Afaceri de la zero

Afaceri cu scaun la cap si milioane de euro la incasari

08.12.2004, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Dana Ciriperu


Pe piata mobilei din Romania, aflata intr-o dinamica interesanta, au aparut firme cu specializari precise ai caror patroni au observat ca se pot face bani frumosi axandu-si productia, de exemplu, pe scaune. A fost un pariu castigator, din moment ce raporteaza vanzari de peste patru milioane de euro si cunosc cresteri de cateva ori ale cifrelor de afaceri.



Orice material, orice culoare, orice forma. Pentru producatorii de scaune moderni, aceasta e o filosofie. Daca, traditional, scaunele erau considerate doar simple elemente de mobilier necesare dar nu foarte importante, acum lucrurile s-au schimbat. Treptat, activitatea a evoluat si o serie de firme s-au reorientat si au inceput sa produca exclusiv scaune. Hotel, restaurant sau bar, birou sau sala de conferinta, bucatarie sau sufragerie, peste tot este nevoie de scaune. Cu cat snut mai interesante si mai confortabile, cu atat mai bine.





Sute de mii de scaune pentru 4 milioane de euro



Compania Antares Romania, unul dintre cei mai mari producatori de scaune de pe piata interna, asteapta pe ultimele trei luni din acest an vanzari de peste un milion de euro. La sfarsitul lunii septembrie, producatorul clujean de scaune de birouri si conferinte, inregistra vanzari de 2,4 milioane de euro, iar lunile octombrie si noiembrie au adus incasari de peste 750.000 de euro. "Aproximativ 40% din vanzarile anuale se realizeaza in ultimele trei luni", ne-a declarat Laczko Csaba, director general Antares. "Am bugetat anul 2004 cu o cifra de afaceri de aproximativ 3,4 milioane de euro, dar la sfarsitul anului vom fi peste buget cu cel putin 15%. Pe piata scaunelor, perioada de varf abia a inceput, iar in decembrie vanzarile explodeaza", a spus Marius Paul, director economic Antares. In 2003, compania clujeana a vandut 152.000 de scaune obtinand o cifra de afaceri de 3 milioane de euro.



Firma Antares produce scaune fixe de conferinta cu schelet metalic (cele mai comune) comercializate de catre toti producatorii interni. Portofoliul este completat de scaunele ergonomice rotative de birou, pe schelet metalic, cu tapiserie din burete sau stofa, precum si de fotoliile manageriale executate din piele sau stofa. "La Cluj realizam asamblarea scaunelor care vin sub forma de componente din strainatate. Nu avem fabrica de fier sau linii de productie pentru alte piese necesare in fabricarea propriu-zisa a unui scaun, doar tapiseriile se realizeaza aici si asamblarea", explica Laczko Csaba.





Piesele de inalta clasa costa pana la 900 de euro



La sfarsitul acestei saptamani, Antares Romania va deschide in Bucuresti, in cadrul centrului Homme&Design, primul punct de lucru care vizeaza piata scaunelor de lux. "Suntem cunoscuti ca un producator ce comercializeaza scaune de birou de clasa medie. Vrem sa ne pastram aceasta piata, dar vrem sa patrundem si in domeniul scaunelor de clasa inalta, cu preturi cuprinse intre 300 si 900 de euro", a mai spus Laczko Csaba.



Compania clujeana acopera o capacitate de productie de 1.200 de scaune pe zi, iar portofoliul de produse beneficiaza in fiecare an de cel putin 10 noi repere. Aproximativ 8% din productia firmei este destinata exclusiv pietei din Bulgaria. In Romania, scaunele produse de societatea clujeana sunt distribuite prin retelele Carrefour si Cora, prin intremediul magazinelor de mobila sau sunt vandute direct producatorilor de mobilier din tara. "Piata se imbogateste cu scaune din ce in ce mai "inteligente", cu mecanisme, reglaje sau pozitii inovatoare. In tarile cu traditie se fac cerectari extrem de amanuntite pentru a veni tot timpul cu ceva nou pe o piata extrem de dinamica", este de parere Marius Paul, director economic Antares. Scaunele operative de birou sunt cele mai vandute produse Antares.





Filiala clujeana a depasit-o pe cea din Ungaria



Compania Antares Romania, infiintata in 1998 la Cluj-Napoca, a ajuns de la 25 de angajati in anul 2000, la 65 in prezent. Pachetul majoritar de actiuni (90%) este detinut de Antares Group, iar 10% ii apartin lui Laczko Csaba, care este si directorul general al societatii clujene. Antares Group are reprezentanta in Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Romania. Centrul de productie de la Cluj realizeaza in prezent intre 20 si 22% din productia totala a grupului. De cateva luni, firma clujeana a depasit filiala din Ungaria si a ajus pe locul doi in cadrul grupului. "La inceput nimeni nu ne-ar fi creditat cu sanse prea mari in interiorul grupului. Ne-am impus insa, atat ca vanzari, cat si ca dinamica organizationala. Acum, la nivel de grup, nu se mai iau decizii fara sa ni se solicite parerea, au fost situatii cand propunerile noastre au fost impuse la nivel de grup" se mandreste Laczko Csaba.



Directorul Antares Romania vorbeste despre existenta unui fenomen de selectie in cadrul pietei romanesti. "Cresterea pietei este mai mica decat ceea ce am realizat noi, pentru ca o serie de producatori mici si-au incetat activitatea. Este un domeniu in care exista o foarte mare concurenta la nivel de pret", considera Laczko Csaba.





In doua luni, de la 4.000, la 45.000 de euro



Productia de mobilier din pal era activitatea de baza a firmei clujene Rebras, al carei proprietar si-a propus sa dezvolte o noua afacere care sa rivalizeze cu oferta externa. "Productia de mobila intr-o microantreprindere era o afacere profitabila, pe care o realizez si in prezent, dar e greu de crezut ca ar fi putut sa faca fata concurentei externe", spune Marcel Rebrisoreanu, proprietar Rebras. Afacerea in domeniul productiei de scaune a inceput in iunie 2004 cu o investitie de 50.000 de euro si cu inca doi asociati, ambii colaboratori mai vechi ai proprietarului firmei Rebras: Lucian Fleser si Mario Tonello, proprietarul firmei italiene cu acelasi nume. Cei trei au infiintat in acest an "Lumea scaunelor", Mondo Sedia. In prima luna de activiate, firma a inregistrat vanzari de 4.000 de euro. Cresterea a fost spectaculoasa, in conditiile in care, din septembrie, societatea a depasit constant pragul de 40.000 de euro, iar in noiembrie a inregistrat vanzari de 45.000 de euro.



Pentru componente, Mondo Sedia realizeaza doua transporturi lunar din Italia, iar o parte din materia prima este achizitionata de pe piata interna. "Folosim atat forta de munca, cat si produse romanesti: de la piele, burete, ski, stofa ecologica, capse si alte accesorii folosite in productie.Cadrele cromate se importa din Italia", spune Marcel Rebrisoreanu.





Modele create in Italia



Modele de scaune ale Mondo Sedia sunt create in Italia de catre designeri ale caror "creatii" sunt protejate si recunoscute precum in industria modei. Unul dintre modele de succes, Tonet sau Bistro, inregistreaza vanzari de milioane de exemplare in intreaga lume si se afla in fabricatie tuturor producatorilor mondiali. Numai firma clujeana produce lunar 700 de bucati. "Numeric sunt cele mai importante, dar nu si valoric, pentru ca sunt unele dintre cele mai ieftine produse pe care le realizam", spune Lucian Fleser, director de vanzari Mondo Sedia. El explica si principiul dupa care se va ghida firma in aboradarea pietei interne. "Partenerul italian a pornit afacerea in 1976 cu doar trei scaune si are acum vanzari de milioane de euro, in principal pentru ca a stiut sa-si gestioneze business-ul. Nici noi nu vrem beneficii rapide, ci consolidarea pozitiei pe o piata care creste anual. Nu vrem sa atacam o piata ieftina, ci ne propunem ca cei care cumpara un produs de la noi sa revina si data urmatoare", mai spune Fleser.





Pariu cu industria hoteliera



Mondo Sedia dispune de 50 de repere care intra in categoria "comercializarii curente", dar poate asigura peste 100 de produse in functie de solicitarile clientilor. In noimebrie, firma livrase peste 2.200 de unitati, in principal catre magazinele de mobila care asigura 80% din vanzarile companiei. Restaurantele, barurile si hotelurile contribuie cu aproape 20% din vanzari. Doar in Cluj, firma a echipat hotelurile Victoria, Meridian sau Vila Colibri.



Cei trei asociati ai Mondo Sedia ar pune un pariu pe care-l considera de succes, cu industria hoteliera din Romania unde, spun ei, exista cel mai mare potential de dezvoltare pentru un producator autohton. "Colegul meu va pleca pe litoral in februarie, pentru a prezenta oferta noastra unitatilor de cazare, restaurantelor si barurilor de acolo", spune Marcel Rebrisoreanu.



In general, piata directioneaza activitatea firmei. Portofoliul de produse cuprinde scaune al caror pret porneste de la 14 euro si poate ajunge la 120 de euro, intr-o gama variata, de la tabureti, la scaune de bar sau de terase, in culori vii, din cadre de lemn sau cromate. "Finisajele din lemn se solicita din ce in ce mai rar, pentru ca necesita mai multa manopera care ridica pretul de producator", spune Marcel Rebrisoreanu. Aproximativ 90% dintre produsele firmei sunt scaunele fixe.



Cei doi asociati clujeni ai Mondo Sedia isi propun sa abordeze piata din capitala prin deschiderea unui magazin propriu.



La Cluj, sediul propriu este prioritatea firmei, pentru ca o chirie de 2000 de euro pe luna nu permite o dezvoltare pe masura vanzarilor. "Vom lua un credit pentru a amenaja o unitate de productie proprie, pentru ca realizam deja vanzari de 50.000 de euro lunar, pe care le estimasem abia din 2005", explica Lucian Fleser. transilvania@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania