Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Sibi Stanciu a decis în 2014 să producă încălţăminte şi a investit 200.000 de euro în ultimii ani în propria fabrică, de unde ies lunar 400-500 de pantofi

30.05.2023, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

„Forţa de muncă este cea mai mare provocare în industria noastră pentru că tinerii nu se îndreaptă către genul acesta de meşteşuguri. Noi facem încălţăminte produsă manual.“

Antreprenoarea Sibi Stanciu a pornit un business de producţie de pantofi după ce a intrat într-o fabrică de încălţăminte pentru practică la facultate. Ea şi-a dorit să ducă acest meşteşug mai departe, astfel că în 2014 pornea propriul business, sub brandul Traces of Heels. Astăzi, produce lunar 400-500 de pantofi în propria fabrică, după ce a investit cumulat circa 200.000 de euro.

„Traces of Heels este un brand de încălţăminte de autor, producem serii mici şi foarte mici, uneori chiar produse unicat. Scânteia a pornit de la un vis pe care eu îl aveam de la finalul primei mele facultăţi, cea de marketing. La finalul facultăţii am făcut practică pe care am ales o fac într-o fabrică de încălţăminte. M-am ataşat foarte tare de oamenii de acolo şi de businessul pe care ei îl făceau. La finalul perioadei de practică am primit cadou din partea lor o pereche foarte colorată şi frumoasă de pantofi cu toc, pentru că nu găseam mărimea mea. Atunci cred că am decis să fac producţie şi să duc emoţia asta mai departe”, a povestit Sibi Stanciu.

După cinci ani în care a colaborat cu o fabrică, antreprenoarea a decis să o şi cumpere pentru a lua mai rapid şi mai uşor deciziile cu privire la produse. În prezent, capacitatea de producţie este de 400-500 de perechi de pantofi pe lună, iar 90% din producţie ajunge la clientele din România. În fabrică lucrează 10 angajaţi, iar alţi trei oameni se ocupă de dezvoltarea afacerii.

„Înainte, vindeam în showroomul nostru, însă de când cu pandemia, ne-am dezvoltat destul de mult pe partea de online, ceea ce a fost un plus pentru noi. Forţa de muncă este cea mai mare provocare în industria noastră pentru că tinerii nu se îndreaptă către genul acesta de meşteşuguri. Noi facem încălţăminte produsă manual şi tinerii nu se mai orientează către industrie”, a mai spus Sibi Stanciu.

Gama de produse Traces of Heels acoperă toate produsele destinate femeilor, iar mai nou şi copiilor, de la pantofi de ceremonie, dar şi încălţăminte pentru sezonul cald, pentru iarnă. Materia primă vine cu precădere din Italia, dar şi de la câţiva furnizori locali.  Produsele „vedetă” din portofoliu sunt pantofii stiletto, dar şi cei cu un design minimalist, care pot fi asortaţi uşor. Preţul pentru o pereche de pantofi este în medie de 600 de lei, dar pot ajunge şi la 1.000 de lei.

„Planurile pe termen scurt ar fi să ne mărim portofoliul de produse, să ne orientăm şi către zona de haine. Planurile pe termen lung ar fi un rebranding, să dau numele meu businessului, dar care ar trebui planificat foarte bine. Ne dorim să încercăm şi alte pieţe, Europa în primul rând, dar nu ne gândim să ne oprim doar la continentul nostru”, a mai spus Sibi Stanciu.

Ea a adăugat că principala lecţie din business este educarea permanentă pentru a ţine pasul cu ce se întâmplă. În acest sens, ea studiază în prezent arta decorativă şi designul, urmând ca în această vară să se specializeze pe fashion design.

„Este foarte greu să faci producţia în România, în general. Ne sperie şi pe noi închiderile de fabrici. Cred că putem fi mai uniţi, nu consider că suntem adversari, cred că împreună ne-ar fi mult mai uşor. Am rezistat pentru că am muncit foarte mult, am avut noroc. Am considerat că dacă după toată perioada asta suntem pe piaţă în continuare, suntem destul de greu de doborât”, a concluzionat Sibi Stanciu.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania