Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Diana Sârbu a deschis în 2016 prima cofetărie din ansamblul rezidenţial Cosmopolis, cu peste 15.000 de locuitori, după o investiţie de peste 50.000 de euro

24.02.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Diana Sârbu are la bază studii juridice, pe care le-a completat ulterior cu cele în domeniul cofetăriei A făcut practică în localuri precum Grano şi Zexe, unde a învăţat ce înseamnă cofetăria autentică şi, mai ales, a deprins tehnicile necesare pentru a face prăjituri de la zero.

Oportunitatea de a deschide o cofetărie într-un ansamblu rezidenţial cu câteva mii de locuitori i-a deschis Dianei Sârbu calea către propria afacere, care poartă astăzi numele de La Petite. Se mutase în complexul Cosmopolis din Ştefăneştii de Jos, lângă Bucureşti, la finalul lui 2012, şi încă nicio cofetărie nu-şi deschisese uşile acolo.

„La finalul lui 2015, după ce născusem cel de-al doilea copil, am început să fac prăjituri acasă. Între timp, dezvoltatorii Cosmopolis au anunţat că vor deschide un complex comercial şi atunci a început totul. Cu ajutorul familiei, am închiriat un spaţiu, am făcut cursuri de cofetar-patiser şi mai departe totul s-a dezvoltat natural. Am deschis La Petite pe 24 decembrie 2016“, a povestit Diana Sârbu la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero.

A făcut practică în localuri precum Grano şi Zexe, unde a învăţat ce înseamnă cofetăria autentică şi, mai ales, a deprins tehnicile necesare pentru a face prăjituri de la zero. În cofetăria din Cosmopolis, un complex care a adunat până acum peste 15.000 de locuitori şi care continuă să se dezvolte, Diana Sârbu a investit la început între 50.000 şi 60.000 de euro.

„La finalul lui 2018, am mai deschis în Bucureşti un laborator unde facem produse pe care le vindem către distribuitori. Ei cumpără de la noi şi comercializează mai departe produsele noastre, care sunt diferite de cele pe care le avem la cofetărie.“

În total, investiţiile în business pe care le-a făcut Diana au ajuns la 300.000 de euro, iar cifra de afaceri - la 3,2 milioane de lei în 2022, adică circa 640.000 de euro.

„Suntem o echipă formată din 13 oameni în cele două spaţii. La cofetărie avem prăjituri moderne, cu inserţii şi mousse-uri, avem şi prăjituri clasice, îngheţată, torturi, dar şi produse de sezon, precum cozonaci, mucenici, găluşte cu prune."

Miniprăjiturile costă 6 lei, iar monoporţiile - 20 de lei. O felie de tort costă 23 de lei, iar kilogramul de tort porneşte de 136 de lei şi poate ajunge la 156 de lei, în funcţie de sortiment.

Diana Sârbu are la bază studii juridice, pe care le-a completat ulterior cu cele în domeniul cofetăriei. Clienţilor pe care i-a atras în Cosmopolis li s-au adăugat şi cei din Bucureşti sau din alte localităţi din Ilfov, care fie vin direct la cofetărie, fie comandă prăjiturile La Petite online, prin magazinul virtual lansat în 2022.

"Au fost foarte multe provocări (de la lansarea businessului până astăzi - n. red.), însă per total cea mai mare a fost şi este susţinerea celor două afaceri în special în perioada de criza şi echilibrarea sănătoasă între viaţa de mamă şi viaţa de antreprenor activ."

Anul trecut, Diana Sârbu a investit în eficientizare, într-un proces de renovare şi într-un punct de lucru mobil, un food truck cu îngheţată, iar mai departe şi-a propus nu să se extindă, ci mai degrabă să-şi consolideze prezenţa şi activitatea în cele două laboratoare pe care le are deja.

 


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

 

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania