Afaceri de la zero

in Estonia, piata imobiliara trece printr-un boom fara precedent

29.05.2006, 00:00
Preturile caselor din Talin au crescut cu 50% in ultimul an datorita cererii fara precedent. Entuziasmul cu care oamenii cumpara proprietati reflecta increderea acestora ca indiferent ce va urma, sunt capabili sa infrunte "furtuna".

Apartamentul Nataliei Omulciunka se afla intr-un bloc renovat construit in 1930, din centrul capitalei Estoniei, Talin. Dupa ce l-a vazut prima data, la inceputul lunii ianuarie, anul acesta, si-a spus ca vrea sa se mute, dorinta care s-a concretizat in doar doua saptamani, scrie BBCNews.

La doar 23 de ani, angajata de cateva luni la primul ei loc de munca, Natalia Omulciunka a reusit sa realizeze un credit ipotecar in mai putin de o luna. "Nu am intampinat nicio problema. Totul s-a petrecut rapid", a declarat ea.

In Estonia vanzarile rapide nu sunt neobisnuite. Majoritatea se realizeaza intre doua saptamani si o luna.

O data cu oferta de acum cinci ani a bancilor care includea dobanzi mici la creditele ipotecare, piata proprietatilor s-a dezvoltat dramatic.

Preturile caselor din Talin au crescut cu 50% in ultimul an, iar tara se confrunta cu boomul de pe piata constructiilor.

Chiar daca Natalia Omulchunka a gasit ce si-a dorit intr-o cladire renovata, majoritatea estonienilor vor sa locuiasca intr-un imobil nou.

Agentii imobiliari, precum Taivi Lippmaa, inteleg perfect acest lucru. "Trebuie sa ne gandim la conditiile in care traiam acum 50 de ani, sub regimul sovietic", a spus Lippmaa. "Oamenii cauta sa traiasca intr-un loc mai bun, mai nou si mai modern. Ei fac imprumut pentru orice, ipotecheaza tot ce au pentru a-si cumpara o casa noua", a adaugat ea.

Graba de a-si indeplini aceasta dorinta transforma insa Talinul.

De la etajul doisprezece al unui bloc neterminat, Ardi Lossman, a carui firma construieste imobilul respectiv, arata catre alte cladiri din oras. Se pot vedea macarale in toate directiile, iar in peretii de sticla ai blocurilor turn nou construite, reflectiile blocurilor apartinand vechiului centru medieval al Talin.

Cererea inca mai depaseste oferta. "Daca pui o pancarta pe care scrie ca acolo va incepe constructia unei noi cladiri, a doua zi vor fi prezente zeci de persoane gata sa semneze un contract, fara sa cunoasca planurile de constructie, designul apartamentelor, sau orice altceva", declara Lossman

Sven Meiner, director al departamentului de Stabilitate Financiara, in cadrul Bancii Nationale a Estoniei, a declarat ca este imposibil de estimat cum vor reusi oamenii sa faca fata in a returna banii bancilor, daca situatia economica se va schimba. "Daca lucrurile continua sa mearga bine, ca si pana acum, nu se va intampla nimic care ne-ar putea ingrijora", a spus Meiner, idee prevazuta pentru cel putin urmatorii doi ani si de catre banca la care lucreaza. "Dar estonienii nu stiu ce inseamna sa ai un imprumut pe 30 de ani, iar in cazul in care rata dobanzii creste rapid, nu stiu ce inseamna sa platesti mai mult decat ai planuit. Nu vrem sa ne gandim cum vor reactiona", a adaugat Mainer.

Nivelul datoriilor mai are mult pana a-l atinge pe cel al tarilor mai bogate din Europa, iar estonienii sunt optimisti. Este adevarat ca Estonia ramane una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, cu venituri pe jumatate decat majoritatea tarilor, dar totodata detine una dintre cele mai rapide evolutii ale economiei. Pentru un timp Estonia a sperat ca va fi printre primele state membre care vor adopta moneda euro in ianuarie 2007, desi acel plan a fost amanat pentru 2008, dupa ce tara a acceptat ca nu va reusi sa tina inflatia la limita admisa pentru intrarea in zona euro.

In ultimii ani, economia tarii a crescut cu 9,6% si nu da semne de scadere.

Banca Nationala a Estoniei intuieste o noua majorare a economiei cu peste 8% anul acesta, si cu peste 7% in 2007. In momentul in care si-a recapatat independenta fata de URSS, Estonia avea cel mai mare nivel al veniturilor, cu cea mai educata forta de munca. Aceste avantaje au insemnat ca noua natiune era gata sa se apropie atat din punct de vedere psihologic, cat si cultural de Finlanda si alte cateva state nordice.

Estonia a fost printre primele tari post-sovietice care au primit investitori straini, cum ar fi companiile finlandeze din domeniul high-tech, care au dezvoltat piata telefoanelor mobile. Pozitionata intre Rusia si vestul Europei, economia Estoniei a inflorit datorita comertului international, o sursa importanta a veniturilor din 1990.

Comertul international, cu toate ca a ramas un element decisiv in dezvoltarea tarii, este mai putin crucial acum cand s-au dezvoltat industriile locale.

Printre cele mai importante industrii se numara silvicultura si fabricile de cherestea, sau industria chimica. Cu toate ca intreaga economie este intr-o continua dezvoltare, cea mai rapida crestere se observa pe piata imobiliara.

Populatia din Estonia, care acum are sansa de a-si cumpara o casa, profita de aceasta ocazie, ceea ce determina o crestere mult mai rapida a pretului in domeniul imobiliar decat in oricare alta tara din Europa.

Entuziasmul cu care oamenii cumpara proprietati reflecta increderea acestora ca indiferent ce va urma, sunt capabili sa infrunte "furtuna".
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania