Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Alexandra Boza şi Măriuca Bărbieru au început să lucreze într-un cabinet stomatologic închiriat după terminarea Facultăţii de stomatologie, iar astăzi au ajuns să aibă propriul lanţ de clinici sub brandul Simetria, cu două cabinete de medicină dentară în Bucureşti şi o clinică în Ploieşti

19.12.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Clinica din Ploieşti, Simetria Kids Medical Clinic, a fost deschisă anul acesta şi odată cu ea brandul Simetria s-a extins şi pe partea de medicină generală cu componenta de pediatrie  Clinica are în acest moment patru cabinete de medicină generală, două pentru stomatologie şi un punct de recoltare şi funcţionează cu patru angajaţi şi mai mulţi medici colaboratori.

Alexandra Boza şi Măriuca Bărbieru au absolvit Facultatea de stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila şi imediat după terminarea studiilor au închiriat un cabinet de stomatologie unde au început să lucreze alături de alte două colege şi prietene din facultate. Astăzi, cele două au propriul lor lanţ de clinici sub brandul Simetria, cu două cabinete de stomatologie în Bucureşti şi o clinică de medicină generală pediatrică în Ploieşti.

„În 2016 am terminat Facultatea de stomatologie la Carol Davila şi împreună cu încă trei colege am decis să închiriem un cabinet de medicină dentară şi să practicăm acolo. În momentul de faţă am rămas doar două acţionare – eu şi colega mea Măriuca Bărbieru. Ea este specialist în protetică dentară şi eu sunt specialist pe ortodonţie şi ortopedie dentofacială, adică mă ocup cu aparatele dentare. Avem două cabinete în zona Floreasca, iar anul acesta am demarat o clinică medicală în Ploieşti, Simetria Kids Medical Clinic”, a povestit Alexandra Boza.

Investiţia în clinica medicală din Ploieşti, spune ea, s-a ridicat la circa 1 mil. lei, iar banii au venit din fonduri europene nerambursabile. Astfel, brandul Simetria, creat de cele patru prietene după terminarea facultăţii, s-a extins şi pe partea de medicină generală cu componenta de pediatrie. Fondurile europene au asigurat achiziţia de echipamente medicale precum un scanner intraoral, laser dentar sau microscop. Clinica medicală din Ploieşti are în acest moment patru cabinete de medicină generală, două pentru stomatologie şi un punct de recoltare.

Simetria Kids Medical Clinic are patru angajaţi full time şi mai mulţi medici colaboratori. „Avem doi medici pediatri, un medic gastroenterolog pediatru, un medic ORL, unul pe partea de ortopedie şi un neonatolog”, a detaliat cofondatoarea clinicii.

Alexandra Boza spune că serviciile medicale oferite în cadrul Simetria au preţuri medii, întrucât dorinţa celor două antreprenoare este ca tot mai mulţi oameni să poată beneficia de ele. Spre exemplu, tratamentul pentru o carie costă circa 250 de lei, precizează ea.

În 2022, cifra de afaceri a cabinetelor Simetria a ajuns la 860.000 de lei, cu un profit net de circa 500.000 de lei, potrivit cofondatoarei. Anul următor, estimează ea, cifra de afaceri va ajunge la 1,3 mil. lei.

„Medicina este pasiunea mea. Provocarea a venit atunci când a trebuit să învăţ şi partea de antreprenoriat. Încă mai învăţ, dar cred că dacă îţi doreşti cu adevărat ceva poţi învăţa şi poţi face lucrurile bine.”

În medie, în fiecare zi, circa 20 de pacienţi calcă pragul cabinetelor Simetria. În clinica din Ploieşti numărul copiilor este mai mare decât cel al adulţilor, menţionează Alexandra Boza, iar în Bucureşti sunt trataţi atât adulţi, cât şi copii.

Alexandra Boza şi-a descoperit spiritul de antreprenor înainte de a deveni medic. Ea a ştiut întotdeauna că vrea să lucreze în prorpiul cabinet pentru că şi-a dorit mereu să aibă libertatea de a decide.

Deşi a mers foarte mult în Occident, unde medicii ortodonţi sunt plătiţi mult mai bine decât în România, ea a ales să nu plece din ţară pentru a lucra în cabinetele din străinătate, ci să rămână aici şi să aducă mai aproape de români serviciile medicale specifice ţărilor puternic dezvoltate.

„Un tratament ortodontic costă circa 10.000 de euro în Occident, în timp ce în România costă aproximativ 1.000 de euro. Eu am mers foarte mult în afară, am împrumutat multe de acolo şi vreau să le aduc în România pentru că sunt convinsă că se poate şi aici.”

În cinci ani, ea îşi doreşte să demareze un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, să finalizeze proiectul cu panourile fotovoltaice început la clinica din Ploieşti şi să deschidă şi un centru de radiologie.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează  1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania