Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Alexandra Ionaşcu şi-a urmat pasiunea pentru cofetărie şi a deschis Atelierul de Torturi din Popeşti-Leordeni

31.10.2022, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

♦ Investiţia totală a antreprenoarei în cofetărie şi laborator s-a ridicat la circa 30.000-40.000 de euro, din împrumuturi de la prieteni şi bancă, dar şi din profitul realizat.

Alexandra Ionaşcu a început să facă prăjituri mai întâi pentru prieteni şi pentru familie, iar pasiunea pentru cofetărie a determinat-o să meargă pe drumul antreprenoriatului şi să-şi deschidă propriul laborator. A început cu un spaţiu de 20 de metri pătraţi în 2017, unde lua comenzi şi făcea singură prăjituri. Afacerea s-a dezvoltat treptat, astfel încât acum Atelierul de Torturi funcţionează într-un spaţiu mult mai extins şi are şase angajaţi.

„Am început singură, dar mama şi soţul meu mă ajută acum foarte mult. Când am început nu aveam niciun curs, luam reţete de pe internet,  dar ulterior am făcut câteva cursuri în domeniu. Mirela Murăruşi este mentorul meu şi avem multe prăjituri după reţetele ei la atelier”, a povestit Alexandra Ionaşcu.

Atelierul de Torturi are o gamă largă de produse, de la prăjituri locale precum amandină sau savarină, la plăcinte şi mousse-uri sau prăjituri mai complexe. Antreprenoarea spune că printre cele mai cumpărate prăjituri sunt Marilu şi Duchese, iar cele mai cerute produse sunt pe bază de ciocolată. Tot cu pasiune lucrează Alexandra Ionaşcu şi acum şi petrece chiar şi toată ziua în laborator atunci când sunt mai multe comenzi.

„Ne-am axat foarte mult pe produse de calitate şi asta a prins la public. Facem inclusiv candybar-uri. Am încercat să ne adaptăm la cerinţele clienţilor. Avem mulţi furnizori de ingrediente pentru că am încercat să lucrăm cu cei mai buni, mă duc inclusiv la piaţă astfel încât să avem ingrediente proaspete tot timpul”.

Alexandra Ionaşcu spune că până acum a investit 30.000-40.000 de euro, iniţial cu împrumuturi de la prieteni, apoi toate profiturile au fost investite, dar antreprenoarea a apelat şi la un credit bancar. „Dar nu ne oprim aici. Investiţii trebuie făcute constant astfel încât să îmbunătăţim lucrurile şi să ne dezvoltăm, atât pe partea de cofetărie cât şi în laborator”.

Ea explică faptul că o cofetărie trebuie să fie în pas cu vremurile pentru că reţele se schimbă constant. Cofetăria şi laboratorul funcţionează acum în acelaşi spaţiu deşi iniţial aici funcţiona doar laboratorul. „Contează să ai laboratorul lângă cofetărie pentru că aşa vezi tot timpul ce prăjituri ai nevoie şi să ai tot timpul produse proaspete”. Alexandra Ionaşcu spune că peste 50% din vânzări vin din evenimente. Ca planuri de viitor, antreprenoarea vrea să mai deschidă una-două locaţii în câţiva ani.

„Cu siguranţă în zona nouă a Popeşti-Leordeniului este nevoie de o nouă locaţie, noi suntem acum în zona veche a oraşului. Mulţi clienţi ne roagă să deschidem o locaţie şi în zona nouă. Dar deocamdată vrem să ne bucurăm de ce avem, să punem la punct totul şi după să ne gândim la o dezvoltare”.

În plus, antreprenoarea spune că este o perioadă grea având în vedere scumpirea utilităţilor şi a materiilor prime.  „Calculăm preţurile astfel încât să fie bine şi pentru clienţi şi pentru noi. Deci vrem să menţinem ceea ce facem acum, să nu avem alte scumpiri şi astfel să ne menţinem şi să ne dezvoltăm”. 

„Nu ne oprim aici. Investiţii trebuie făcute constant astfel încât să îmbunătăţim lucrurile şi să ne dezvoltăm, atât pe partea de cofetărie cât şi în laborator”

 

.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania