate.

 

David Lindsay – Legile tăcerii, editura RAO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO