Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Andra Safta, Le Chat Gourmand: Facem totul de la zero la noi în laborator, iar acesta este un mare plus. Sunt puţine cofetării care fac ce trebuie

19.03.2024, 00:06 Autor: Roxana Petrescu

Andra Safta s-a întors din Londra în Bucureşti pentru a-şi urma un vis, acela de a avea propria sa cofetărie. Primul pas a fost deschiderea unui laborator în Buftea, urmat de o cofetărie, Le Chat Gourmand, în Bucureşti. Acum planul este de a mai deschide o cofetărie, ţinând cont de pofta care a pus stăpânire pe capitală pentru produsele de patiserie sau de viennoiserie.

Andra Safta a studiat Geografia la Universitatea din Bucureşti, dar mereu a fost pasionată de gastronomie, iar cu sprijinul familiei, această pasiune s-a transformat într-o mică afacere.

„Cofetăria am deschis-o anul trecut, pe 3 octombrie, deci suntem un proiect nou, dar muncim la el de peste trei ani de zile“, a spus Andra Safta, fondatoarea cofetăriei Le Chat Gourmand, în cadrul emisiunii Afaceri de la Zero. Andra spune că au fost mai multe etape, dar ideea în sine a luat contur în perioada când se afla în Londra.

„Am venit din afară cu un vibe foarte bun şi cu entuziasmul la cote maxime. Etapele au fost multe. Iniţial, mi-am dorit să deschid ceva mic acolo, în Londra, dar mi-am dat seama că era foarte greu. Piaţa londoneză este suprasaturată. Cu toate acestea, am ştiut că eu asta vreau să fac. Atunci mi-am făcut bagajul şi m-am întors în România.“

Căutările au început prin 2018, iar Andra îşi aminteşte că inclusiv Calea Victoriei a fost pe lista pentru deschiderea cofetăriei sale, dar că la acel moment zona era aproape pustie. Între timp, lucrurile s-au schimbat semnificativ. „După căutări lungi, am decis să mă duc către periferie şi am ajuns la Buftea. Am început cu proiectarea laboratorului care are acum 200 de metri pătraţi.

Eu am terminat Facultatea de Geografie, însă de mică am fost pasionată de tot ce ţine de domeniul gastronomiei. Sunt şi gourmandă din fire. Nu am început pe partea de dulce, dar mai târziu, pe la 14-15 ani, am observat că acolo este mai multă fineţe, mai multă delicateţe, aşa că m-am orientat spre domeniul deserturilor.“

După deschiderea laboratorului, a urmat deschiderea unei mici cofetării în Buftea, pentru ca anul trecut Andra să reuşească să deschidă cofetăria Le Chat Gourmand în Bucureşti, în zona de nord a capitalei. Dar oferta de produse s-a mulat pe cererea din zonă şi pe obiceiurile de consum ale clienţilor. Practic, puţini sunt cei care îşi încep ziua cu un desert, ci mai degrabă cu o cafea şi un croissant. Astfel, Le Chat Gourmand, cu suportul laboratorului, a intrat şi în zona de viennoiserie, care este un fel de punte între partea de brutărie şi cea de cofetărie. Vedeta incontestabilă a viennoiseriei este însuşi croissant-ul.

„Nu folosim amelioratori, coloranţi, facem totul de la zero la noi în laborator, iar acest lucru este un plus. Sunt puţine cofetării care fac ce trebuie. Ne ştim noi care, ce cum, problema este cum ajungi la consumator. Foarte importantă este comunicarea cu clientul, la locul de faţă.“

Cofetăria deschisă anul trecut are o suprafaţă de 65 mp, iar la interior sunt 5 mese. Pe partea de angajaţi a fost una dintre cele mai probleme, astfel că Andra Safta a apelat la o firmă de recrutare, dar a căutat personal din Maroc, acolo unde este o tradiţie pe partea de patiserie franţuzească.

„Recenziile au fost bune. Mă fac să-mi doresc să merg mai departe. Aşteptăm cu nerăbdare vara ca să putem să mărim terasa. Avem 6-7 mese la exterior, un spaţiu destul de generos pentru o cofetărie. Următorul pas este business to business, pentru că laboratorul produce mai mult decât poate vinde cofetăria.“ Şi ar mai fi un pas, o nouă cofetărie, poate de data aceasta chiar pe Calea Victoriei.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania