Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Alexandra Cozac a creat Lady Cozac, un mic business care se ocupă de crearea unor plannere, şi aşteaptă venituri de 100.000 de euro

09.10.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Lady Cozac s-a născut dintr-un alt business pe care Alexandra Cozac l-a înfiinţat alături de câţiva prieteni. Ideea primului business a pornit când antreprenoarea şi-a conceput singură invitaţia de nuntă.

Alexandra Cozac a deschis anul acesta Lady Cozac, un mic business care se ocupă de crearea unor plannere de organizare a timpului, iar pentru anul acesta estimează venituri de 100.000 de euro. Lady Cozac s-a născut dintr-un alt business pe care Alexandra Cozac l-a înfiinţat alături de câţiva prieteni. Ideea primului business a pornit când antreprenoarea şi-a conceput singură invitaţia de nuntă.

„A fost foarte apreciată de prietenii mei, mi-am dorit să fac ceva diferit pentru mine, nu aveam niciun gând să fac ceva cu treaba aceasta, dar s-a dus vorba şi am început să fiu căutată şi am zis OK, poate fi ceva aici. Am început  businessul în paralel cu jobul meu, mi-am imaginat că este un mic business acolo, care nu îmi ocupă mult timp, dar care îmi aduce ceva înapoi, voiam să îl ţin la stadiul acela, dar a tot crescut, între timp s-a născut şi primul meu băieţel şi am zis să rămân pe partea aceasta şi să renunţ la jobul meu”, povesteşte Alexandra Cozac.

Din primul business, care se ocupa cu papetărie pentru evenimente, în special nunţi, cel mai atractiv segment pentru Alexandra Cozac au fost plannerele, primul creat de ea fiind dedicat celor care urma să îşi planifice nunta. Primul planner pentru nuntă a fost creat în 2015. După aproape zece ani petrecuţi în businessul cu papetărie, Alexandra Cozac şi-a dorit să îşi deschidă propriul business pentru a se concentra doar pe partea de plannere. Alexandra Cozac spune că a atras-o cel mai mult acest segment pentru că şi-a dorit să vină în sprijinul oamenilor pentru a-şi organiza timpul mai eficient. Pe lângă plannerul de nuntă, care de altfel este şi cel mai căutat dintre produsele micului business, Lady Cozac are în portofoliu şi un planner dedicat profesorilor, dar şi plannere generale, dedicate tuturor celor care vor să îşi organizeze mai eficient timpul.

„Plannerul pentru profesori a venit în pandemie, când mi s-a părut că ar fi un instrument util de care ar avea nevoie în organizare. Are un mic ghid de organizare a cursurilor online, are şi cataloage, astfel că profesorilor le-a fost uşor să se organizeze în acea perioadă”, spune ea.

Portofoliul de produse al businessului conţine 11 plannere, unul dedicat nunţilor, unul profesorilor, unul mamelor şi opt plannere generale.

Alexandra Cozac se ocupă doar de crearea conceptelor, restul serviciilor fiind externalizate.

„Când am intrat în primul business, mi-am dorit să am totul al meu, apoi mi-am dat seama că este puţin ineficient. Dacă nu ai aparatura pe care să o foloseşti la capacitate maximă, nu are sens să o ţii, costurile sunt foarte mari.”

Anul trecut, plannerele au generat venituri de circa 70.000 euro în vechiul business, iar Alexandra Cozac estimează că businessul său va avea venituri de circa 100.000 euro în acest an.

Antreprenoarea îşi doreşte să dezvolte businessul şi să creeze mai multe tipuri de plannere. Un alt segment pe care antreprenoarea doreşte să se concentreze este organizarea de cursuri şi workshopuri pentru cei care vor să înveţe mai multe despre cum să îşi planifice mai bine timpul.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania