Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Adina şi Claudiu Hila au transformat o casă veche din Porumbacu de Sus, judeţul Sibiu, într-o pensiune, după investiţii de peste 300.000 de euro, iar până astăzi au primit 600 de familii

12.01.2024, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ Pensiunea are şase camere care se închiriază timp de opt luni pe an şi care pot găzui până la 17 oaspeţi, iar pe timpul iernii, dispune de patru camere ♦ Preţurile pentru o noapte de cazare sunt cuprinse între 370 de lei şi 570 de lei.

Claudiu Hila, un fost executiv al unei companii din zona de logistică, a făcut trecerea către antreprenoriat în urmă cu aproximativ trei ani, alături de soţia sa, Adina, dezvoltând un proiect în turism. Cei doi au transformat o casă veche din Porumbacu de Sus, judeţul Sibiu, într-o pensiune, după investiţii de peste 300.000 de euro. Aşa s-a născut Joyard, pensiunea soţilor Hila, care îmbină tradiţionalul cu modernul şi care până astăzi a găzduit peste 600 de familii.

„Trecerea la antreprenoriat fost un pas greu după zece ani de top management şi 28 de ani de muncă. Am fost general manager la Pall-Ex România, am avut ocazia să pun bazele companiei. E greu, dar la un moment dat simţi nevoia să faci o schimbare, iar pensiunea a fost pentru mine şi soţia mea «perfect ticket out». Am vrut un loc de evadare în plină pandemie. Ne-a convins grădina acestei case. La foarte scurt timp ne-am dat seama că nu avem ce să facem noi, două persoane, cu un teren de 2.000 mp şi o casă de vacanţă atât de mare, aşa că am decis să facem o pensiune“, a povestit Claudiu Hila. Cei doi au cumpărat casa cea veche din Porumbacu de Sus cu 27.000 de euro, după care au vândut casa în care locuiau şi s-au mutat într-un apartament mai mic, iar astfel au reuşit, cu banii strânşi, să amenajeze pensiunea. Primii oaspeţi ai pensiunii Joyard s-au cazat, după cum spune antreprenorul, în urmă cu doi ani şi jumătate. Pensiunea are şase camere care se închiriază timp de opt luni pe an şi care pot găzdui până la 17 oaspeţi, iar pe timpul iernii, dispune de patru camere.

Preţul unei nopţi pe cazare porneşte de la 370 de lei pentru Casa cu Măr, o construcţie individuală situată în partea din spate a grădinii. La interior, aceasta găzduieşte două camere mici, de circa 12mp, cu băi proprii.

Pentru o cameră dublă, preţul pentru o noapte este 470 de lei, iar pentru una triplă, oaspeţii plătesc 570 lei/noapte.

Oaspeţii află despre pensiunea Joyard de pe platforma de rezervări Booking sau de pe diverse grupuri de Facebook, spune Claudiu Hila. „Cei mai mulţi vin din Constanţa, Bucureşti, Prahova, Timiş şi Cluj, iar durata medie a unei şederi este de trei zile“, a mai adăugat el.

Domeniul în care acesta a activat înainte de a intra în antreprenoriat nu avea nicio legătură cu turismul, astfel că a învăţat totul făcând, pe măsură ce proiectul pe care l-a dezvoltat alături de soţia sa prindea contur.

„A fost doar intuiţie, nu ştiam nimic despre piaţa turismului. Însă, având-o alături pe soţia mea, Adina, ne-am completat foarte bine. Ea este axată pe partea emoţională, creativă, pe menţinerea contactului cu oaspeţii. Pe mine m-a ajutat experienţa în management şi experienţa cu oamenii. (...) De doi ani şi jumătate mă simt în fiecare zi în concediu“, a mai spus Claudiu Hila.

Pe lângă serviciile de cazare, la Joyard se pot organiza evenimente precum nunţi, botezuri sau cununii mai restrânse, cu până în 50-60 de persoane.

Soţii Hila mai au, pe lângă partea de turism, şi un proiect numit Boutique of Joy, pornit din pasiunea Adinei Hila pentru design şi creaţie. Sub acest brand, ei creează statui din bronz pentru interior şi exterior, care ajung la clienţi cu venituri peste medie sau în ansambluri rezidenţiale.

„În 2022, în total, pensiunea Joyard şi Boutique of Joy au generat o cifră de afaceri de 680.000 de lei şi o marjă de profit de aproape 25%“, a spus Claudiu Hila.

În viitor, cei doi antreprenori îşi propun să extindă spaţiul pensiunii Joyard cu un salon mai mare, care să poată găzdui evenimente mai ample, şi să dezvolte partea de evenimente corporate.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania