Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cum au crescut. Dan Mocan, Dani Faur şi Bogdan Petrican au deschis în urmă cu cinci ani The Box - Barbell Club, un club de sport care astăzi funcţionează cu două centre în Cluj-Napoca şi are lunar circa 200 de clienţi

31.08.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

The Box se axează, în principiu, pe antrenamente sportive, numite strength and conditioning, şi are două direcţii mari în care merge: cea de clase de grup, cu 10-15 oameni care lucrează împreună şi cea de antrenamente unu la unu, unde se lucrează izolat, cu fiecare persoană în parte În prezent, cele două centre The Box au o echipă de cinci traineri.

Dan Mocan, Dani Faur şi Bogdan Petrican au înfiinţat acum cinci ani centrul sportiv The Box - Barbell Club, plecând de la pasiunea lor comună pentru antrenamentele sportive şi pentru un stil de viaţă activ, iar astăzi au ajuns să aibă două locaţii în Cluj şi circa 200 de oameni care le trec pragul în fiecare lună.

În ultimii ani, cea mai mare provocare pentru proiectul celor trei antreprenori a fost pandemia. Însă, tot ea, a fost şi răul necesar care a dus în cele din urmă la o maturizare a businessului, dar şi a fondatorilor.

„A fost un drum cu multe suişuri şi coborâşuri, unele foarte abrupte şi neanunţate. Dar cel mai important e faptul că am reuşit să ne restructurăm, să coagulăm o echipă care poate duce mai departe ceea ce am creat. Pe parcursul ultimilor patru ani, comunitatea a fost cea care ne-a ajutat să rezistăm. Avem două locaţii deschise în Cluj-Napoca şi circa 200 de oameni ne trec pragul în fiecare lună. În 2019, am început să luăm avânt, am ajuns la patru locaţii la începutul lui 2020, dar din cauza pandemiei a trebuit să ne restructurăm. Locaţia noastră cea mai mare a fost prima la care a trebuit să renunţăm din pricina chiriei. Am deschis câteva locaţii mai mici, iar două dintre ele funcţionează şi astăzi“, a spus Dan Mocan.

Cei trei fondatori ai The Box s-au cunoscut în urmă cu mai mulţi ani chiar în sala de sport pe care o frecventau, s-au împrietenit, iar mai târziu au început să se gândească la propriul lor business în zona de sport, mai ales că şi-au dat seama că ar putea contribui la dezvoltarea unei comunităţi de oameni activi.

Astăzi, The Box se axează, în principiu, pe antrenamente sportive, numite strength and conditioning, şi are două direcţii mari în care merge: cea de clase de grup, cu 10-15 oameni care lucrează împreună şi cea de antrenamente unu la unu, unde se lucrează izolat, cu fiecare persoană în parte.

În prezent, cele două locaţii The Box au o echipă de cinci traineri.

Modul de funcţionare a clubului de sport a suferit inevitabil modifcări în timpul pandemiei, iar antrenamentele s-au mutat în online, povesteşte antreprenorul.

„Cu câteva zile înainte de anunţarea lockdown-ului, deschisesem o nouă sală, dar am fost nevoiţi să mutăm clasele în online. Acest lucru ne-a ajutat să rămânem activi şi să păstrăm comunitatea alături de noi. În plus, cred că am reuşit cu toţii astfel să trecem mai uşor prin perioada respectivă.“

O altă măsură pe care cei trei fondatori au luat-o a fost ca în 2021, în perioada în care nu era permis sportul în spaţii închise, să închirieze o terasă în incinta căreia să ţină antrenamentele sportive ale clubului.

Provocările din ultimii ani s-au resimţit şi la nivelul cifrelor, astfel că investiţiile majore pe care cei trei antreprenori le aveau în plan s-au oprit. Totuşi, menţionează Dan Mocan, se vede o creştere a businessului de 15% de la an la an.

Anul acesta, afirmă el, targetul este ca cifra de afaceri să ajungă la 100.000 de euro.

„Strategia noastră din ultimii ani a fost să acoperim găurile pe care le-a lăsat pandemia, ceea ce vom reuşi la finalul anului. Suntem în punctul în care trebuie să mergem înapoi la tablă, să desenăm, să vedem ce ne dorim şi care sunt următorii paşi pentru noi în ceea ce priveşte dezvoltarea.“

În viitor, cei trei antreprenori nu exclud varianta de a deschide o sală în Bucureşti. Însă, crede Dan Mocan, sunt şi alte oraşe din România care s-au dezvoltat foarte mult şi în care a apărut nevoia unei săli precum The Box, cum ar fi Sibiu sau Braşov.

Un lucru îmbucurător pentru proiectul lor, dar şi pentru industria în care activează este faptul că lumea revine în sală. Dacă în 2020-2021 exista o frică generală legată de a merge la sală, mai spune acesta, acum ea a trecut în totalitate şi oamenii vin la sală la fel ca înainte de pandemie.

Atunci când vine vorba despre păstrarea obiceiurilor nou formate, cum este cel de a merge la sală, crede el, pentru oameni este foarte importantă ideea de comunitate.

„Oamenii tind să se ţină mai mult de obiceiurile nou formate, precum cel de a merge la sală, dacă se identifică cu oamenii cu care se văd acolo. Dacă simt că fac parte dintr-un grup le este mult mai uşor“, a mai adăugat Dan Mocan.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania